Wat is nieuw op de Edge 1040

Edge 1040We hebben de Edge 1040 uitgebreid in de praktijk getest. Dat doen we om alle opties te verkennen en de instructies op te nemen in een een nieuwe GPS Wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser. Het toestel bevat een aantal nieuwe mogelijkheden die dit toestel interessanter maken dan de voorganger de 1030 Plus. De nieuwe opties zijn vooral aantrekkelijk voor de sportieve fietser die gebruik maakt van een vermogensmeter (bijvoorbeeld de Rally) of smarttrainer (bijvoorbeeld de Wahoo) in combinatie met een hartslagmeter. Verder lijkt het toestel veel op de Edge 1030 Plus. De 1030 Plus beschikte al over de slimme herberekeningsmogelijkheid.Verder is het aanpasbare hoofdmenu erg praktisch. De wijzigingen hebben we op een rij gezet.

Nieuw hoofdmenu

Het eerste dat in het oog springt is het vernieuwde hoofdmenu. Daarin zie je een handige optie. Heb je net een koers toegevoegd dan zie je die direct staan. Ook als je een workout gepland hebt dan zie je deze bovenaan in het hoofdmenu. Van daaruit kun je hem direct starten.Het menu kun je aardig naar eigen inzicht aanpassen.

Locatie zoeken

Er is in het hoofdmenu een handige optie toegevoegd Locatie zoeken. Daarmee vind je snel een adres of nuttig punt.

Nieuwe indeling nuttige punten

Een goede verbetering zijn de toevoeging van fiets specifieke nuttige punten zoals fietsenmakers. Bijzonder is wel dat je cafés vindt onder de categorie Attracties.

Rondrit en koers maken

Ook nu kun je weer een rondrit laten berekenen van 10 tot 325 km. De rondrit wordt nu direct opgeslagen als koers. Dat heeft een voordeel. Als je nu afwijkt blijft de oorspronkelijke rondrit in tact. Dat geldt ook voor het maken van een route met verschillende tussenpunten. Nadat deze gereed is, wordt deze omgezet in een koers.

Solar zonne energieLangere accuduur en opladen met zonne energie

De accuduur van de 1040 is enorm. Met de Solar versie wordt er ook nog bijgeladen. In de meest ideale omstandigheden zou 100 uur haalbaar moeten zijn, maar voor de normale versie zonder solar is 40 uur zeker haalbaar.

Instellingen aanpassen in de app Connect

Je kunt nu ook alle instellingen direct in de Garmin Connect app aanpassen. Het is maar net wat je handiger vindt.

Aangepaste kaartpagina

Op de kaartpagina zie je nu continu het handje om naar de kaartwerkpagina te gaan en de zoomknoppen. Op de vorige toestellen moest je altijd een keer tikken op het scherm. Het nadeel is dat je ze altijd ziet.

Zodra de kaart wordt ingezoomd op een afslag en je wilt terug dan moet je nu onderin op het kruisje tikken en niet meer ergens op het scherm. Daardoor moet je beter kijken of je juist tikt.

Je kunt nu op de Noord-pijl tikken waardoor de kaart Noord georiënteerd gaat staan.

Tenslotte kun je via Garmin Express kaarten van de gehele wereld downloaden. Deze kaarten zijn gebaseerd op de OpenStreetMaps.

Gegevens verwijderen

Het is eenvoudiger geworden om gegevens te verwijderen. Even naar links vegen en je krijgt een optie om bijvoorbeeld een koers te verwijderen.

Multiband

De 1040 beschikt over multiband ontvangst waardoor de positiebepaling verbeterd is. Er wordt bij multiband ontvangst gebruik gemaakt van meerdere kanalen en satellietsystemen. Ook is het Chinese Beidou systeem toegevoegd aan de ontvangstmogelijkheden.

Geheugen

De 1040 heeft 32GB intern geheugen en de Solar versie 64GB. Je kunt geen micro-sd kaart toevoegen.

Verbeterde bevestiging

De bevestiging is niet meer van kunststof van metaal waardoor de kans op afbreken kleiner is geworden.

Sensoren

Je krijgt na afloop van een rit inzicht in de accu status van een sensor waardoor je deze weer tijdig kunt opladen.

Power guide

Voor fietsers met een vermogensmeter is de Power Guide een handige nieuwe optie. Je kunt een koers laten indelen met verschillende vermogens.

Cycling ability / fietstype (Rider profile)

Op basis van je resultaten in je ritten in combinatie met een vermogensmeter wordt bepaald welk type fietser je bent. Lees er hier meer over.

Stamina

Met de stamina pagina krijg je inzicht in je hoe snel je de man/vrouw met de hamer tegenkomt. Je kunt natuurlijk op basis van de gegevens je inspanning aanpassen.

Nog meer kleine verbeteringen

Op de ClimbPro pagina zie je meer detail van een klim ook de hoogtepagina geeft meer gedetailleerde informatie van een klim. De routeberekening gaat veel sneller. Daarnaast kun je de berekening ‘cachen’ oftewel van te voren uitvoeren waardoor je bij de start direct een berekening hebt.

Ontbrekende opties

Garmin heeft een aantal opties weggelaten of vergeten in de ontwikkeling mee te nemen. We noemen ze hier:

  • de virtual Partner is weliswaar bij een beta update toegevoegd, maar er is geen scherm zichtbaar
  • je kunt (nog) geen eigen nuttige punten toevoegen en je kunt bij het zoeken ook niet meer kiezen uit alle nuttige punten.
  • het 3D scherm is niet meer aanwezig. Niet veel fietsers zullen deze optie missen.
  • je kunt een opgeslagen locatie niet meer naar je huidige locatie verplaatsen. Dat was vooral handig om met een startpunt te doen.
  • het delen van gegevens is niet meer mogelijk.

Toevoegingen op de 1040 die ook al op de 1030 Plus aanwezig waren

De 1030 Plus was al een enorme verbetering ten opzichte van eerdere toestellen. Wil je weten welke opties er toen al toegevoegd zijn en nu ook op de 1040 aanwezig zijn, lees dan dit artikel.

Een Garmin Edge 1040 kopen.

De Garmin Edge 1040 is er in twee versie:

Handleiding voor de Edge 1040

De beste handleiding voor de Edge 1040 vind je in het boek GPS Wijzer.