Uitgelicht
We hebben de Edge 1030 Plus al aardig kunnen testen. Het toestel bevat een aantal nieuwe mogelijkheden die dit toestel interessanter maken dan de voorganger de 1030. De beste verandering vinden we de herberekeningsmogelijkheid. Ook vinden we de verbeterde mogelijkheden van LiveTrack een mooie toevoeging. Hieronder geven we een toelichting op de nieuwe opties.
De Garmin Edge 1030 Plus kan je, wanneer je afwijkt van een koers één tot drie nieuwe routes voorschotelen. Door voor een van deze nieuwe routes te kiezen, kom je weer terug op de koers. De eerste route zorgt er voor dat je weer zo snel als mogelijk terug gaat naar de koers. Vaak moet je omkeren. De tweede variant zorgt er voor dat je iets verderop op de koers terugkomt. Je hoeft bij deze route niet te keren. De derde variant maakt een inkorting.
Deze methode werkt echter alleen met koersen en niet berekende routes. Het is belangrijk dat je de juiste instellingen bij de koers maakt. Welke instellingen dit zijn, lees je in de nieuwe editie van het boek gps wijzer. Het is een hele prettige functie die ook goed werkt voor omleidingen en afgesloten wegen. Soms lukt het de Edge niet om alle varianten te berekenen en krijg je minder routes voorgeschoteld. Je hebt ook de mogelijkheid de herberekening te onderbreken.
Een tweede belangrijke verandering is de nieuwe LiveTrack functie. LiveTrack laat je nu ook zien welke koers je aan het fietsen bent. Zo kan iemand thuis zien wat je nog van plan bent te gaan fietsen. Je hebt ook de mogelijkheid om LiveTrack later te starten. Je kunt dit zowel op je toestel als Garmin Connect regelen. Een goede verbetering.
Erg handig is dat je de ritkleur een eigen kleurtje kunt geven. Op de oudere toestellen zag je alleen een lichtblauwe kleur.
Vond je op een vorige Edge het piepje te zacht? Op de Edge 1030 Plus is deze harder gemaakt. Je kunt nog niet kiezen voor verschillende soorten piepjes.
In combinatie met een hartslagmeter kan het ademritme worden vastgelegd en afgelezen. Je kunt deze gegevens ook teruglezen in Garmin Connect.
Had je wel eens last dat je Edge je bij de start van de tocht, de verkeerde kant uitstuurde? Je hebt nu de mogelijkheid het kompas te kalibreren, waardoor de gps ook bij stilstand je de juiste richting uitwijst.
Garmin heeft er voor gezorgd dat koersen die je binnen Komoot of Strava hebt, automatisch gesynchroniseerd worden met je Garmin Edge. Bij Strava moet je de koersen als favoriet instellen voordat de synchronisatie plaatsvindt.
Standaard staan er nu ook van Amerika en Afrika kaarten op. Via Garmin Express kun je ook de andere werelddelen gratis downloaden. Je kunt ook nog steeds gratis andere kaarten downloaden. Veel fietsers maken gebruik van deze mogelijkheid. Hoe je OpenStreetMaps en de OpenFietsMap kaarten op de juiste manier installeert, lees je in het boek gps wijzer.
Handig is ook de nieuwe installatieprocedure op de nieuwe Edge 1030 Plus. Je krijgt de mogelijkheid oude profielen van een vorige Edge over te nemen. Dat scheelt veel instelwerk, zeker als je veel sensoren had aangesloten.
Wat is er nog meer anders?
De Garmin Edge 1030 Plus is er in twee versie: