Batterijen en accu’s

Op internet is veel informatie te vinden over oplaadbare batterijen. We verwijzen er graag naar:oplaadbare batterijen

Batterijen tests

Geregeld worden batterijen getest. Je kunt het beste googlen om de meest recente tests te vinden.

Vaak wordt het merk eneloop genoemd als een erg goede oplaadbare batterij.

De Eneloop kunnen nu tot wel 2100 keer worden geladen en ontladen. Een jaar na het opladen is de batterij nog steeds tot 90% geladen; en na 5 jaar is de batterij nog tot 70% geladen. Dus, ongeacht wanneer de batterij is opgeladen, zelfs jaren later zijn ze nog steeds geladen. Dit in tegenstelling tot de klassieke AA’s van bijvoorbeeld 2700 mAh, die meestal in een paar weken leeg raken, zeker als ze wat ouder zijn.

Zonneladers

De AA batterijen kun je alleen laden met een oplader. Kijk eens op zonneladers info op de hiking site en zonneladers informatie.

Accu’s

In de Oregon 6xx en 7xx, de Montana’s en Monterra kunnen accu’s gebruikt worden. Accu’s kunnen in tegenstelling tot batterijen via een usb kabel opgeladen worden.

Naafdynamo

Fietsers kunnen voor de stroomvoorziening de gps via hulpmiddelen aan de naafdynamo aansluiten. Kijk eens op http://www.gps-info.nl/tips-trucs/gps-opladen-op-de-fiets/.

Gps instellingen voor een zuinig batterij verbruik

Om je batterijen of accu lang mee te laten gaan is het van belang zo zuinig mogelijk met de energie om te gaan. De belangrijkste factor is het gebruik van de verlichting van een touchscreen. Knoppentoestellen gaan zuiniger om met de batterijen. Andere energiebesparende maatregelen zijn:

  • gps in de batterijbespaarmodus zetten
  • Waas/Egnos uitzetten
  • het electronisch kompas niet gebruiken
  • de track minder vaak laten loggen

Powerbanks

Je kunt je gps altijd op een powerbank aansluiten. Wanneer er een accu aanwezig is, dan wordt deze opgeladen. De powerbanks van XTorm komen vaak erg goed uit de tests.