Een gps kopen met de gps wijzer koopwijzer

MontanaWe gaan je in deze gps koopwijzer helpen een goede keuze te maken bij de aanschaf van een gps voor een sportieve activiteit. Het belangrijkste is om eerst te weten welke activiteiten je wilt doen. Ben je fietser, wandelaar, kanoër of beoefen je ook nog andere activiteiten? Als je maar één activiteit beoefent is de keuze eenvoudiger.

Van de grote merken die gps-apparaten in Nederland op de markt brengen is Garmin de onbetwiste marktleider. Omdat er veel modellen van Garmin te koop zijn (voor elk wat wils), omdat de apparaten een groot gebruikersgemak hebben en omdat voor de Garmins wereldwijd gratis kaarten beschikbaar zijn, raden we je aan vooral naar Garmin te kijken als je een gps zoekt. In deze koopwijzer behandelen we dan ook alleen de Garmin gps toestellen.

Juiste keuze van een gps bij jouw activiteit

KoopwijzerWandelaars, kanoërs en paardrijders adviseren we een Garmin outdoor gps. Er zijn geen serieuze alternatieven. Een outdoor gps is waterdicht, stootvast, goed afleesbaar bij zonlicht en niet onbelangrijk gemakkelijk te bevestigen aan een rugzak. Wil je direct naar de verschillende typen outdoor toestellen, klik hier.

Fietsers kunnen kiezen uit vele merken (Garmin, Mio, Lezeyne, Wahoo, Polar, Sigma, TwoNav, Bryton en Teasi) speciale fietstoestellen. We geven alleen informatie over de Garmin toestellen, omdat deze bij ons favoriet zijn. Wil je je gps alleen voor fietsen gebruiken, dan heeft een Garmin Edge de voorkeur boven een outdoor toestel. De belangrijkste reden is dat een track die wordt opgeladen naar de Edge, direct zorgt voor afslagaanwijzingen. Wil je direct naar de verschillende typen fiets (Edge) toestellen, klik hier.

Ben je zowel wandelaar als fietser, dan kun je zowel een Garmin outdoor als een Edge aanschaffen. Het gebruik van een outdoor toestel vinden de meeste gebruikers gemakkelijker voor de gecombineerde activiteit. De Garmin Edge kun je met speciale instellingen ook voor wandelen gebruiken. Belangrijks nadeel is dat je de Edge niet gemakkelijk aan een rugzak kunt bevestigen.

Wil je je gps naast een sportieve activiteit ook gaan gebruiken voor motorrijden, dan adviseren we je te kijken naar een Garmin Montana gps. Dit is een outdoor gps met een groot scherm. Je kunt ook een headset koppelen zodat je daarmee route aanwijzingen krijgt.

Naast een specifieke outdoor of fiets gps kun je een smartwatch met gps-navigatie overwegen. Deze is bijvoorbeeld voor nordic walkers, hardlopers en trailrunners ideaal. Met de Fenix 6 serie en andere typen kun je ook yoga en pilates oefeningen volgen of een schema met krachtoefeningen opzetten en uitvoeren. Je krijgt leuke animaties van de oefeningen. Hij is met een extra hulpmiddel ook toepasbaar op de fiets. Het scherm is natuurlijk veel kleiner, maar toch goed bruikbaar. Lees hier meer over de mogelijkheden van de Fenix 6 smartwatches.

Waar kun je op letten bij de aanschaf?

1030 PlusWe geven hieronder een opsomming van de punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een gps.

 1. Bepaal eerst wat je budget is voor de gps en eventuele accessoires.
 2. Wil je een touchscreen of een toestel met drukknoppen?
 3. Bij vele toestellen kun je een micro sd bijplaatsen. Gps’en hebben bijna allemaal voldoende geheugen.
 4. Wil je de standaard Garmin kaart bij het toestel of wil je zelf kaarten installeren?
 5. Hoe groot wil je het scherm hebben?
 6. Wil je een elektronisch kompas?
 7. Wil je een kalibreerbare hoogtemeter?
 8. Wil je een toestel met een vaste accu, verwisselbare (oplaadbare) batterijen of een toestel die zowel met een losse accu als met oplaadbare batterijen werkt?
 9. Hoe lang moet een accu minimaal meegaan?

  gpsmap 66i

  GPSMAP 66i

 10. Wil je uitgebreide mogelijkheden voor het maken van berekende routes op je gps?
 11. Wil je verschillende profielen kunnen aanmaken voor bijvoorbeeld verschillende activiteiten?
 12. Wil je een rondrit of -tocht kunnen laten uitrekenen op je gps?
 13. Wil je handige koppelingen met je smartphone?
 14. Wil je extra apps op je gps kunnen installeren (Connect-IQ)?

Speciale functies die alleen op de Edge’s en smartwatches beschikbaar zijn:

 1. Wil je trainingsfuncties op je gps?
 2. Wil je informatie over de lengte en de steilte van een klim zien?

Speciale functies die alleen op de outdoor toestellen beschikbaar zijn:

 1. Wil je een camera op je gps?
 2. Wil je gebruik maken van Live Geocaching?
 3. Wil je InReach functies zodat je ook in gebieden waar je smartphone geen bereik heeft, berichten kunt verzenden?

Er zijn uiteraard nog meer functies beschikbaar die waarschijnlijk van ondergeschikt belang zijn, zoals afleesbaarheid, piepjes, afslag aanwijzingen via oortjes, nauwkeurigheid/miswijzing.

Er zijn dus veel vragen die je je kunt stellen. We geven antwoorden op de vragen en geven aan op welk type toestel iets wel of niet beschikbaar is. De eTrex 10 wordt in de meeste items niet meegenomen en de Edge 130 wordt volledig buiten beschouwing gelaten, omdat deze toestellen beperkte mogelijkheden hebben.

 1. De goedkoopste gps is bij de outdoor toestellen een eTrex 10. Dit is een afrader, omdat dit toestel geen kaart bevat. Het goedkoopste outdoor toestel met kaart is de eTrex 22X (€ 179). Soms zijn oudere typen nog goedkoper verkrijgbaar. Bij dit toestel moet je nog accessoires (batterijen en hulpmiddelen om de gps te bevestigen) aanschaffen. Bij de Edge’s heb je Edge Explore voor € 189. Dit toestel is direct bruikbaar. De duurste outdoor gps is de Montana 700i (€ 700) en de duurste fiets gps de Edge de 1040 Solar (€ 639). De smartwatches zijn ook in alle soorten en maten van € 200 tot € 2.500 (Marq driver).
 2. Touchscreen of knoppentoestel. Alle touchscreens hebben ondanks dat de bediening bijna volledig via het scherm gaat, toch een, twee of drie knoppen. Touchscreens werken intuïtiever en zijn sneller met de invoer van gegevens. Nadelen zijn dat ze slecht/niet met handschoenen te bedienen zijn. Je kunt het scherm weliswaar blokkeren, maar bedienen bij regen of druppend zweet kan de bediening bemoeilijken. Toch gaat in de praktijk het bedienen van de touchscreens zeer goed. Bij de fietstoestellen is de Edge 540 een knoppentoestel en bij de outdoor toestellen zijn dat de eTrex 10/22/32 en de GPSMap serie.
 3. De outdoor toestellen kunnen allemaal, met uitzondering van de eTrex10, een micro-sd bijplaatsen. Bij de Garmin Edges kan het niet bij de Edge Explore (16GB), 830 (16GB) en 1030 Plus (32GB). 16GB is krap wanneer je er extra kaarten op wilt zetten.
 4. Alle Garmin Edge’s hebben al een variant van de OpenStreetMap op het toestel. Dit geldt ook voor de volgende outdoor toestellen: eTrex 22X/32X, 25, 35, GPSMap 65 serie, 66 SR en 66ST, Montana 700 serie, Oregon 750T. Deze kaarten zijn twee keer per jaar te updaten. Kaarten met een duidelijker kaartbeeld en meer informatie zijn gratis te downloaden. Op alle toestellen kun je extra kaarten plaatsen. De Montana 700i en 750 hebben ook de CityNavigator standaard op de gps
 5. Schermgrootte en resolutie: elk voordeel heeft zijn nadeel: een groter scherm verbruikt meer stroom en een touchscreen verbruikt meer dan een knoppentoestel. Belangrijk is een goede resolutie. Hoe hoger de resolutie des te beter de afleesbaarheid. De resolutie op de eTrex 25/35 toestellen is matig. De eTrex 20/22 en 30/32 hebben een vrij klein scherm. Zeker wanneer je enkele gegevensschermen op de kaartpagina plaatst, blijft er weinig kaartscherm over.
 6. Wil je een elektronisch kompas: bij de outdoor toestellen heeft steeds de duurdere variant in een serie een kalibreerbaar kompas. Het voordeel ervan is dat je ook bij stilstand de juiste loop- of fietsrichting en de juiste noord-aanwijzing ziet. Ook heb je dan een barometrische hoogtemeter. Beide instrumenten vragen wel iets meer stroom en moeten regelmatig gekalibreerd worden. Op de Edge 1030 plus kun je het kompas ook kalibreren.
 7. Kalibreerbare hoogtemeter? Zie bij het elektronische kompas. Op de Garmin Edge’s kun je de hoogte ook invoeren zodat deze gekalibreerd is.
 8. Accu/oplaadbare batterij of een combi. Voordeel van een vaste accu of verwisselbare accu is dat deze gemakkelijk onderweg opgeladen kan worden. Voor oplaadbare batterijen heb je een oplader nodig. Er is wel een truc om het zonder te doen. De verwisselbare accu’s zijn matig van kwaliteit. Ga je voor een toestel met AA-batterijen, kies altijd voor goed oplaadbare varianten. Lees hier meer.
 9. Accuduur: bij de toestellen met een vaste accu verschilt de gebruiksduur sterk. De Edge’s en de GPSMAP 67(i), 66SR, 66i en Montana 700i hebben een ingebouwde accu. Garmin geeft een theoretische duur op. Belangrijk is de verlichting zo laag mogelijk in te stellen, De vaste accu in de GPSMap 67 gaat 180 uur mee en in expeditie modus zelfs 840 uur. Ook bij de 66SR, 66i en Montana 700i gaan de goede interne accu’s lang mee. De Edge Explore2  kent een accuduur van 16 uur (24 bij gebruik batterijspaarstand), de 540 42 uur en de 1040 Solar van 45 uur (100 in batterijspaarstand). In de praktijk is het altijd minder. Bij de toestellen met oplaadbare batterijen is de gebruiksduur uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de batterijen. Daarnaast speelt het verlichtingsniveau een belangrijke rol. Lees hier meer over batterijen.
 10. Routeringsmogelijkheden: de eTrex 22X en 32X kennen slechts beperkte routeringsmogelijkheden (wandelen, fietsen, auto). De Edge 530 en 540 hebben ook een aantal beperkingen met betrekking tot het berekenen van routes. Alle andere toestellen beschikken over veel meer instellen. Vaak zijn er wel acht keuzemogelijkheden. Er zijn verschillen voor recreatief wandelen en wandelen over verharde wegen. Ook zijn er drie of vier fietsinstellingen.
 11. Wil je verschillende profielen kunnen aanmaken voor bijvoorbeeld verschillende activiteiten? Alle outdoor toestellen kunnen voor verschillende activiteiten profielen maken. Dit geldt ook voor de Edge’s met uitzondering van de Explore 1. Profielen zijn handig. Je maakt ze een keer aan en daarna kun je snel wisselen. Ga je de ene keer mountainbiken en dan weer wandelen dan vraagt dat andere instellingen. Via profielen los je dat snel op. Ook voor een zelfde soort activiteit kun je twee soorten instellingen maken.
 12. Wil je een rondrit of -tocht kunnen laten uitrekenen op je gps? Alle Edge toestellen kunnen een rondje uitrekenen. Op de outdoor toestellen is dit alleen aanwezig op de Oregon 7 serie, GPSMap 66/67 serie en Montana 700 serie. De laatste drie typen kunnen ook werken met koersen, zodat een spoor omgezet wordt in een berekende route, ook wel koers genaamd.
 13. Wil je handige koppelingen met je smartphone? De Garmin Edge’s en smartwatches werken samen met de app Garmin Connect. Daardoor kun je onderweg gemakkelijk vanaf elke website een tocht naar je gps zenden. Op outdoor toestellen is dat veel lastiger. Bij de Oregon 7 serie, GPSMap 65, 66 en 67 serie en Montana 700 serie kan dat met een Connect IQ app. Het is even wennen, maar het werkt. Bij de eTrex toestellen kan het helemaal niet, tenzij je een speciale kabel aansluit op je Android telefoon of je micro-sd kaart koppelt aan je IPhone.
 14. Wil je extra apps op je gps kunnen installeren (Connect-IQ)? Allerlei extra hulpmiddelen kun je installeren op de Oregon 7 serie, GPSMap 65, 66 en 67 serie en Montana 700 serie en de Edge’s.

Items die alleen op bepaalde Garmin Edge toestellen en smartwatches beschikbaar zijn:

 1. Klim informatie (ClimbPro): op de Edge 830/840, 1030/1040 (solar), 1030 Plus en op de duurdere smartwatches kun je gedetailleerd informatie over een klim krijgen. Op outdoor toestellen ontbreekt deze functie. Alle toestellen kunnen wel een hoogteprofiel laten zien.
 2. Trainingsfuncties, zoals de virtual partner en workouts: deze zijn alleen aanwezig op de Edge 530, 540, 830, 840, 1030, 1030 Plus, 1040 en de smartwatches zoals de Fenix 6 en 7.

Items die alleen op bepaalde outdoor toestellen beschikbaar zijn:

 1. Camera: een camera is heeft als extra functie dat de coördinaten van de plek waar je bent aan de foto gekoppeld worden (geotaggen heet dat), zodat je de foto op bv. Google Earth direct op de juiste plaats kunt zetten. Leuk, maar geen echte aanrader. Veel moderne camera’s en smartphones hebben die optie ook al. Ook kun je later coördinaten toevoegen.
 2. Live Geocaching: is alleen mogelijk met outdoor toestellen (Oregon 7 serie, GPSMap 66 serie en Montana 700 serie). Je kunt onderweg enkele caches downloaden zonder een abonnement op geocaching.com te hebben.
 3. InReach is beschikbaar op de GPSMap 66i, 67i en de Montana 700i. Daarnaast zijn er losse InReach toestellen beschikbaar.

Overige:

Onderwerpen die ook nog van belang kunnen zijn:

  1. Afleesbaarheid: hoe groter het scherm des te beter afleesbaar
  2. Piepjes: bij de outdoor toestellen kun je verschillende tonen instellen; bij de Edge’s heb je maar één soort piep. De 1030 Plus heeft wel een luidere toon dan de andere toestellen.
  3. Afslag aanwijzingen via oortjes: de Montana serie, de Edge 830, 840, 1030, 1030 Plus en 1040 (solar) hebben de mogelijkheid via bluetooth oortjes navigatie aanwijzingen te laten horen.
  4. Nauwkeurigheid: de GPSMap 65 serie en de GPSMap 66 SR hebben een betere ontvangst, waardoor minder miswijzing ontstaat. Onze ervaring is dat de eTrex 25 en 35 wat onnauwkeuriger zijn, zeker bij een lage snelheid. Maar heb je je gps in je broekzak dan meet hij zeker onnauwkeurig!

Bekijk de Garmin fiets gps’en

Bekijk de Garmin outdoortoestellen

Lees meer over de smartwatches

Waar koop je een gps?

Wij zijn zelf voorstander van het aanschaffen van een gps bij een gespecialiseerde winkel. Zij hebben deskundigheid en een goede service. Er zijn een paar specialistische gps (web)shops, waar je voor een goed advies en een goede prijs terecht kunt, zoals de winkels van Waypoint. Deze raden we je van harte aan. Klik je op een link van een toestel ook kom je ook uit bij Waypoint. Schaf je via een link op deze pagina een gps aan, dan ontvangen wij daarvoor een kleine bijdrage. Gps wijzer verkoopt zelf geen gps’en, het blijft voor ons voor een belangrijk deel een (uit de hand gelopen) hobby.

Kaarten kopen?

Het is tegenwoordig niet meer nodig om kaarten aan te schaffen, omdat er van de hele wereld gratis kaarten beschikbaar zijn. Op steeds meer toestellen plaatst Garmin ook een variant van deze kaarten. Bij alle fietstoestellen is deze kaart aanwezig. Bij de outdoor toestellen kun je kiezen. Er zijn typen met de Garmin Topo Active kaart en toestellen zonder. In onze boeken en handleidingen beschrijven we hoe je zo’n kaart er (gratis) op zet. Natuurlijk kun je ook aanvullende topografische kaarten aanschaffen. Deze zijn relatief kostbaar en voegen in sommige landen niet heel veel informatie toe. Van de Benelux is deze kaart niet meer te koop, omdat de gratis kaarten prima voldoen. De City Navigator kaart is alleen geschikt voor gemotoriseerd verkeer.

Van de grote merken die outdoor gps apparaten in Nederland op de markt brengen is Garmin de onbetwiste marktleider. Omdat er veel modellen van Garmin te koop zijn (voor elk wat wils), omdat de apparaten een groot gebruikersgemak hebben en omdat voor de Garmins wereldwijd veel – ook gratis – kaarten beschikbaar zijn, raden we je aan vooral naar Garmin te kijken als je een gps zoekt. In deze koopwijzer behandelen we dan ook alleen de Garmin gps toestellen.

Een tweede goede raad is: kijk naar prijs én naar deskundigheid van de aanbieder. Er zijn een paar specialistische gps (web)shops, waar je voor een goed advies en een goede prijs terecht kunt, zoals de keten van Waypoint. Deze raden we je van harte aan.  Wil je een goede kaart voor Nederland kopen, dan is de Topo Pro Nederland (of BeNeLux ) een goede keus. Maar… denk ook aan de gratis Open Street Map of Open Fiets Map BeNeLux. Kijk ook eens op onze kaarten pagina.

Koopwijzer outdoor toestellen: modellen, keuzes en aan- en afraders.

Er zijn drie knoppen-toestellen:

eTrex 22x/32x garmin eTrex 20 - 30 De eTrex is een klein en handzaam toestel. Op de fiets is hij ergonomisch wat onhandig, maar voor wandelaars is hij perfect. Als je tenminste aan het joystickje kunt wennen. Er zijn drie typen: de eTrex 10, 20(x) en 30(x). Koop beslist niet de eTrex 10 of SE (Solar)! Daar kan geen kaart in. De eTrex 20(x)/22x, zonder elektronisch kompas of barometrische hoogtemeter is prima; de eTrex 30(x) of 32x heeft die extra’s wel en is even prima maar kan meer. De 20x/22x en 30x/32x beschikken af fabriek al over een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd. Lees meer over de eTrex X0 serie op onze website.
GPSMap 65 Garmin gpsmap 64 De GPSMap 65 is wat groter dan een eTrex, heeft dus een groter scherm, en is ergonomisch zeer handig. Het verschil tussen de 65 en de 65s zijn hetzelfde als de verschillen tussen de eTrex 20/22 en 30/32. De 65s heeft als extra o.a. een internet connectiviteit in combinatie met een Android of iPhone 4 of hoger. De map 65 hebben allemaal een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd. De Map 65 serie heeft ten opzichte van de 64 en 62 een betere ontvangst. Lees meer over de GPSMap 6X serie op onze website
GPSMap 67 gpsmap 66 De GPSMap 67 (en ook de niet meer verkrijgbare 66) zijn groter dan de 64 of 65 en hebben een beter scherm, en is ergonomisch toch nog zeer handig. De 67 is een absolute aanrader vanwege de enorme accuduur, helder scherm met goede resolutie en uitstekende ontvangst. De 66 en 67 hebben een groot aantal extra functies t.o.v. de 64 en 65. De 67 beschikt o.a. over een rondritplanner, Live geocaching, download mogelijkheden van Birdseye satellietbeelden. Lees er meer over de GPSMap 67 serie op onze website.

De 67 is bijna identiek aan de 66. De belangrijkste verschillen zijn de accuduur en de betere ontvangst. Informatie over de 66 lees je hier. We vergelijken de twee toestellen op deze pagina.

GPSMap 67i gpsmap 66 De GPSMap 67i is gelijk aan de GPSMap 66s/st echter met een heel belangrijk verschil. De 66i heeft een mogelijkheid voor satellietcommunicatie. Ideaal voor de veeleisende bergsporter. Je hebt overal ter wereld telefoonbereik. Het is mogelijk je tocht door anderen te laten volgen.De 66i heeft echter alleen een mogelijkheid gebruik te maken van li-ion accus.

De 67i is bijna identiek aan de 66i. De belangrijkste verschillen zijn de accuduur en de betere ontvangst. Informatie over de 66 lees je hier. We vergelijken de twee toestellen op deze pagina.

Er zijn drie touch screen modellen te koop:

eTrex touch 25/35 Garmin eTrex Touch 25-35 De eTrex touch 25/35 is een compacte touchscreen met een helder scherm en een iets andere bediening dan de Oregon en Montana. De verschillende profielen zijn handig bereikbaar. De 25 en 35 beschikken af fabriek al over een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd. Lees meer over de eTrex 25/35 touch serie op onze website. Let op: de eTrex 25/35 is uitlopend en voorlopig komt er geen alternatief.
Oregon 700          Garmin Oregon 600 - 650 -700 -750 De Oregon 700 heeft ten opzichte van de 6xx serie een aantal nieuwe functies gekregen. De 700 heeft geen camera, de 750 wel. De 700 wordt zonder kaart geleverd. De 750 heeft de Garmin Topo Active. Beide types beschikken over Wifi en Bluetooth zodat ze direct gegevens kunnen uploaden naar Garmin Connect. Ze hebben allemaal de barometrische hoogtemeter, het elektronisch kompas en het sd-slot. De 7xx serie heeft nu ook een rondritplanner. Lees meer over de Oregon 7xx serie op onze website. Let op: de Oregon 7xx serie is uitlopend en voorlopig komt er geen alternatief.
Montana  montana koopwijzer De Montana is ook geschikt voor motor- en auto navigatie en kent als enige spraakbegeleiding met een bluetooth headset. Voor wandelaars is hij wel erg groot, maar mooi is hij wel. De modellen zijn de 610 of 680 met camera en de 680t met camera en kaart. De nieuwe serie bestaat uit de 700, 700i en 750i. Lees meer over de Montana serie op onze website.

De volgende populaire toestellen zijn alleen nog tweedehands te koop:

De Dakota is net als de eTrex klein en handzaam en heeft vrijwel dezelfde functies als zijn grotere broers. De twee types zijn: Dakota 10 en 20. De Dakota 20 heeft in tegenstelling tot de 10 een elektronisch kompas, een barometrische hoogtemeter en een sd-slot. Dit toestel is alleen nog tweede hands te koop.

De Oregon 600/650 is groter dan de eTrex touch serie en heeft dus een groter scherm. De 600 heeft geen camera, de 650 wel. Beide types zijn er met en zonder kaart (T). Ze hebben allemaal de barometrische hoogtemeter, het elektronisch kompas en het sd-slot. De Oregon 6xx serie is alleen nog tweede hands verkrijgbaar.

Monterra koopwijzerEr is nog een zesde model, de Monterra, groot en zwaar. Als extra heeft hij een (verouderd) Android-gedeelte, waardoor je alles kunt wat met een smartphone ook kan, behalve … bellen. Het navigatiedeel is niet zo toegankelijk als op de andere toestellen en de prijs was hoog: € 599. Het toestel is niet meer leverbaar.

Activiteiten

De GPSMap 64/65/66 en 67, eTrex Touch, Oregon 600/650/700/750, Montana en Monterra hebben uitgebreidere mogelijkheden voor het navigeren met behulp van activiteiten dan de eTrex 20/22/30/32, Oregon 200-550 en Dakota. Er zijn dertien activiteiten voor o.a. wandelen, hiken, bergwandelen, mountainbiken, toerfietsen en (race)fietsen aanwezig.

Koopwijzer overzicht van Garmin outdoor toestellen

Of download het aankoop overzicht outdoor gps’en.