Een prachtige nieuwe fiets gps: Explore2

De Edge Explore1 was een toestel dat echt geschikt was voor de recreatieve fietser. De nieuwe Explore2 is dat ook, maar een sportieve fietser die geen dure gps wil, vindt ook heel veel interessante opties op deze gps. De Explore2 is ten opzichte van de andere nieuwe Edge, de 1040, vriendelijk geprijsd. De adviesprijs is € 299, maar het toestel is al voor € 279 verkrijgbaar bij Waypoint. Er komt nog een versie met een Power mount. Daarmee kun je het toestel aansluiten op een e-bike. Of die extra investering veel meerwaarde biedt kun je het beste zelf bepalen.

Explore2We hebben de Edge Explore 2 uitgebreid in de praktijk getest. Dat doen we om alle opties te verkennen en de instructies op te nemen in een een nieuwe GPS Wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser. Het toestel bevat een aantal nieuwe mogelijkheden die dit toestel interessanter maken dan de voorganger de Explore 1. Mocht je nog een Touring hebben dan is dat toestel niet meer te vergelijken met deze nieuwe Explore2, omdat daarmee de verschillen en verbeteringen enorm zijn.

De belangrijkste en beste verbetering vinden we de slimme herberekeningsmogelijkheid. Wanneer je van een koers afwijkt worden er maximaal drie alternatieven getoond zodat je of terug gaat naar de koers, even verderop weer op de koers komt, of een stuk van de tocht afsnijdt. Verder is het aanpasbare hoofdmenu erg praktisch. De ClimbPro geeft interessante hoogte informatie. Bijna alle interessante opties en wijzigingen hebben we op een rij gezet.

Explore2 Nieuw hoofdmenu en profielen op de Explore2

Het eerste dat in het oog springt is het vernieuwde hoofdmenu. Daarin zie je een handige optie. Heb je net een koers toegevoegd dan zie je die direct staan, zodat je die direct kunt navigeren. Het menu kun je naar eigen inzicht aanpassen. Bepaalde opties kun je toevoegen en de volgorde kun je wijzigen. Je hebt nu ook de beschikking over drie profielen. Per profiel kun je je eigen instellingen maken. Nadeel is dat je de profielnamen niet kunt aanpassen en er geen profiel is dat Recreatief heet. Mogelijk komt er nog een update waarin dit mogelijk wordt.

Explore2 Locatie zoeken

Er is in het hoofdmenu een handige optie toegevoegd Locatie zoeken. Daarmee vind je snel een adres of nuttig punt. Vooral het navigeren naar adressen gaat daardoor veel beter.

Nieuwe indeling nuttige punten

Een goede verbetering zijn de toevoeging van fiets specifieke nuttige punten zoals fietsenmakers. Bijzonder is wel dat je cafés vindt onder de categorie Attracties.

Rondrit en koers maken op de Explore2

Ook nu kun je weer een rondrit laten berekenen van 10 tot 325 km. De rondrit wordt nu direct opgeslagen als koers. Dat heeft een voordeel. Als je nu afwijkt blijft de oorspronkelijke rondrit in tact en krijg je 1, 2 of 3 opties om verder te gaan. Dat geldt ook voor het maken van een route met verschillende tussenpunten. Nadat deze gereed is, wordt deze omgezet in een koers.

Langere accuduur

De accuduur van de Explore 2 is sterk verbeterd. Garmin geeft aan dat de accuduur tot 16 uur meegaat. Hoe je dit kunt bereiken lees je in het boek GPS Wijzer met tips voor het verlengen van de accuduur.

Climbpro – hoogte informatie

Een mooie toevoeging  is de ClimbPro pagina. Daardoor zie je meer detail van een klim. Ook geeft de hoogtepagina meer gedetailleerde informatie van een klim.

Instellingen aanpassen in de app Connect

Je kunt nu ook een aantal instellingen direct in de Garmin Connect app aanpassen. Het is maar net wat je handiger vindt.

Aangepaste kaartpagina

Op de kaartpagina zie je nu continu het handje om naar de kaartwerkpagina te gaan en de zoomknoppen. Op de vorige toestellen moest je altijd een keer tikken op het scherm. Het nadeel is dat je de iconen altijd ziet.

Zodra de kaart wordt ingezoomd op een afslag en je wilt terug dan moet je nu onderin op het kruisje tikken en niet meer ergens op het scherm. Daardoor moet je beter kijken of je juist tikt.

Je kunt nu op de Noordpijl tikken waardoor de kaart Noord georiënteerd gaat staan. Dat is handig als je stilstaat een overzicht wilt hebben.

Op de kaartpagina kun je gemakkelijk enkele overlays aan/uitzetten. De optie Wegen met veel verkeer functioneerde bij het testen echter nog niet.

Gegevens verwijderen van de Explore2

Het is eenvoudiger geworden om gegevens te verwijderen. Even naar links vegen en je krijgt een optie om bijvoorbeeld een koers te verwijderen.

Galileo

De Explore2 heeft nu ook de mogelijkheid de Galileo satellieten te gebruiken.

Geheugen

De Explore 2 heeft 16GB intern geheugen. Je kunt geen micro-sd kaart toevoegen.

Andere verbeteringen

  • De routeberekening gaat veel sneller. Daarnaast kun je de berekening ‘cachen’ oftewel van te voren uitvoeren waardoor je bij de start direct een berekening hebt.
  • Als je de Explore2 wilt aansluiten op een pc of opladen, dan gebruik je nu een usb-c kabel.
  • Je kunt gebruik maken van veel meer sensoren  en apparaten, zoals inReach, de Tempe (externe temperatuurmeting), een smarttrainer, een power meter, de Garmin Radar camera
  • Je kunt een fietsalarm instellen. Als je de gps op je fiets laat zitten en je gps meet een beweging dan krijg je op je telefoon een melding.
  • Als je al een andere Garmin hebt gehad, gaat het overnemen en instellen van sensoren gemakkelijker.
  • Enkele trainingsinformatie is toegevoegd: VO2Max, hersteltijd, intensieve trainingsminuten,

Ontbrekende opties op de Explore2

Garmin heeft een aantal opties weggelaten of vergeten in de ontwikkeling mee te nemen. We noemen ze hier:

  • je kunt (nog) geen eigen nuttige punten toevoegen en je kunt bij het zoeken ook niet meer kiezen uit alle nuttige punten.
  • het 3D scherm is niet meer aanwezig. Niet veel fietsers zullen deze optie missen.
  • je kunt een opgeslagen locatie niet meer naar je huidige locatie verplaatsen. Dat was vooral handig om met een startpunt te doen.

Een Garmin Edge Explore 2 kopen.

De Garmin Edge Explore 2 is er in twee versie:

Handleiding voor de Edge Explore 2

De beste handleiding voor de Edge Explore2 vind je in het boek GPS Wijzer.