Batterijen, accu’s, powerbanks en opladen gps

We krijgen veel vragen over het gebruik van batterijen, accu’s en het opladen onderweg. Hoe lang gaan mijn batterijen mee? Daar is geen simpel antwoord op te geven, omdat het uitmaakt welk type batterij of accu je gebruikt. Een belangrijke rol speelt ook hoe je je gps gebruikt. Zet je de verlichting vol aan, dan is je batterij of accu snel leeg. Met slimme instellingen kun je het gebruik sterk verminderen.

Op internet is veel informatie te vinden over oplaadbare batterijen. We verwijzen er graag naar:oplaadbare batterijen

Wat is de beste oplaadbare batterij voor je gps?

Batterijen worden regelmatig getest. Je kunt het beste googelen om de meest recente tests te vinden. Vaak wordt het merk Eneloop van Panasonic genoemd als een erg goede oplaadbare batterij. De batterijen kunnen nu tot wel 2100 keer worden geladen en ontladen. Een jaar na het opladen is de batterij nog steeds tot 90% geladen; en na 5 jaar is de batterij nog tot 70% geladen. Dus, ongeacht wanneer de batterij is opgeladen, zelfs jaren later zijn ze nog steeds geladen. Dit in tegenstelling tot de klassieke AA’s van bijvoorbeeld 2700 mAh, die meestal in een paar weken leeg raken, zeker als ze wat ouder zijn. We adviseren de goede Eneloop batterijen. De 2450 mAh is een uitstekende keuze, maar kies voor minimaal 1900mAh:

Er zijn ook goedkopere oplaadbare batterijen te koop:

Accu’s

Voor de Oregon 6xx en 7xx en de GPSMap64/66 kan een accu gebruikt worden. De Montana en de Monterra hebben een andere accu. Beide accu’s kunnen in tegenstelling tot oplaadbare batterijen via een usb kabel opgeladen worden. Voor onderweg kun je deze accu’s ook opladen via een oplader met zonnecellen.

Zonneladers

AA batterijen kun je alleen laden met een oplader en niet met een powerbank. Kijk eens op zonneladers info op de hiking site en zonneladers informatie. Wandelaars kunnen bijvoorbeeld de wakawaka zonnelader gebruiken:

Powerbanks

Je kunt je gps altijd op een powerbank aansluiten. Een accu wordt opgeladen door de powerbank. Als je oplaadbare batterijen hebt, dan zorgt de powerbank voor een constante stroomvoorziening. De batterijen worden echter niet opgeladen. De powerbanks van XTorm komen vaak erg goed uit de tests.

Gps instellingen voor een zuinig batterij verbruik

Om je batterijen of accu lang mee te laten gaan is het van belang zo zuinig mogelijk met de energie om te gaan. De belangrijkste factor is het gebruik van de verlichting van een touchscreen. Knoppentoestellen gaan zuiniger om met de batterijen. Andere energiebesparende maatregelen zijn:

 • gps in de batterijbespaarmodus zetten
 • Waas/Egnos uitzetten
 • het elektronisch kompas niet gebruiken
 • de track minder vaak laten loggen

Hoe maak je deze instellingen voor batterij besparing op je gps? Lees de faq over de batterij instellingen op je gps .

Je gps opladen via de naaf dynamo

Fietsers kunnen voor de stroomvoorziening de gps via hulpmiddelen aan de naaf dynamo aansluiten. Omdat de dynamo meer stroom geeft naarmate je harder fietst is een buffer om (omvormer of Power pack) nodig. Deze omvormer vangt de wisselingen op en slaat de stroom op. Je hebt anders ook het risico dat je gps te veel stroom krijgt met alle gevolgen van dien. Ook wanneer de stroom wegvalt zal met batterijen de gps uitvallen. De omvormer van Busch en muller is een aanrader. Verder kun je een accupack tussen de omvormer en gps plaatsen.

De omvormer van Busch en Muller: .

 

GPS Wijzer het boek

Het gps boek

 • Nieuwe achtste editie 2021
 • 248 pagina’s
 • Praktische uitleg
 • Voor alle outdoor gps'en
GPS Wijzer het boek

Garmin Edge boek

 • Bestel nieuwe 6e editie bij de auteur! Op 4 mei verschenen
 • Stap voor stap instructies
 • Oefeningen en tips
 • Ook met ringband verkrijgbaar

gps cursussen

Tijdelijk geen cursussen vanwege Corona maatregelen. Interesse, stuur een mail via: https://www.gps-wijzer.nl/contact/

Handige materialen voor onderweg