Veelgestelde gps vragen en leuke weetjes

antwoorden op gps vragen en faqsOp deze pagina staan en komen antwoorden op veel gestelde gps vragen (faqs) en geven we informatie over leuke weetjes. Soms verwijzen we naar het betreffende hoofdstuk in ons boek gps wijzer. Regelmatig plaatsen we een nieuw gps weetje. Heb je zelf gps vragen stel ze ons via het contactformulier. We wensen je veel plezier met je gps. Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek.

Antwoorden op veelgestelde vragen voor de Garmin Edge vind je hier.

outdoor

veelgestelde vragen voor je Garmin outdoor gps, zoals de etrex, gpsmap 62 / 64, Montana, Monterra, Oregon, Dakota.

Adres zoeken op je gps, waarom lukt dat niet altijd?

Ik kan op de topografische kaart die ik gebruik niet of niet exact genoeg een adres opzoeken. Wat kan ik daaraan doen?

In tegenstelling tot een autonavigatiesysteem bevatten niet alle (outdoor) gps-kaarten geen of beperkte gegevens van adressen. Een adres zoeken kan via Google Maps en door vervolgens rechtstreeks de coördinaten of via een waypoint over te brengen naar de gps ben je geholpen. Zie voor uitgebreidere informatie hoofdstuk 16.4.6.c van het boek gps wijzer. Een voorbeeld van een coördinaat van de Domtoren in Utrecht vind je hier.

BaseCamp update 4.7.0. installeren of niet?

Met ingang van 23 mei 2018 heeft Garmin het programma BaseCamp aangepast om te voldoen aan de privacy wetgeving (AVG/GDPR). Helaas zijn daardoor een aantal functies verwijderd en is er geen nieuwe functie toegevoegd. In de BaseCamp update zijn de volgende functies verwijderd en zullen in versie 4.6.2 ook niet meer werken:

 • Avonturen: in versie 4.7.0 kun je ze nog wel aanmaken, maar door de BaseCamp update kun je de Avonturen niet meer publiceren en zijn niet meer online te vinden.
 • Cloud opslag: je kunt in 4.6.2 de cloudopslag niet meer gebruiken. In 4.7.0 is de functie niet meer beschikbaar. Jammer, het was een handige functie om gegevens met anderen te delen.
 • De BaseCamp Garmin Connect opslag en zoekfunctie is niet meer beschikbaar in 4.7.0. Garmin Connect blijft echter gewoon bestaan.
 • Picasa koppeling: deze functie is bij Google verdwenen en het is dus logisch dat deze verdwenen is in BaseCamp.

Fout in MapInstall

In BaseCamp 4.7.0 is er een ernstige fout met het programma MapInstall. Wil je vanuit BaseCamp kaarten installeren op je gps of op een micro-sd kaart, gebruik dan de versie 4.6.2.

Google Earth koppeling ook verdwenen in Basecamp update

De volgende functie is ook verdwenen, maar nog wel bruikbaar in versie 4.6.2

 • De belangrijkste functie die verdwenen is, is de koppeling met Google Earth. Dit is een groot gemis. Toch kun je in gegevens (routes, tracks, waypoints en poi’s) uit BaseCamp versie 4.7.0 blijven bekijken in Google Earth. Lees daarvoor optie 1 op de pagina waar we meer beschrijven over Google Earth. Maar je kunt ook gewoon de oude versie blijven gebruiken indien bij jou de koppeling met Google Earth werkte.

De versie BaseCamp 4.6.2 opnieuw installeren

Wil je terug naar de oude versie, dan kun je deze downloaden vanaf http://www.gawisp.com/perry/mapsource/BaseCamp_462.exe.  Tijdens de installatie krijg je wel een melding om de nieuwe versie te installeren, deze kun je gewoon negeren. Ook later bij het opstarten van BaseCamp kun je de update melding krijgen. Zolang er geen nieuwe versie is, negeer je deze melding.

De oude versie van BaseCamp naast de nieuwe gebruiken

basecamp map

Wanneer je, voordat je de BaseCamp update laat uitvoeren, de naam van de installatie map, waarin BaseCamp op je Windows pc staat, wijzigt van C:\Program Files (x86)\Garmin\BaseCamp in C:\Program Files (x86)\Garmin\BaseCamp1 wijzigt, dan kun je zowel de oude als de nieuwe versie naast elkaar blijven gebruiken.

 

Werkbalken in BaseCamp

Er zijn verschillen in de werkbalken in de twee versies van BaseCamp. In 4.6.2. zullen enkele functies niet meer werken.

BaseCamp 4.6.2

Basecamp update

BaseCamp 4.7.0

BaseCamp update

Bereken de wandelduur van een bergwandeling

De wandelduur kun je eenvoudig bereken met een Excel blad. We hebben een formulier gemaakt die na invulling van de variabele gegevens een schatting geeft van de te verwachten looptijd van je bergwandeling. Probeer het eens uit.

Aannames

Het Excel blad is al ingevuld met een aantal gegevens die je kunt wijzigen. Deze gegevens gelden voor een gemiddelde wandelaar. De gemiddelde wandelsnelheid in vlak land is bijvoorbeeld 4 km/uur.
Een gemiddelde wandelaar stijgt ongeveer 400 m/uur. Dit noemen we de verticale klimafstand.
Dalen gaat sneller, ongeveer 600 m/uur. Dit noemen we de verticale daalafstand.

Hoe snel loop jij?

Hoe kun je bepalen hoe snel jij loopt. Het handigste is een opgenomen track te bekijken. Je ziet daarin bijvoorbeeld je gemiddelde bewogen snelheid. wanneer je een heuvel- of bergtocht hebt gedaan, kun je aflezen hoeveel meters je in een bepaalde tijd geklommen of gedaald bent. Op basis hiervan kun je in het onderstaande Excel blad zelf je gegevens naar boven of beneden bijstellen zodat je de wandelduur kunt berekenen.

Berekening wandelduur

Bereken de horizontale tijd : afstand / 4km/u (wandeltijd 1).
Bereken de verticale tijd: stijging/400 + daling/600 ( wandeltijd 2)
Bepaal welke van de twee de meeste tijd kost.
Totale wandeltijd = langste wandeltijd + 1/2 van de kortste wandeltijd.Bergwandelen voorbereiding wandelduur

Download het gps wijzer Excel rekenblad: berekening wandeltijd in de bergen

In het Excelblad zijn de standaard en de variabele gegevens ingevuld. De gegevens in de groene velden zijn aan te passen.

Wandelvoorbereiding

Het is te adviseren om je goed voor te bereiden voor een wandelvakantie in de bergen. Lees bijvoorbeeld eens enkele tips op de hiking site of op de website van de Nederlandse Klim en bergsportvereniging (NKBV).

Bergwandelen in Nederland

We hebben een aantal ‘bergwandelingen in Nederland voor je voorbereid, zodat je ook in de buurt kunt oefenen om je goed voor te bereiden. Bedenk wel dat lopen in het hooggebergte anders is dan in ons lage Nederland, ondanks dat je hier ook behoorlijke hoogteverschillen kunt afleggen.

 1. Zevenheuvelen
 2. Zevendalen
 3. Zevende Zeven
 4. In de zevende hemel
 5. Zeven stegelkes
 6. Droomland
 7. Fraai he
Custom Waypoint symbolen toevoegen BaseCamp en gps

In Garmin BaseCamp en op je gps kun je meer dan vijftig verschillende symbolen bij waypoints kiezen. Er is een mogelijkheid om zelf extra symbolen aan te maken. Dit is een zogenaamde custom waypoint.

 • Hoe ga je aan de slag?
 • Sluit BaseCamp.
 • Gebruik een programma om afbeeldingen te maken.
 • De afbeeldingen moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Het bestand moet een BMP (24-bits) bestand zijn.
  • Het bestand moet maximaal 32*32 pixels zijn.
  • De bestandsnaam moet voor BaseCamp bestaan uit een getal van 000 tot en met 063. Bijvoorbeeld 010.BMP
  • De bestandsnaam moet voor de gps mag willekeurig zijn. Bijvoorbeeld fietswinkel.BMP.
  • De afbeelding kan transparant worden gemaakt met de RGB-kleur Magenta (255,0,255)

voor gebruik in BaseCamp:

 • Het bestand moet opgeslagen worden in de map:
  • Windows: C:\Users\[Naam]\Documents\Mijn Garmin\Aangepaste waypointsymbolen
  • Mac OS X – Macintosh HD/Gebruikers/%USERNAME%/Bibliotheek/Application Support/Garmin/Aangepaste Waypoint-symbolen/
 • Start BaseCamp
 • Nieuwe symbolen zullen worden gegroepeerd onder de lijst met “Aangepaste” waypointsymbolen.
 • Custom waypoint symbolen gemaakt voor BaseCamp kunnen niet op het apparaat worden bekeken.

voor gebruik op de gps:

 • Het bestand moet opgeslagen worden in de map:
  • [GPS]:\Garmin\CustomSymbols
 • Het maximum aantal custum waypoints met nieuwe symbolen op je gps is 56.

Downloaden custom waypoint symbols

Van de website poi factory kun je vele kant en klare custom waypoint symbolen downloaden.

De opgenomen tracklengte is veel te lang

Wanneer je onderweg bent en je track of spoor laat loggen, dan zal de tracklengte nooit overeenkomen met de werkelijke afstand. Er zijn allerlei redenen waardoor de tracklengte te lang is. Als eerste zijn de gps’en hobby apparaten en hebben een miswijzing van minimaal een aantal meters. Dus naar mate je meer stilstaat en je langzamer beweegt zal de opgenomen track langer zijn dan de werkelijk afgelegde weg. Ook zijn je instellingen van belang. Laat je vaker loggen dan zal de lengte anders zijn dan wanneer je dat minder vaak doet.

Tracklengte klopt niet

Een bijzonder fenomeen kan zich voordoen wanneer aan het eind van de opname er geen goede ontvangst is geweest of er een andere fout in de track is geslopen. Wanneer je het idee hebt dat de track veel te lang is, kun je deze openen in BaseCamp. Op het tabblad Eigenschappen zie je de trackpoints. wanneer je het laatste punt of punten verwijderd, heb je kans dat de track de normale lengte terugkrijgt. Wanneer je de aan het begin te vroeg – op het moment dat er nog geen goede satelliet ontvangst was – de tracklog hebt gereset, dan zijn er foutieve punten aangemaakt en kun je deze in verwijderen in BaseCamp. Hoe je dit doet, lees je in onze boeken.

tracklengte

Andere Faq’s over tracklengte

Lees nog meer over de lengte van tracks de faq’s

Hoe meet de gps de afstand bij heuvels en bergen?

Iemand vroeg ons: als ik een steile bergwandeling maak, meet de gps dan de afstand in het platte vlak of de afstand schuin omhoog en weer naar beneden? Dezelfde vraag kun je je stellen bij een fietstocht in de bergen.

Of de vraag in een tekening: meet de gps de afstand van A naar C of de afstand va A naar B naar C? In dit geval, met een stijginghoek van 45° (ofwel 100 %):

als AC = 10 km, dan ABC = 14,14km (Pythagoras: 1, 1, √2); over de berg is dus 4,14km langer!

hoogte opname in een track

Nu zul je zelden zo’n sterke stijging en daling meemaken, maar het blijft interessant om te weten of je bij 20 % stijging 10km hebt afgelegd of 10,198. Verhoudingsgewijs ziet dat er uit als de rechter illustratie: wel minder spectaculair; maar fiets het maar eens omhoog, 5km lang …!

Of bij een bergwandeling in de Hautes Alpes:

welke lengte heeft de gps gemeten

Tracklengte bij een bergtocht

De tracklengte geeft aan 10 km. Is dat in een plat vlak gemeten? Of via de top? Heb je 10 km gelopen of 10,218 (bij een stijging + daling van 21%) ?

welke afstand meet je gps bij het lopen van een trap of heuvel?We hadden zelf een vermoeden: de meting is in het platte vlak. Andere specialisten die we het vroegen, zeiden: we denken dat het de meting over de top is. Maar, zeiden ze, het is een vermoeden; en probeer maar eens proefondervindelijk te bewijzen wat juist is…

Wij bedachten het volgende. Bij het Maarnse Gat, ofwel de Zanderij Maarn, is er een zeer steile trap: naar schatting bijna 450 ofwel  bijna 100%. Daar moest iets op te meten zijn…

Al eerder hadden we een simpele proef bij de Lekbrug in Vihoe meet je de routelengteanen bedacht:

 • we maakten twee waypoints pal boven elkaar, op de grond en bovenop de brug
 • we bekeken het hoogteverschil – dat bleek ruim 10m te zijn
 • we maakten een directe route van die twee waypoints

Vraag: hoe lang is de route? Dat bleek 0m te zijn. Ofwel: met de hoogte wordt geen rekening gehouden.

Controle, zowel beneden als boven uitgevoerd: we startten een navigatie van het ene naar het andere wpt; pal onder of pal boven het andere wpt was de Afstand tot bestemming 0 m. Elke meter die we opzij bewogen gaf een meter meer Afstand tot bestemming.

Conclusie: bij navigatie tussen twee waypoints wordt geen rekening gehouden met de hoogteverschillen.

welke afstand meet de gps

Terug naar de proef in de Zanderij Maarn:

 • onderaan de trap maakten we een wpt, startten we de trackopname en toen klommen we omhoog
 • bovenaan stopten we de trackopname en maakten we een waypoint aan
 • vervolgens maten we de lengte van de leuning van de trap en die was iets meer dan 40m.
 • thuis in BaseCamp bekeken we de resultaten:

1) de ietsje slingerende track was 32,3 m lang

2) de directe route tussen de 2 wpts was 32 m lang en we weten al dat die route in het platte vlak is gemeten

Conclusie:

Omdat track en route (nagenoeg) even lang zijn, zijn beide in het platte vlak gemeten.

Volgende stap: als we volgens de stelling van Pythagoras (a2 + b2 = c2) de lengte van de op de trap gelopen afstand berekenen, dan weten we de trackafstand platte vlak = 32,3m (AB) en de hoogte = 23m (BC) en dus: AC = √(AB2 + BC2) = √(1043,29 + 529) =√1572,29 = 39,7 m. De met het touw gemeten afstand van de leuning was 40 m. Met enig krediet voor de onnauwkeurigheid van een touw en de gps afwijking lijkt dit alles aardig te kloppen en tot de conclusie te leiden:

Het opnemen van een track gebeurt in een plat vlak zonder rekening te houden met de gemaakte hoogtemeters.

Waarom is de afgelegde afstand op de tripcomputer niet exact gelijk aan de lengte van de tracklog?

Je gverschil track en tripcomputerps berekent gemiddeld 1 x per seconde je positie en de afgelegde afstand. Zelfs in een snel voertuig op een bochtige weg levert dat een vrij exacte afstandsbepaling op. Deze afstandsmeting kun je in de tripcomputer terugvinden. Je tracklogpunten worden veel minder frequent opgeslagen (afhankelijk van je instellingen) dan er metingen worden gedaan. Dat betekent dat er regelmatig stukjes worden ‘afgesneden’. Hierdoor zal je tracklog dus een vertekend beeld van de lengte van je tocht geven. In het voorbeeld op de afbeelding is de tracklog zo’n 12% korter dan de werkelijke afstand. Lees meer over de instellingen van je tracklog in hoofdstuk 6 van het boek gps wijzer.

 

.

Demo modus Garmin outdoor of fiets gps

De demo modus in je Garmin gps is een handige functie om bijvoorbeeld een route te simuleren. Helaas kennen niet alle gps’en een demo modus.

Hoe kom je in de demo modus?

 1. Alle outdoor modellen: als je gps meldt geen satellieten te kunnen vinden en vraagt of hij door moet gaan met zoeken kies je Nee. Je bent nu in de demomodus.
 2. Alle outdoor modellen: via Stel in > Systeem > Gps/Satellietsysteem > Demo(nstratie)modus.
 3. eTrex, Map62, Oregon 6xx en Montana: Satellietpagina > menu > Gebr(uik) met GPS uit.
 4. Edge Touring, 810, Explore 1000 en 1000: Stel in > Systeem > GPS > GPS-modus > Demonstratiemodus.
 5. De Edge Explore, Explore 820, 820 en 1030 hebben geen demonstratiemodus.

Wat kun je in de demo modus?

Je kunt nu je referentiepunt wijzigen. Bij GPS aan is dat korte tijd de plaats waar je je gps de laatste keer uitzette, tot het moment van ontvangen van genoeg satellietsignaal: dan wordt het referentiepunt je huidige positie.

Als je dat referentiepunt verandert, kun je een aantal handelingen verrichten alsof je op die plek – hoever weg ook – was: je kunt een route of (op de kaart getoonde) track bekijken of gesimuleerd rijden, wpts aanmaken, poi’s opzoeken, projecties maken of omgekeerd de projecties aflezen (graden en afstand) als je van 2 wpt’s een directe route maakt enzovoort.

Hoe wijzig je je referentiepunt?

In alle toestellen kan dat door een navigatie te starten naar een bestemming (wpt, via-punt op de kaart, poi, adres) of door de navigatie van een route (niet een track!) te starten. Kies je een bestemming, dan geeft je gps (naast de vraag ‘Wilt u de route gesimuleerd rijden’) de mogelijkheid ‘Naar locatie gaan’. Kies je dat, dan is je nieuwe referentiepunt de gekozen bestemming. Kies je de navigatie van een route, dan zal je gps automatisch het eerste wpt van de route als referentiepunt kiezen. Bij een tracknavigatie lukt dit niet. Maak dan een via-punt aan het begin van de track aan (via Trackbeheer > Bekijk kaart > tik punt in > Ga) en kies nu Naar locatie gaan.

De eTrex, Map62, Oregon 6xx en Montana kennen, als je eenmaal in de demomodus bent, via Satellietpagina > menu nog enkele opties:

 1. Koers/track boven of Noord boven: een snelle manier om je kaartoriëntatie even te wijzigen
 2. Stel loc(atie) op kaart in: zet een via-punt en kies Gebr(uik). Je nieuwe referentiepunt is er.
 3. Positie automatisch bepalen: de laatst bekende plek wordt als referentiepunt gekozen.

Veel voegt dit dus niet toe aan de eerder genoemde opties. Het meest voor de hand liggend is de navigatie naar een bestemming of routebegin > Naar locatie gaan.

Demo modus en projectie

Voor een wpt-projectie is de demo modus niet nodig. Waar je ook bent, je kunt altijd een willekeurig wpt oproepen en een projectie uitvoeren. Wel nuttig is de demomodus als je wilt aflezen welke projectiegegevens (graden en afstand) je nodig hebt om door te geven aan anderen. Maak daartoe de twee wpt’s aan en kies het stand-wpt als referentiepunt. Lees vervolgens via Waypoint manager af in welke richting en hoever het andere wpt ligt. Zie je geen graden maar koersletters (NW of Z of zo), verander dan de koersaanduiding via Stel in > Koers van letters in graden.

Meer informatie over je gps

Wil je meer informatie over je gps kijk eens wat we allemaal geschreven hebben in onze boeken en handleidingen.

Foutmelding in BaseCamp bij openen van een gpx bestand

foutmelding gpx

Je hebt een leuke tocht ontvangen als gpx bestand. Je wilt dit bestand openen in BaseCamp, maar je krijgt een foutmelding. Een methode die bijna altijd werkt is de volgende.

 • Download het programma easygps van de website.
 • Open het gpx bestand met het programma easygps via File > Open en selecteer het bestand.
 • Wanneer het hierin wel opent kun je het opslaan voor gebruik in BaseCamp.
 • Kies voor File > Save as (= Bestand > Opslaan als) en sla het op als een gpx bestand met een andere naam.
 • Open nu het bestand in BaseCamp. Is de foutmelding verdwenen?

Wanneer deze methode niet lukt, kun je het bestand nog openen met bijvoorbeeld het programma Notepad++ (download het programma). Probeer in dat programma de fout op te sporen.

Zo kregen we een keer een bestand van iemand die ging varen. Een track van meer dan 2000km. Hij was niet te openen in BaseCamp. Nadat het bestand was aangepast met Easygps heb ik het bestand gecontroleerd in BaseCamp. Er zat een vreemd stukje track – een klein heen en weertje – in. Misschien heeft dit wel de fout veroorzaakt. De gpx was gemaakt via Opencpn.

Wil je meer weten over BaseCamp, lees dan een van onze gps boeken:

Gevarenzone gebruiken op je Garmin gps
gevarenzone gebruiken

een gevarenzone gebruiken

Wanneer gebruik je een gevarenzone op je outdoor gps? We geven hier een leuk voorbeeld. Je gaat al fietsend of wandelend onderweg naar Santiago de Compostella. Je hebt je goed voorbereid en de track in ieder geval op je gps geplaatst. Misschien heb je er wel een directe route bijgemaakt om te zorgen dat je onderweg handigere aanwijzingen krijgt. Je hebt ook overnachtingsplekken opgezocht en er een waypoint van gemaakt. Je weet nog niet precies hoe lang je dagtrips zullen zijn, dus de lengte van de dagtochten is niet bekend. Je bepaalt ter plekke waar je wilt gaan overnachten. De overnachtingsplekken liggen natuurlijk niet altijd precies op de tocht.

Gevarenzone maken met BaseCamp

gevarenzone in Basecamp

Maken van een gevarenzone in Basecamp

Je maakt dan een gevarenzone rond een waypoint aan, zodat je een waarschuwing krijgt zodra je in de buurt bent van de overnachtingsplek. De zone, die je invult bij Nabijheid, moet zo groot zijn dat hij over jouw tocht heen valt. In de afbeelding zie je een voorbeeld. In ons boek gps wijzer lees je meer in de hoofdstukken 4.7, 10.3.2, 16.4.6.a en 18.3.

Gevarenzone maken op je gps

Je kunt de gevarenzone ook op je gps maken. In het hoofdmenu vind je de snelkoppeling Gevarenzone. Daarbinnen tik of enter je op + Alarm maken. Je maakt nu een  uit een van de mogelijkheden. Nadat je een keuze hebt gemaakt kun je de radius invullen. Dat wil zeggen dat je ingeeft op welke afstand je een melding wilt krijgen. Standaard staat de eenheid op miles. je kunt dit wijzigen door op de menuknop te drukken of tikken > Wijzig eenheden > Kilometers of Meters.

Gevarenzone instellen

instellingen gevarenzoneOp je gps kun je bij een gevarenzone een aantal instellingen maken: Stel in > Tonen / geluid > Gevarenzones. Je kunt kiezen of je een piep krijgt wanneer je de zone binnen komt (Alarm nadert) en wanneer je de zone weer verlaat (Verlatingsalarm). De tonen hoor je alleen wanneer de instelling Gevarenzonetonen > Aan staat.

Google Earth opent niet via BaseCamp.

Update per 12 oktober 2018.

Vroeger kon je tot BaseCamp versie 4.6.2. direct vanuit BaseCamp een track of route in Google Earth openen. Om een track of route in Google Earth te bekijken is het niet perse nodig om dat via BaseCamp te doen. Wanneer je over een gpx bestand besgoogle earthchikt, kun je dat direct openen in Google Earth. Hoe doe je dat? Start het programma Google Earth op. Via Bestand > Openen… kun je een bestand selecteren. Waarschijnlijk staat de voorkeur keuze op Google Earth (*.kml etc). Kies daar voor Gps (*.gpx etc.).  Selecteer het bestand en klik op Openen. Je krijgt een scherm en je vinkt in ieder geval het middelste vakje aan. Zie de afbeelding hiernaast.

Google earthUpdate per 23 mei 2018.

In de nieuwste versie van BaseCamp (4.7.0) is de koppeling met Google Earth verwijderd. Dit betekent dat je alleen nog de mogelijkheid hebt om via onderstaande optie 1 een tocht (Track of route) of een POI of waypoint zichtbaar kunt maken. Je kunt echter gewoon de oude versie van BaseCamp blijven gebruiken.Wanneer je deze niet meer hebt, kun je deze nog voor Windows downloaden.

Update per juni 2017

De koppeling tussen BaseCamp 4.7.0 en Google Earth Pro is veranderd. De nieuwste versie van Google  Earth Pro staat het openen vanuit BaseCamp niet meer toe. Je kunt twee dingen doen om toch de informatie in Earth (Pro) te bekijken:

 1. Exporteer de gegevens vanuit BaseCamp en sla ze op als een KML bestand. Open het KML bestand in Google Earth (Pro). Deze mogelijkheid werkt altijd, maar is wat omslachtiger dan de directe koppeling tussen BaseCamp en Earth Pro. Om dat werkend te krijgen kun je de beschrijving onder punt 2 volgen.
  • Windows BaseCamp: Bestand > Exporteren > Exporteer [Lijstnaam] of  Exporteer selectie > Opslaan als > KML 2.2 document, v2 (*.kml) > Opslaan.
  • Mac BaseCamp: Bestand > Exporteren “[lijstnaam]” > Formaat > KML 2.2 > Exporteren.
  • Start nu zowel in Windows als op de Mac Google  Earth en open het opgeslagen KML bestand.
 2. Je gebruikt de oude versie 4.6.2 (Windows) of 4.6.3 (Apple) van BaseCamp. Voor Windows kun je de oude versie nog downloaden installeren: downloaden.

Wanneer je de oude versie gebruikt, kan het zijn dat de koppeling nog niet goed werkt. We hebben een aantal tips voor het gebruik.

 1. Verwijder de nieuwste versie van Google Earth, herstart je computer en download een oudere versie van Google Earth via:

Mocht Google Earth dan nog niet starten vanuit BaseCamp, lees dan hieronder verder. Wanneer je het werkend hebt gekregen, heb je een kans dat wanneer je daarna een update doet naar de nieuwste versie van Google Earth Pro dat het blijft werken. We kunnen echter geen garantie geven. Wil je meer weten over het gebruik van Google Earth en BaseCamp, kijk eens naar onze boeken en handleidingen.

In de Windows versie van BaseCamp lukt het soms niet meer om Google Earth automatisch te starten, tenzij… je een aanpassing op je computer hebt uitgevoerd.

Je moet eerst het volgende bepalen:

 • welke versie je van Google Earth gebruikt: kijk bij je programma’s.
 • of je een 32 of 64 bits pc hebt. Deze informatie is te vinden in het Configuratiescherm\Alle Configuratiescherm-onderdelen\Systeem (kopieer en plak deze tekst in de Windows Verkenner) of ga naar je bureaublad en rechtsklik op Deze pc > Eigenschappen. Bij Systeem > type systeem zie je of je een 32 of 64 bits systeem hebt.

Kopieer nu afhankelijk van je systeem een van onderstaande opdrachtregels:

Google Earth

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer

Google Earth Pro:

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

Deze regel ga je nu uitvoeren door de volgende stappen te doorlopen.

Windows 10: Druk gelijktijdig op de knoppen windows knop+ X. Klik nu op Opdrachtprompt (administrator). Nu krijg je de vraag: Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt? Beantwoord de vraag met Ja. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (Ctrl+v of rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Andere Windows versies: Druk op de Windows (Image: icon_Windows_key.png) -toets (Windows 8 + C) > In het zoekvak typ je Opdrachtprompt > Klik met de rechtermuisknop in de lijst met zoekresultaten op Opdrachtprompt en klik dan op Als administrator uitvoeren. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Mocht het nog niet werken, controleer dan waar het programma opstart: rechtsklik op de snelkoppeling van Google Earth op jouw bureaublad en klik dan op Eigenschappen. Er opent nu een scherm. Bij Doel vind je het volledige pad naar het programma Google Earth. Wanneer dit niet gelijk is aan de bovenstaande opdracht, kopieer je dit pad en vervang je dat in de code.

Gpx bestand wat vind je erin en hoe open je het?

Bestanden met gegevens voor je gps hebben de extensie gpx. Je kent van bijvoorbeeld het programma Word wel de extensie doc of docx en Excel xls of xlsx. Soms zijn deze bestanden ingepakt in een zip bestand en moet je het bestand eerst uitpakken met een unzip programma zoals 7zip. In een gpx bestand vind je waypoints – op sommige toestellen ook wel met de foute naam via-punten genoemd -, geocaches en routes en tracks (ook wel sporen genaamd en op de Edge koersen). Een track bestaat uit vele trackpoints die zich binnen de track bevinden. Deze vind je dus niet als aparte punten in het gpx bestand. Een route kan bestaan uit via-punten die alleen in de route zijn opgenomen en uit waypoints die je wel terugvindt in het gpx bestand. Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Er worden geen foto’s of kaarten opgenomen in het  bestand. In zo’n bestand kunnen dus meer gegevens staan. Wanneer je vooraf wilt weten wat er in het bestand staat, dan op je het met BaseCamp.

Gpx bestand openen met BaseCamp

Een gpx bestand kun je openen met BaseCamp. Bij een Mac gebeurt dat direct door er op te dubbelklikken. Bij Windows is er geen standaard programma gekoppeld aan het gpx bestand. Zou je dubbelklikken dan wordt er een verkeerd programma, bijvoorbeeld Acrobat Reader geopend. Er volgt een foutmelding. Je moet het gpx bestand dus eerst koppelen aan BaseCamp. Hoe je dat doet lees je in onze handleidingen.

Zie ik de naam van een track ook terug op mijn gps?

Je kunt een gpx bestand direct in de juiste map op je gps plaatsen. Het gpx bestand heeft een naam, maar deze naam hoeft niet hetzelfde te zijn als de tracks of routes die in het bestand staan. Soms is de naamgeving zelfs niet handig. Wanneer een track Track01 heet, dan weet je

niet welke tocht bedoeld wordt. Je moet bij de naamgeving ook rekening houden met het aantal tekens. Bij de huidige toestellen kan een naam maximaal 49 tekens lang zijn. Bij oudere toestellen slechts 13. Wanneer het bestand twee tracks bevat met vrijwel dezelfde naam (WandeleninGent1 en WandeleninGent2) dan wordt bij een te lange naam er slechts één herkend.

De inhoud van een gpx bestand bekijken

gpx bestand openen

gpx bestand openen in notepad

Wil je de inhoud van een gps-bestand bekijken, open het dan met Notepad/Kladblok. Een handig programma om het bestand te bekijken is Notepad++. Het programma is zowel voor Windows als voor de Mac beschikbaar. Als je het bestand opent zie je de coördinaten van waypoints, trackpoints en via-punten in routes. Je kunt ook de teksten lezen die bij een waypoint zijn opgenomen. Als je wilt zou je gegevens hierin ook kunnen aanpassen, maar of dit handig is…….

Voorbeelden van gpx – gps bestanden

Je kunt voorbeelden van gps bestanden downloaden van onze routepagina.

GPX bestanden van je Iphone overzetten naar je Garmin gps

Steeds vaker krijgen we de vraag hoe je zonder computer gpx bestanden van je smartphone op je Garmin gps kunt krijgen. Dat is handig wanneer je op vakantie bent en je thuis de tochten nog niet hebt gedownload. Met een kleine accessoire is dit mogelijk voor een iPhone of iPad met een lightning aansluiting. We leggen het in dit artikel uit.

Voor welke gps’en

De methode werkt voor alle Garmin outdoor gps’en met een micro-sd kaart. Het werkt niet voor de oudere gps’en zoals de eTrex Vista HCX en GPSMap 60 (CSX). Het werkt ook niet bij de Garmin Edge’s, omdat deze fiets gps’en koersen alleen vanaf de gps zelf aflezen.

De voorbereidingen die je thuis moet doen

Om gpx bestanden over te zetten van je iPhone of iPad naar je gpx heb je een micro-sd kaart (max 32GB) nodig en een Photofast card reader.

Op deze cardreader kun je met behulp van een app bestanden plaatsen. Je kunt via de app ook een mappenstructuur (Garmin/GPX) maken. De cardreader is ook voor andere doeleinden bruikbaar, bijvoorbeeld om foto’s van je iPhone er naar over te zetten. Dus op die manier heb je een mooie back-up van je foto’s.

Het is handig om thuis op je iPhone of iPad vanuit de appstore de PhotoFast ONE app te installeren. Wij hebben hem getest en hij werkt uitstekend.

Het overbrengen van gpx bestanden van iPhone smartphone of iPad tablet naar je sd kaart

 • iphone apple ipad photofast oneiphone apple one photofastHaal de micro sd kaart uit je gps en stop deze in de PhotoFast cardreader. Doe de card reader in de lightning aansluiting van de iPhone of iPad. Er wordt door je toestel gevraagd of de app One mag communiceren met de card reader. Tik op Sta toe. De app wordt geopend.
 • Open Safari en ga naar een website waarvan je een tocht wilt downloaden (zie bijvoorbeeld bijlage 2 van het boek gps wijzer of bijlage 1 van het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser. Zoek een route uit en download het gpx bestand. Sommige route apps (bijvoorbeeld route.nl) bieden ook de mogelijkheid om een gpx bestand te downloaden. Je kunt ook kiezen voor een zip (ingepakt gpx) bestand. De app One kan ook daarmee omgaan.

 

 • app keuze iphoneWanneer je het gpx bestand van een website downloadt op je telefoon of tablet, krijg je een voorstel voor een app om het bestand in op te slaan. Je ziet daarbij ook Meer staan. Tik er op en je krijgt verschillende apps voorgeschoteld waarin je je bestand kunt opslaan. Selecteer de app One door er op te tikken. Tik op Gereed.

 

 

 • iphone ipad photofastiphone ipad photofastDe In-App opslag van de app One wordt geopend. Tik op Selecteren Er verschijnt een rondje voor het bestand. Tik er op en tik op Kopiëren.

 

 

 

 

 

 • iphoneiphoneiphoneTik op Externe opslag en daarna kies je de juiste map:
  • Outdoortoestellen: Garmin > GPX. Tik op Kopieer hier.
  • Edge’s: Garmin > NewFiles. Tik op Kopieer hier.

 

 • Het bestand staat nu in de juiste map. Je kunt de micro sd kaart verwijderen uit de card reader en weer terug doen in de gps. Start deze op en start de navigatie.

Navigatie

Hoe je navigeert met je Garmin gps lees je in een van onze boeken, die je hiernaast vindt.

Mappenstructuur maken

Je kunt met de app One een mappenstructuur op de micro-sd kaart aanmaken. Tik in de app One op Externe opslag > + Toevoegen > Nieuwe map > voer de naam van de nieuwe map in en tik op het vinkje. Tik op de naam van de map en maak zo nodig op dezelfde wijze nog een submap aan.

Extra tip

Wanneer je veel tracks, routes of koersen op je gps hebt staan, dan kun je via de app verplaatsen naar een andere map, zodat je ze wel kunt bewaren.

Andere methoden om gegevens van je telefoon naar je gps te zenden

Voor de Garmin Edge’s met een Bluetooth verbinding kun je via de app garmin Connect koersen naar je Edge verzenden. Hierover gaan we ook nog een artikel schrijven.

Micro-sd kaart

Op je gps kun je een micro-sd kaart gebruiken tot 32GB. Hieronder enkele mogelijkheden. Wanneer je er een sd kaarthouder bijkoopt, kun je deze ook gebruiken in je computer.

Hoe groot kan mijn micro sd kaart zijn en hoe groot mijn kaartbestanden?
micro sd kaart eigenschappen

micro sd kaart

In de oudere modellen (gpsmap 60, eTrex Vista/Legend/Summit) gebruik je een sd’tje van maximaal 4GB. Je kunt daarop slechts één kaartbestand plaatsen. De Oregon 200/300/400/450/550 en Dakota 10/20 kunnen ook een 8 of 16 gig kaartje aan. De moderne toestellen kunnen allemaal tot 32 gig hebben. Maar of dat nodig is? Eén kaartbestand mag namelijk 4 GB maximaal zijn; dat is bijvoorbeeld de reden waarom Open Fietsmap de kaart van Europa voor je gps in delen aanbiedt. Ook kan je gps niet een onbeperkt aantal kaarttegels (waaruit de bestanden bestaan) verwerken. Werk je met veel grote kaartbestanden, dan is het aan te raden die te verdelen over 2 of 3 (makkelijk te verwisselen) sd’tjes van 8 of 16 gig te verdelen. Hoe je kaartbestanden op je gps zet, lees je in hoofdstuk 15 van het boek gps wijzer.

Hieronder kun je zoeken naar micro sd kaartjes:

Hoe houd ik mijn Garmin gps up-to-date?
garmin express

Garmin express

Met het programma Garmin Express wordt elke keer wanneer je je gps aan je computer verbindt, gekeken of er een update beschikbaar is. Met toestellen die beschikken over een Wifi connectie, kun je ook via deze verbinding een nieuwe update van de software downloaden en daarna installeren. Belangrijk is verder dat je regelmatig controleert of er een nieuw taalbestand is. Lees verder hoofdstuk 16.1 en 16.3 van het boek gps wijzer.

garmin express

Hoe kan ik een master reset uitvoeren?

Als je gps software up to date is en je toch problemen hebt, kun je een aantal handeligarmin eTrex 20 - 30ngen verrichten om het probleem op te lossen; in uiterste instantie besluit je tot de master reset. Je kunt wel eerst een backup van je toestel maken, indien dat nog mogelijk is. Dat kan met het programma Javawa device Manager (JDM).

Die master reset is voor elk toestel weer anders. Voor de Map 6x gaat dit als volgt: druk op Enter + Page + Aan/Uit. Laat Aan/Uit los als het Garmin-logo verschijnt en wacht tot er een vraag verschijnt.Voor het oplossen van problemen en het uitvoeren van master reset op een ander toestel lees je hoofdstuk 12.1.1 van het boek gps wijzer.

Hoe krijg ik al die vervelende html-codes in mijn geocache-beschrijving weg?

Hoe krijg ik al die vervelende html-codes in mijn geocache-beschrijving weg?

Als je een cache van www.geocaching.nl geocachecache met html  direct naar je gps verstuurt (via de button Send to My GPS,) kan het zijn dat de tekst op je gps scherm vol met html-codes zit. Verwijderen kun je ze niet. Je kunt het probleem wel vermijden door via de button GPX file de cache als gpx-bestand te downloaden en dat bestand vervolgens te kopiëren naar de map [GPS]:\Garmin\GPX in je toestel. Het verschil  is daarna groot; zie de beide afbeeldingen!

Hoe maak ik een snelkoppeling in mijn gps?
Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen zijn handige knopjes op je scherm om snel een handeling te kunnen doen. Je kunt ze alleen aanmaken en gebruiken als je een Oregon 6xx/7xx of een Montana hebt. In de afbeelding hiernaast zie je drie snelkoppelingen: navigeren naar een coördinaat, navigeren naar horeca en het markeren van een waypoint.

In hoofdstuk 10.2 van het boek gps wijzer lees je er alles over.

Hoe maak ik een snelkoppeling Thuis aan?

Snelkoppelingen kun je alleen aanmaken en gebruiken als je een Oregon 6xx/7xx of een Montana hebt. In hoofdstuk 10.2 van het boek gps wijzer lees je er alles over. Hoe je een snelkoppeling Thuis maakt beschrijven we specifiek in hoofdstuk 10.2.4. In alle modellen kun je ook een poi Thuis plaatsen. Hoe? Lees het in hoofdstuk 18 van het boek gps wijzer.

Hoe meet de gps de afstand bij heuvels en bergen?

Iemand vroeg ons: als ik een steile bergwandeling maak, meet de gps dan de afstand in het platte vlak of de afstand schuin omhoog en weer naar beneden? Dezelfde vraag kun je je stellen bij een fietstocht in de bergen.

Of de vraag in een tekening: meet de gps de afstand van A naar C of de afstand va A naar B naar C? In dit geval, met een stijginghoek van 45° (ofwel 100 %):

als AC = 10 km, dan ABC = 14,14km (Pythagoras: 1, 1, √2); over de berg is dus 4,14km langer!

hoogte opname in een track

Nu zul je zelden zo’n sterke stijging en daling meemaken, maar het blijft interessant om te weten of je bij 20 % stijging 10km hebt afgelegd of 10,198. Verhoudingsgewijs ziet dat er uit als de rechter illustratie: wel minder spectaculair; maar fiets het maar eens omhoog, 5km lang …!

Of bij een bergwandeling in de Hautes Alpes:

welke lengte heeft de gps gemeten

Tracklengte bij een bergtocht

De tracklengte geeft aan 10 km. Is dat in een plat vlak gemeten? Of via de top? Heb je 10 km gelopen of 10,218 (bij een stijging + daling van 21%) ?

welke afstand meet je gps bij het lopen van een trap of heuvel?We hadden zelf een vermoeden: de meting is in het platte vlak. Andere specialisten die we het vroegen, zeiden: we denken dat het de meting over de top is. Maar, zeiden ze, het is een vermoeden; en probeer maar eens proefondervindelijk te bewijzen wat juist is…

Wij bedachten het volgende. Bij het Maarnse Gat, ofwel de Zanderij Maarn, is er een zeer steile trap: naar schatting bijna 450 ofwel  bijna 100%. Daar moest iets op te meten zijn…

Al eerder hadden we een simpele proef bij de Lekbrug in Vihoe meet je de routelengteanen bedacht:

 • we maakten twee waypoints pal boven elkaar, op de grond en bovenop de brug
 • we bekeken het hoogteverschil – dat bleek ruim 10m te zijn
 • we maakten een directe route van die twee waypoints

Vraag: hoe lang is de route? Dat bleek 0m te zijn. Ofwel: met de hoogte wordt geen rekening gehouden.

Controle, zowel beneden als boven uitgevoerd: we startten een navigatie van het ene naar het andere wpt; pal onder of pal boven het andere wpt was de Afstand tot bestemming 0 m. Elke meter die we opzij bewogen gaf een meter meer Afstand tot bestemming.

Conclusie: bij navigatie tussen twee waypoints wordt geen rekening gehouden met de hoogteverschillen.

welke afstand meet de gps

Terug naar de proef in de Zanderij Maarn:

 • onderaan de trap maakten we een wpt, startten we de trackopname en toen klommen we omhoog
 • bovenaan stopten we de trackopname en maakten we een waypoint aan
 • vervolgens maten we de lengte van de leuning van de trap en die was iets meer dan 40m.
 • thuis in BaseCamp bekeken we de resultaten:

1) de ietsje slingerende track was 32,3 m lang

2) de directe route tussen de 2 wpts was 32 m lang en we weten al dat die route in het platte vlak is gemeten

Conclusie:

Omdat track en route (nagenoeg) even lang zijn, zijn beide in het platte vlak gemeten.

Volgende stap: als we volgens de stelling van Pythagoras (a2 + b2 = c2) de lengte van de op de trap gelopen afstand berekenen, dan weten we de trackafstand platte vlak = 32,3m (AB) en de hoogte = 23m (BC) en dus: AC = √(AB2 + BC2) = √(1043,29 + 529) =√1572,29 = 39,7 m. De met het touw gemeten afstand van de leuning was 40 m. Met enig krediet voor de onnauwkeurigheid van een touw en de gps afwijking lijkt dit alles aardig te kloppen en tot de conclusie te leiden:

Het opnemen van een track gebeurt in een plat vlak zonder rekening te houden met de gemaakte hoogtemeters.

Hoeveel punten mag een route of track bevatten

Veel vragen krijgen we over het maximum aantal punten in een route of track. Hopelijk weet je het verschil tussen een route en track/spoor op je gps. We geven hier kort aan welke maxima je kunt gebruiken. Wil je alles weten over routes en tracks lees er veel meer over in onze boeken gps wijzer.

Aantal punten – maximale lengte

50 route punten

50 routepunten

 1. Berekende route (outdoor toestel): 50 punten. Gebruik je meer via-punten of waypoints dan krijg je zeker de foutmelding zoals hiernaast wordt getoond: “Slechts 50 waypoints kunnen worden gebruikt voor volg-de wegnavigatie”. Het taalgebruik is helaas wat onduidelijk. Er mogen slechts 50 via-punten en / of waypoints in een berekende route gebruikt worden. In principe heb je voor een berekende route er maar twee nodig: een begin- en eindpunt. Wil je de route aanpassen dan gebruik je er meer, maar nooit meer dan 50. Op internet zul je NOOIT een berekende route downloaden. Waarom? Lees onze boeken.
 2. Directe route (outdoor toestel): 250 punten
 3. Track:
  • 500 trackpunten (oude gps’en zoals de GPSMAP 60 serie en eTrex Vista/legend/Summit)
  • 10.000 trackpunten voor de meeste gps’en (eTrex, Dakota, GPSMAP 62/64, Montana, Monterra, Oregon tot de 700)
  • 20.000 trackpunten (Oregon 7XX)
 4. Koersen (Garmin Edge): geen beperking aantal punten; maximum lengte rond de 325 km (Vanaf Edge Touring, 810, 820, 1000, 1030).

We geven hieronder aan welke hoofdstukken meer informatie geven over het aantal dat je mag gebruiken in een track of route. Je vindt daar ook informatie over het gebruik en het maken van routes, tracks en koersen.

Voor outdoortoestellen lees je in het boek GPS Wijzer de hoofdstukken 6.11 (aantal trackpoints); 12.2, 16.4.9 en 17.12 (aantal routepunten).

Voor de Garmin Edge lees je: GPS wijzer voor de Garmin Edge: hoofdstukken 25 en 37. Lees zeker ook het hoofdstuk over de verschillen tussen koersen, tracks en routes (hoofdstuk 29).

Ik zie niet hetzelfde beeld op de kaarten in het boek als op de kaarten op mijn pc; hoe komt dat?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom het kaartbeeld in het boek anders is dan op jouw gps of in BaseCamp. Wij gebruiken meerdere kaarten, zoals de Topo BeNeLux, de Open Fietsmap en de Garmin Topo Pro Nederland. Heb jij bijvoorbeeld de Open Fietsmap, dan zullen onze afbeeldingen die gebaseerd zijn op de andere kaarten sterk afwijkend kunnen zijn, vooral grafisch, maar ook wat betreft de ingetekende wegen en paden en poi’s. Maar ook als het boek en jouw pc de Open Fietsmap gebruiken, kunnen er verschillen zijn door kaartupdates (van de Open Fietsmap). Kaarten maken gebruik van een bestand, de typ file waarin de informatie zit, hoe de kaart er uit komt te zien. Het is mogelijk om deze typ file aan te passen. Ook kan het zoomniveau een rol spelen: bij sterker uitzoomen, verdwijnen nogal wat details; dit is ook afhankelijk van het in BaseCamp ingestelde kaartdetail niveau. Gebruik je op je pc de in sommige toestellen meegeleverde Garmin TopoActive kaart, dan wordt het beeld weer heel anders. Vergelijk de afbeeldingen hieronder, allen van dezelfde locatie, op de Topo BNL, de OFM en de Garmin Pro NL; eerst op zoomniveau 200 m en dan op 500m; kaartdetail gemiddeld. Lees meer over kaarten  en BaseCamp in hoofdstuk 13 t/m 16 van het boek gps wijzer. Je vindt ook nog meer informatie over kaarten op onze kaartenpagina.

verschil in kaart beeld

verschil in kaartbeeld

Mijn gps opruimen

Wanneer er te veel tracks of koersen op je gps staan dan worden nieuwe niet meer uitgelezen. De gps kan dus met een beperkt aantal tracks, routes of koersen (Garmin Edge) werken. Af en toe je gps opschonen is dus een goed plan. Na een vakantie is het een mooi moment om dat te doen. Maar welke gegevens kun je verwijderen? En hoe kun je ze bewaren?

Backup maken

Voordat je gegevens verwijdert, is het altijd verstandig een back-up te maken van je toestel. Dat kan met het programma Javawa Device Manager. Je kunt ook gegevens uit bepaalde mappen naar je pc of laptop kopiëren. Maak daar een handige structuur aan. Maak bijvoorbeeld per land of regio of vakantieperiode een mapje aan. De bestanden zijn gpx of fit bestanden. Deze bestanden kun je later openen in BaseCamp om ze daar alsnog te bekijken. De mappen waar deze bestanden in staan lees je hierna.

Outdoor gps

gpsmap 64 en 78Als je een outdoor gps hebt is het verstandig om in ieder geval de map [GPS]:\Garmin\GPX op te ruimen. Wanneer je een eTrex 25/35, Oregon 600/650/700/750 of GPSMap 64/66 hebt dan kunnen er ook gegevens opgeslagen worden in de map [GPS]:\Garmin\Activities. Dit zijn je opgeslagen activiteiten. Lees meer over de outdoor toestellen in het boek gps wijzer.

Garmin Edge

Als je een Garmin Edge hebt dan kun je je activiteiten wissen uit de map [GPS]:\Garmin\Activities en de koersen uit de map [GPS]:\Garmin\Courses. Lees meer over het verwijderen van gegevens en over activiteiten en koersen in het boek gps wijzer voor de Garmin Edge.

Activiteiten

Gegevens die op je gps worden opgeslagen in de map [GPS] of [Edge]:\Garmin\Activities worden gebruikt voor synchronisatie met Garmin Connect. In Garmin Connect worden de statistieken bijgehouden. Gebruik je Garmin Connect, verwijder de gegevens pas als je de synchronisatie hebt uitgevoerd.

Mijn gps verwijderen van mijn pc gaat niet goed of de computer loopt vast bij verwijderen

Het is belangrijk je gps – en andere apparaten die je op je computer of laptop hebt aangesloten – veilig te verwijderen. Dat kan voor een Windows computer of laptop op verschillende manieren. Bij een Mac is het ook noodzakelijk om veilig te verwijderen, omdat op je gps anders bestanden achterblijven. We geven hier wat tips voor Windows gebruikers. gps uitwerpen

 1. Je kunt in de Windows verkenner rechts klikken op het toestel en klikken op Uitwerpen zoals je hiernaast op de afbeelding ziet. Je krijgt een melding dat je het toestel kunt verwijderen.
 2. Je kunt rechtsonder op de taakbalk op het icoontje gps verwijderen klikken. Zie je het icoontje niet, klik dan eerst op het . Als het goed zie je nu wel het verwijder icoon. Klik daarna op de naam van het toestel en eventueel de aanwezige sd kaart. Je krijgt een melding dat je het toestel kunt verwijderen.
 3. verwijderen gps basecampWanneer je BaseCamp gebruikt, kun je in de bibliotheek rechts klikken op het toestel en klik op Uitwerpen. Je krijgt een melding dat je het toestel kunt verwijderen.

Gebruik van Antirun om je gps te verwijderen van je pc

autorunMaar soms lukt het niet goed. Je krijgt een melding dat er nog een programma actief is of de computer loopt helemaal vast. Als oplossing kun je een hulpprogramma Antirun installeren.  Het programma kun je hier downloaden. Installeer het. Zodra je nu een toestel aansluit, krijg je informatie over je toestel en kun je het toestel via Eject verwijderen. Via Open disk wordt direct de Windows verkenner geopend. Er is ook nog een pro versie met enkele extra mogelijkheden.

Piepjes op mijn outdoor gps instellen en gebruiken

In alle moderne outdoor gps’en van Garmin kun je piepjes instellen. Je hebt de keuze uit wel 19 tonen.  Alleen de knoppenmodellen hebben de optie een Toetstoon te kiezen; je hoort dan steeds een piepje als je een knop indrukt. De vraag is: wil je dat? Zo niet, zet uit (de optie onderaan het keuzelijstje).

Berichttoon

De Berichttoon hoor je bij schermberichten als Batterijen bijna leeg of Aankomst bij 007 en ook als een routeberekening of herberekening klaar is. Wel handig; kies een neutraal piepje als 7.

Afslagwaarschuwingen

Waarom zou je piepjes bij Afslagwaarschuwingen gebruiken?  Wanneer je niet steeds op je gps wilt kijken, zijn piepjes handig, want ze waarschuwen je voor de nadering van een richtingsverandering bij een route navigatie. Er is een verschil in het gebruik van de piepjes bij directe routes en berekende routes. We leggen je het uit.

Piepjes bij een directe route

Navigeer je een directe route, dan kun je bij nadering van elk routepunt een piepje horen als je hebt  ingesteld:

 • Stel in > Tonen / Geluid > Tonen > Aan
 • Stel in > Tonen / Geluid > Afslagwaarsch. > Waarschuwing laatste afslag / Laatste waarsch. afsl.> 10 (of een andere toon)
  • NB: hoe slechter je gehoor is of hoe luider de praatwandelgroep is, hoe eerder je toon 8 kiest, een lange en harde toon; voor fietsers (wind om de oren) ook aanbevolen.
 • Stel in > Tonen > Berichttoon > 7 (of een andere toon; kies in elk geval een andere dan bij de afslagwaarschuwing) om een piepje te horen bij het schermbericht ‘Aankomst bij xx’ wanneer je bij je laatste routepunt arriveert. Zet je de berichttoon uit, dan krijg je géén piepje bij aankomst.piepjespiepjes gps

Alle overige instellingen hebben bij directe routes geen effect, dus daar hoef je niets aan te doen: uit- noch aanzetten heeft zin. Je hoort bij wandelen het piepje zo’n 8 tot 20 m van te voren, bij fietsen eerder, afhankelijk van je snelheid. Hoe harder je nadert, hoe eerder de piep klinkt.

Meer over het navigeren en maken van directe routes lees je in het boek gps wijzer, o.a. in hoofdstuk  1.7, 2.8, 3.1, 5.1, 8.2, 8.6, 12.2,  16.4.9 en 17.9.

Piepjes bij een berekende route

Navigeer je een berekende route, dan kun je ook een Waarschuwing vroege afslag / Voorwaarschupiepjes instellingenwing afslag instellen. Het effect is, dat je voor één afslag twee keer gewaarschuwd wordt, zo’n 100m en zo’n 50m van te voren. Je kunt twee verschillende tonen kiezen of twee keer dezelfde. Er zijn echter wel een paar kanttekeningen te maken:

 • Het piep-moment kan afhankelijk zijn van je snelheid en de routeringsinstellingen (fietsen, wandelen of motorrijden).
 • Volgen de afslagen vlak na elkaar, dan kan de voorwaarschuwing zomaar vervallen.
 • Wandel je een berekende route, dan kunnen de piepjes zomaar wegblijven; vaak moet je een snelheid boven de 7km gehad hebben om de piepjes te activeren; en dat is ook nog per model verschillend.
 • Een berichttoon bij aankomst hoor je niet bij berekende routes.

Wanneer geen piepjes?piepjes in je gps

Onze cursisten zeggen wel eens “ik hoor de piepjes op mijn toestel niet”. Daar kunnen een aantal redenen voor zijn:

 • De batterijen zijn bijna leeg.
 • Het is erg gezellig en er wordt veel gekletst.
 • Er is veel omgevingsgeluid.
 • Je volgt toch een track/spoor en geen route; zie het volgende kopje.
 • Tsja toch maar even bij …. langs voor een gehoortest.

Meer over het navigeren en maken van berekende routes lees je in het boek gps wijzer, o.a. in hoofdstuk 1.7, 3.4, 5,3, 12.1.2, 12.2 en vooral heel hoofdstuk 17.

Piepjes en tracks

Waarom schrijven we niets over tracks en piepjes? Omdat de Garmin outdoor modellen nu eenmaal nooit tracks en piepjes combineren.

Nog even een laatste waarschuwing: je kunt nooit voor 100% vertrouwen op de piepjes. Zowel bij directe als bij berekende routes is het wijs af en toe toch eens een extra blik op je gps te werpen.

Gevarenzones

Wil je meer over gevarenzones (instellen, piepjes en handig gebruik ervan) weten lees dan de faq over gevarenzones.

Routes, wijzigen op de gps of niet?

Sommige routes kan ik in mijn gps via de routeplanner wel wijzigen en omkeren en andere niet. Hoe komt dat?

route omkeren BaseCamp

route omkeren BaseCamp

Alle routes die je in je gps maakt (zie hoofdstuk 5.1 en 5.4 van het boek gps wijzer), kun je wijzigen en omkeren: zowel directe als routerende routes. Dat geldt ook voor directe routes die je in BaseCamp maakt. Maar het geldt niet voor routerende routes van BaseCamp. De oorzaak is de codering in het door BaseCamp gegenereerde gpx-bestand. Wil je de route ook omgekeerd kunnen volgen, dan zul je dat in BaseCamp moeten voorbereiden. Daar kun je de route dupliceren en het duplicaat dan omkeren (hoofdstuk 17.24 in het boek gps wijzer).

Ruiterroutes, menroutes en kaarten voor gps

We krijgen wel eens de vraag of het handig is om een gps bij het paardrijden te gebruiken.  Het antwoord is simpel: dat is het zeker. Er zijn steeds meer paardrij- en ruiterroutes op het internet te vinden. Door deze op je gps te zetten, kun je ze gemakkelijk volgen. Ook zijn er speciale routes voor het mennen beschikbaar. Bedenk wel dat je de ‘routes’ die je downloadt op je gps terugziet als track of spoor.

GPS Kaarten voor paardrijdenpaardrijden gps

Er zijn verschillende kaarten te downloaden met gegevens voor het paardrijden. Een goede kaart is te vinden op: http://www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php. Van verschillende delen van Europa zijn er kaarten te vinden. Deze kaarten kun je zowel installeren op je pc en daardoor in BaseCamp gebruiken, als direct op je gps plaatsen. De kaarten zijn echter niet routeerbaar. Dat betekent dat je er geen routes op kunt laten berekenen. Je kunt in Basecamp wel een track exact over een pad tekenen waarop je met je paard mag komen. Het is even wat werk, maar het is goed mogelijk. Indien je niet weet hoe dit moet, kun jet het lezen in ons boek gps wijzer in hoofdstuk 16. Een tweede optie – en nog eens minder werk – is het maken van een directe route. Je leest ook alles over directe routes in het zojuist genoemde boek.

Legenda voor de kaartpaardrijden gps

De legenda vind je op http://www.wanderreitkarte.de/download/Legende.pdf.  Hier staan enkele afbeeldingen van de legenda die speciaal voor het paardrijden bedoeld zijn.ruiterroutes

Paardrijd netwerk Twente op kaart

Het paardrijd netwerk van Twente is als kaart te downloaden via http://planner.gps.nl/download.php?toolid=7.

Ruiterroutes gps routes

Wellicht vind je het interessant om ook enkele websites te hebben waar je de paardrijtochten kunt  downloaden. We noemen er enkele:

routes voor ruiters op knhs Let op: de gps bestanden op deze website zijn routes. De bestanden zijn niet te openen met BaseCamp. Je kunt ze eerst openen met easygps , daarna opslaan als een gpx bestand en vervolgens kun je het bestand openen met BaseCamp. Vervolgens kun je in BaseCamp de route omzetten in een track.

website ruiter menroutes

routeyou ruiter- en menroutes

routes voor paardrijden zoeken op gpsies > klik bij Activities op Met dieren en vink Paardrijden aan. Klik op de Zoeken knop

Tenslotte noemen we nog een website waar je een zogenaamde doorzichtige overlay kunt vinden met ruiterroutes. De kaart is wel wat gedateerd en geeft beperkte gegevens. Hopelijk komt er een keer een verbeterde versie. http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee32/OSM/OpenHorseMapLayer.htm

Heb je zelf nog tips, laat het ons even weten.

 

Tracks op de eTrex touch laden indien de gps bij de ANWB is gekocht

Garmin eTrex touch gps informatie ANWBDe eTrex touch 25 die bij de ANWB is gekocht, bevat als leuk extraatje 200 tracks in één gpx bestand. Deze 200 wandelroutes zijn natuurlijk een erg leuke plus, maar het gevolg is dat je de tracks die je er bijplaatst niet worden uitgelezen door de gps. Garmin heeft het aantal tracks voor de eTrex 25 gemaximeerd op 200.

Hoe kun je dit probleem met deze ANWB gps oplossen?

We adviseren je het bestand van de gps af te halen en ergens op je computer te plaatsen. Je vindt het bestand in de map [GPS]:\Garmin\GPX. Nadat je het hebt verwijderd, start je de gps op, voordat je er nieuwe bestanden op zet. Nu kun je de eTrex 25 opnieuw koppelen met de computer en nieuwe tracks / sporen op je gps zetten. Doordat je het ANWB bestand hebt verwijderd, kun je ook andere tracks toevoegen en worden deze door de gps normaal uitgelezen. Hoe je tracks importeert in BaseCamp en vanuit BaseCamp naar je gps verzendt, lees je in het boek gps wijzer.

Wanneer je een of meerdere tochten uit het ANWB bestand wilt lopen, kun je het bestand openen in BaseCamp.  Vanuit BaseCamp kun je vervolgens een track die je wilt gaan volgen naar je gps zenden.

user grid / gebruiker grid instellen en invoeren in je gps

Voor de gemiddelde gps gebruiker voert deze materie wat ver. Het gebruik van een user grid of gebruiker grid is alleen in speciale gevallen nodig. Je wilt vanaf een kaart een punt naar je gps overbrengen en het gridsysteem is niet bekend in je gps.

Wanneer het gridsysteem nog niet voorgedefinieerd is in je gps, kun je dit dus met speciale gegevens instellen bij de outdoortoestellen. het is niet mogelijk bij de Garmin Edge’s.

Gebruiker / User grid instellen op de gps outdoor

Het instellen op je gps doe je via Stel in > Positieweergave > Positieweergave > Gebruikergrid.  Voer achtereenvolgens Gridprojectie, Valse oostwaarde (), Valse noordwaarde, Schaal, Centrale meridiaan en indien daarom ook wordt gevraagd de Basisbreedtegraad, Breedtegraad van parallel 1 en 2 in. Bij Kaartdatum voer je de DX, DY en DZ gegevens in en tenslotte bij de kaartsferoïde de DA en DF waardes. Staat de informatie niet op de kaart, dan moet je je wenden tot de kaartleverancier of kijk op www.gps-wijzer.nl/coordinaten.

Gebruiker / User grid instellen in BaseCamp

In BaseCamp stel je het gebruikers grid in via:

Windows: Bewerken > Opties > Eenheden > Positie > Grid > Door gebruiker gedefinieerd grid.

Mac: BaseCamp > Voorkeuren > Algemeen > Positieweergave > Aangepast.

Vermijden van obstakels of gebieden met je gps

Mijnenvelden en gps, wat hebben ze met elkaar te maken? De vraag kwam naar voren tijdens een gps cursus voor militairen die op missies gaan. Uiteraard kan een mijnenveld ook een ander obstakel zijn. Hoe kun je op je gps aangeven dat je een bepaald gebied of obstakels wilt vermijden. Je hebt daarvoor natuurlijk vooraf wel enkele gegevens nodig, bijvoorbeeld de coördinaten of een kaart waarop is aangegeven waar het obstakel is. We leggen twee mogelijkheden uit.

 • Obstakels vermijden via een track die voorbereid is in BaseCamp

  • Zoek de locatie van het obstakel in BaseCamp, bijvoorbeeld via Zoeken > Coördinaten zoeken. Bij Positieopties kun je het juiste grid kiezen. Militairen kiezen vaak voor MGRS.
  • obstakel te vermijden gebiedobstakelTeken een track rond het obstakel en zet er een kruis in of zet er extra lijnen in (zie hoofdstuk 16.4.5.b gps wijzer)
  • Verander in het eigenschappenscherm van de track de grijze track kleur in rood;
  • Geef de track de naam NO GO AREA NRxx;
  • De track mag, afhankelijk van je gps, maximaal 10.000 of 20.000 punten bevatten. Bevat deze meer punten, filter de track in BaseCamp (zie hoofdstuk 16.4.5.f gps wijzer).
  • Zend de track naar je gps (hoofdstuk 16.4.11 gps wijzer)
  • Toon de track op kaart in je gps (zie hoofdstuk 6.9 gps wijzer). Je ziet daardoor op je gps de rode track op je kaart.
 • Obstakels vermijden via een waypoint met een gevarenzone.

  • Maak in het centrum van het gebied een waypoint aan. Bepaal hoe groot de straal moet zijn rond dit punt. Kies eerder een te grote straal dan een te kleine. Voer de waarde in bij nabijheid. Let bij het invoeren op de juiste eenheid (km of m) (zie hoofdstuk 16.4.6.a gps wijzer).
  • Als je het waypoint in BaseCamp hebt aangemaakt dan verzend je het punt of de punten naar je gps.
  • Je kunt het punt ook markeren in je gps en bij Stel gevarenzone in een waarde invoeren (hoofdstuk 4.7 gps wijzer). 

Lees ook de faq over gevarenzones.

 • Beide opties kun je ook combineren:

  Je ziet hier en de track en de gevarenzone. Zodra je de gevarenzone in komt krijg je een melding. obstakel gevarenzone gps

 

 

 

 

Wat heb je als wandelaar hieraan?

Als je in een gebied improviserenderwijs gaat wandelen, kun je bepaalde gebieden aanmerken die je niet interessant lijken en op deze wijze markeren op de kaart. Dat kunnen bijvoorbeeld vakantieparken in een natuurgebied zijn of een industriegebiedje of bedenk het zelf maar. Heb je nog andere leuke toepassingen, laat het ons weten.

 

Waarom is de afgelegde afstand op de tripcomputer niet exact gelijk aan de lengte van de tracklog?

Je gverschil track en tripcomputerps berekent gemiddeld 1 x per seconde je positie en de afgelegde afstand. Zelfs in een snel voertuig op een bochtige weg levert dat een vrij exacte afstandsbepaling op. Deze afstandsmeting kun je in de tripcomputer terugvinden. Je tracklogpunten worden veel minder frequent opgeslagen (afhankelijk van je instellingen) dan er metingen worden gedaan. Dat betekent dat er regelmatig stukjes worden ‘afgesneden’. Hierdoor zal je tracklog dus een vertekend beeld van de lengte van je tocht geven. In het voorbeeld op de afbeelding is de tracklog zo’n 12% korter dan de werkelijke afstand. Lees meer over de instellingen van je tracklog in hoofdstuk 6 van het boek gps wijzer.

 

Waarom verdwijnen kaarten van mijn gps wanneer ik een nieuwe kaart naar mijn toestel zend?
namen kaartbestanden

namen kaartbestanden

Kaartbestanden verdwijnen soms wanneer je een nieuwe kaart op je gps plaatst. Kaartbestanden die je downloadt van internet (Open fietsmap bijvoorbeeld) of die je via MapInstall op een leeg sd’tje installeert, hebben de naam gmapsupp.img. Zo’n naam wordt door je gps als een tijdelijk bestand gezien, dat overschreven wordt bij een volgende kaartinstallatie. Controleer of je zo’n bestand hebt, en zo ja, hernoem het. Hoe je dat doet en hoe voorzichtig je daarbij moet zijn en waar je op moet letten, lees je in hoofdstuk 15.5 van het boek gps wijzer.

Waarom zet je de wereldkaart / Worldwide DEM Basemap aan?

GPS Wijzer adviseert in haar boeken de wereldkaart – Worldwide DEM Basemap – altijd Aan te zetten. Waarom eigenlijk?

Worldwide DEM Basemap Sommigen denken dat dat te maken heeft met het verkrijgen van de juiste hoogtegegevens als je op de kaartpagina een waypoint aanmaakt (zoals je in hoofdstuk 9.1 leert; zie ook hoofdstuk 11.1). Dat is niet juist. Die hoogtegegevens krijg je ook als al je kaarten Uit staan.

Kaart in- en uitzoomen

Het heeft wel te maken met het sterk uitzoomen van je gps-kaart. We gaan in de volgende uitleg uit van een eTrex 35 waarin de WW Dem Basemap en de OFM BNL aanstaan met de instelling Detail > Normaal; dat laatste is de standaardinstelling. De afbeelding links is op een redelijk wandel- of fiets zoomniveau van 80m; je ziet geen enkel gegeven over de plaats waar je bent. Wil je je oriënteren op je omgeving, dan zoom je flink uit, tot bijvoorbeeld 5km: afbeelding rechts. Het opbouwen van je kaartscherm heeft al enige vertraging, merk je. Ga je nog verder, naar 12km (volgende afbeelding links) dan gaat de opbouw echt langzaam en het resultaat is een vrij onoverzichtelijke wirwar van lijnen. Bij verder uitzoomen (naar 20km en hoger) schakelt je gps automatisch over op het tonen van alleen de WW DEM kaart (afbeelding rechts). Geen vertraging in de opbouw meer. Maar of je er wat aan hebt… Zoom je uit naar 80km, dan springt de kaart in Noord boven (derde afbeelding links).

Invloed Detail instelling kaart

Wijzig je de instelling Detail > Normaal naar Minder of Minst, dan komt de overgang naar de WW Dem kaart al bij 8km dan wel 5km. Stel je in op Meer of Meest, dan komt de kaartovergang bij 30km of 80km. De overgang Noord boven blijft steeds op 80km.

Interessant detail: heb je de kaart van het Fietsroutenetwerk Nederland aanstaan, dan wordt die niet onderdrukt, hoe ver je ook uitzoomt. En dus zie je helemaal geen kaart, alleen groene wirwar (laatste afbeelding rechts).

Bij het gebruik van andere kaarten, is het effect hetzelfde; we kozen voor de OFM BNL omdat gebruikers van veel andere modellen deze kaart herkennen. Behalve die doosjes met groen deksel… Die zie je alleen als je een toestel met veel geocaches gebruikt, totdat je uitzoomt boven de 5km, onafhankelijk van de Detail-instelling. En zelfs als je alle kaarten Uit zet, blijf je de caches zien.

 

Wat is de zin van het bolletje dat ik langs de buitenste cirkel op mijn satellietpagina zie schuiven?

Satelliet   pagina op je gps

NW pijl

satellietscherm

In onze nieuwste – zesde – editie van GPS Wijzer lees je in hoofdstuk 2.9 bijna alles over de satellietpagina. Over het bolletje schreven we niets; het is niet bijzonder functioneel. Je ziet het alleen maar als je de Satellietpagina op Noord boven hebt ingesteld. Als je dan tijdens een tocht naar je satellietontvangst, je gps hoogte of de gps afwijking  wilt kijken, kun je aan het bolletje blijven zien in welke richting je beweegt. In de eerste twee afbeeldingen is dat respectievelijk NW Satellietpaginaof O. Let op: het is dus niet hetzelfde als wat de Aanwijzer of de pijl op je kompas aangeeft: dat is de richting waarin je moet bewegen om je eerstvolgende viapunt te bereiken. Waarom zie je het bolletje niet als je de Satellietpagina op Koers boven instelt? Omdat dan de richting waarin je beweegt bovenin je scherm staat (Zuid, in de derde afbeelding). Veel wijzer word je dus niet vanhet bolletje, maar het is wel leuk om te weten wat het betekent.

Instellingen satellietpagina wijzigen

Om de instellingen van je satellietpagina te kunnen veranderen, druk je op de knop Menu of tik je op het symbool Menu. Het symbool  zie je in de eTrex Touch en de Oregon 7xx pas wanneer je van onder naar boven stevig over je scherm veegt en in het Snelmenu (zie hoofdstuk 2.3 in GPS Wijzer) komt.

Wat is het verband tussen peiling, koers en route?

Peilen is:

de beste wensen voor 2017in welke kompasrichting je moet reizen om van punt A naar punt B te gaan. Op een papieren kaart: verbind A met B en bepaal met een kompas of kaarthoeklezer in welke richting die lijn loopt, bijvoorbeeld pal NO = 45o. Met een gps: richt je toestel op een zichtbaar doel (kerktoren, vuurtoren enz.) en lees de graden af op de Kompaspagina. In beide voorbeelden levert deze peiling de koers op die je strikt zou moeten volgen om B te bereiken: loop, rij of vaar steeds consequent langs de (denkbeeldige) lijn van A naar B. Elke afwijking van die lijn – door obstakels waar je omheen moet, of op het water door wind, golven en stroming – moet je dus steeds compenseren om weer op koers te komen. Je gps helpt je daarbij met de functie Peil en Ga. Lees hoofdstuk 9.6 van het boek gps wijzer. Al laverend, in de ‘wildernis’ of op het water, maak jij zo een route naar je doel.

Directe route navigeren

Navigeer je ‘direct’ met je gps naar een wpt, waarvan je gps dan de richting én de afstand berekent, dan maakt hij een constante peiling die steeds verandert zodra je beweegt. Die peiling is meteen de constant veranderende aanbevolen koers en jij – obstakels en wind enz. trotserend – zoekt zo je route.

Routerende route navigeren

Routeren met de Garmin Edge

Routeren met de Garmin

Navigeer je ‘routerend’ – wat alleen op het land en met een daarvoor geschikte kaart kan – dan maakt je gps het je heel gemakkelijk door alle berekeningen en keuzes voor je te doen en je een route voor te schotelen.

Welke batterij instelling pas ik toe op mijn Garmin

De Garmin outdoor toestellen kennen een aantal batterij instellingen. We leggen je uit welke je toepast en wat de functie er van is.

batterij indicator

Waarom andere instellingen

Op je gps kun je verschillende instellingen voor de batterij maken, omdat batterijen op een verschillende manier ontladen. Door de juiste instelling te maken, geeft de batterij indicator een zo goed mogelijk beeld weer van de aanwezige lading. Echter omdat elke batterij weer anders is, kun je er niet van uitgaan dat de indicator altijd een juiste weergave geeft. Dat ligt niet aan Garmin, maar aan het type batterij.

Opties batterij instellingen op je Garmin outdoor toestel

batterij instellingenEr zijn vier batterij instel opties:

 1. Alkaline: deze instelling gebruik je als je niet oplaadbare alkaline batterijen gebruikt. We adviseren je dit soort batterijen niet te gebruiken, omdat de levensduur beperkt is. Je kunt ze gebruiken indien je geen andere batterijen voorhanden hebt. Het gebruik is kostbaar.
 2. Lithium: dit type batterijen gaan veel langer mee dan alkaline batterijen, maar zijn ook niet oplaadbaar en zijn relatief duur. Voor dezelfde prijs heb je oplaadbare batterijen.Ga je echter op pad in een gebied met lage temperaturen, dan kan een setje Lithium batterijen een goede keuze zijn.
 3. NiMH: dit zijn oplaadbare batterijen. Deze normale NiMH batterijen kennen echter een hoge zelfontlading. Na 24 uur is er al een ontlading van 10%. Je kunt dus beter de volgende categorie NiMH aanschaffen.
 4. Vooraf geladen NiMH: deze NiMH oplaadbare batterijen kennen een lage zelfontlading in tegenstelling tot de normale NiMH batterijen. Andere benamingen voor deze batterijen zijn: LSD (Low Self Discharge) of precharged batteries. We adviseren bijvoorbeeld de kwalitatief zeer goede eneloop batterijen.

Accu

In de enkele outdoor toestellen kun je ook een accu plaatsen. Deze accu kun je ook door middel van een usb kabel direct opladen. De capaciteit van deze accu is minder dan de meeste goede AA batterijen. Wanneer je deze accu gebruikt, hoef je niets te wijzigen aan de instellingen. De gps herkent deze accu vanzelf.

Meer lezen over batterijen

Lees op wikipedia meer over batterijen.

Lees ook de verdere informatie over batterijen en accu’s op onze website

Testen over batterijen

Er zijn vele testen over batterijen te vinden.

gps cursussen

Tijdelijk geen cursussen vanwege Corona maatregelen. Interesse, stuur een mail via: https://www.gps-wijzer.nl/contact/

Wandelmagazine

wandelmagizine