Profielen openfietsmap in BaseCamp en gps

Het gebruik van de gratis openfietsmap (OFM) vraagt om een aantal speciale instellingen voor je gps en in Basecamp. Op de kaart zijn de snelwegen en de voor fietsers niet toegankelijk snelwegen niet routeerbaar gemaakt. De fietsroutes zijn op deze kaart de ‘snelwegen’. Je kunt dit zien door deze ‘snelwegen’ in BaseCamp (Windows) uit te zetten via Bewerken > Opties > tabblad Activiteitenprofiel > Kaartweergavefuncties > Selecteren > Zet het vinkje uit bij: Lijnen > Vervoer > Snelweg. Klik op Sluiten > OK.
Voor de Mac: BaseCamp > Voorkeuren > Scherm > Kaartfuncties verbergen. Zie verder hierboven.

Hieronder geven we voorbeelden van instellingen in Basecamp voor Wandelen / Hiken, Recreatief fietsen en Racefietsen. Om dit zelf toe te passen maak je in BaseCamp een nieuw Activiteitenprofiel aan en op je gps een nieuw Profiel met de juiste routeringsinstellingen. Hoe je dit precies doet lees je in ons boek gps wijzer voor outdoortoestellen of gps wijzer voor de Garmin Edge’s of in de Fenix handleidingen. Klik hieronder op een afbeelding voor de juiste instellingen in Basecamp. Op je gps maak je bij de routeringsinstellingen zo veel als mogelijk, omdat niet alle instellingen aanwezig zijn, dezelfde instellingen als in BaseCamp.

Wandelen en Hiken OFM Basecamp

Basecamp profiel OpenFietsMap wandelen - hiken

Instellingen Open Fiets Map voor wandelen – hiken

We kiezen voor het profiel Hiken en bij te vermijden wegen de Belangrijkste provinciale wegen vermijden. Je kunt nog experimenteren met het vermijden van Provinciale hoofdwegen. Vergelijk de routes. Hoe je berekende routes met verschillende instellingen in BaseCamp met elkaar vergelijkt, lees je in gps wijzer hoofdstuk 17.5 Routes met verschillende profielen vergelijken. (tot en met editie 7) of hoofdstuk  17.2.i punt 5  Andere routeringsopties kiezen en routes vergelijken.

Recreatief fietsen openfietsmap Basecamp:

BaseCamp profiel Open Fiets Map Recreatief fietsen

Instellingen BaseCamp Open Fiets Map voor Recreatief fietsen

Recreatieve fietsers kiezen voor het motorptofiel en vermijden geen wegen. Bij te vermijden kenmerken kies je voor het vermijden van Tolwegen.

Racefietsers openfietsmapBasecamp:

BaseCamp profiel Open Fiets Map Racefietsen

Instellingen BaseCamp Open Fiets Map voor Racefietsen

Racefietsers kiezen voor het profiel Autorijden. Bij te vermijden wegen worden Onverharde wegen gekozen om te vermijden. Hier worden Tolwegen niet vermeden. Hierdoor zal er minder gebruik worden gemaakt van de fietsroutes. Racefietsers maken hier minder gebruik van.