Een outdoor gps kopen.

Van de grote merken die outdoor gps apparaten in Nederland op de markt brengen is Garmin de onbetwiste marktleider. Omdat er veel modellen van Garmin te koop zijn (voor elk wat wils), omdat de apparaten een groot gebruikersgemak hebben en omdat voor de Garmins wereldwijd veel – ook gratis – kaarten beschikbaar zijn, raden we je aan vooral naar Garmin te kijken als je een gps zoekt. In deze koopwijzer behandelen we dan ook alleen de Garmin gps toestellen.

Een tweede goede raad is: kijk naar prijs én naar deskundigheid van de aanbieder. Er zijn een paar specialistische gps (web)shops, waar je voor een goed advies en een goede prijs terecht kunt, zoals de keten van Waypoint. Deze raden we je van harte aan.  Wil je een goede kaart voor Nederland kopen, dan is de Topo Pro Nederland (of BeNeLux ) een goede keus. Maar… denk ook aan de gratis Open Street Map of Open Fiets Map BeNeLux. Kijk ook eens op onze kaarten pagina.

Koopwijzer: Modellen, keuzes en aan- en afraders.

Garmin heeft twee soorten toestellen voor algemeen outdoor gebruik: met knoppen en met touchscreen. De modellen met knoppen zijn iets minder kwetsbaar en doen langer met een setje batterijen (16 u), de touchscreens hebben een groter bedieningsgemak maar doen minder lang met de batterijen (8u). Andere keuzes die je moet maken zijn:

  1. Hoeveel wil je uitgeven?
  2. Wil je een elektronisch kompas of niet? Het voordeel ervan is dat je ook bij stilstand de juiste looprichting en de juiste noord-aanwijzing ziet. Ook heb je dan een barometrische hoogtemeter. Beide instrumenten vragen wel iets meer stroom en moeten regelmatig gekalibreerd worden.
  3. Wil je een micro-sd kunnen plaatsen om meer kaartmateriaal beschikbaar te hebben? Zo niet, dan kun je wel een kaart in het interne geheugen laden via de pc, maar beperkt; hoewel de hele BeNeLuxkaart er toch wel in past. Maar ga je naar Frankrijk, dan zul je opnieuw een kaart moeten laden en later de andere kaart weer terugzetten. Ook kun je geen kant en klare sd-kaarten gebruiken.
  4. Wil je een fotocamera in je gps? De camera is niet geweldig, maar wel worden de coördinaten van de plek waar je bent aan de foto gekoppeld (geotaggen heet dat), zodat je de foto op bv. Google Earth direct op de juiste plaats kunt zetten. Leuk, maar geen echte aanrader. Veel moderne camera’s hebben die optie ook al.
  5. Wil je de topografische kaart van heel Europa in je gps (o.a. de T-modellen) hebben? Dan is het even opletten: de eTrex 20X, 30X, Touch en de Oregon 750T hebben een soort van Open Street Map aan boord. Garmin noemt deze kaart de Garmin ActiveMap. De Oregon 600T, 650T en gpsmap 64ST hebben echter een ander soort kaart. Deze lijkt leuk, maar de kaart is 1:100.000 en kent alleen de grote doorgaande paden in het bos. De gratis kaart van Open Fiets Map Benelux of Europa is veel beter! Zowel voor wandelaars als fietsers.

Er zijn drie knoppen-toestellen:

eTrex 10/20x/30x

22x/32x

garmin eTrex 20 - 30 De eTrex is een klein en handzaam toestel. Op de fiets is hij ergonomisch wat onhandig, maar voor wandelaars is hij perfect. Als je tenminste aan het joystickje kunt wennen. Er zijn drie typen: de eTrex 10, 20(x) en 30(x). Koop beslist niet de eTrex 10! Daar kan geen kaart in. De eTrex 20(x)/22x, zonder elektronisch kompas of barometrische hoogtemeter is prima; de eTrex 30(x)32x heeft die extra’s wel en is even prima maar kan meer. De 20x/22x en 30x/32x beschikken af fabriek al over een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd. Lees meer over de eTrex X0 serie op onze website.
GPSMap 64 Garmin gpsmap 64 De GPSMap 64 is wat groter, heeft dus een groter scherm, en is ergonomisch zeer handig. Het verschil tussen de 64 en de 64s zijn hetzelfde als de verschillen tussen de eTrex 20 en 30. De 64s heeft als extra o.a. een internet connectiviteit in combinatie met een Android of iPhone 4 of hoger. De nieuwste serie de map 64x/sx/csx hebben allemaal een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd Lees meer over de GPSMap 6X serie op onze website
GPSMap 66 gpsmap 66 De GPSMap 66 is groter dan de 64, heeft een beter scherm, en is ergonomisch toch nog zeer handig. De 66 heeft een groot aantal extra functies t.o.v. de 64. De 66 beschikt o.a. over een rondritplanner, Live geocaching, download mogelijkheden van Birdseye satellietbeelden. Lees er meer over de GPSMap 66 serie op onze website
GPSMap 66i gpsmap 66 De GPSMap 66i is gelijk aan de GPSMap 66s/st echter met een heel belangrijk verschil. De 66i heeft een mogelijkheid voor satellietcommunicatie. Ideaal voor de veeleisende bergsporter. Je hebt overal ter wereld telefoonbereik. Het is mogelijk je tocht door anderen te laten volgen.De 66i heeft echter alleen een mogelijkheid gebruik te maken van li-ion accus.

Er zijn drie touch screen modellen te koop:

eTrex touch 25/35 Garmin eTrex Touch 25-35 De eTrex touch 25/35 is een compacte touchscreen met een helder scherm en een iets andere bediening dan de Oregon en Montana. De verschillende profielen zijn handig bereikbaar. De 25 en 35 beschikken af fabriek al over een Open Street Map, ook wel Garmin Topo Active genoemd. Lees meer over de eTrex 25/35 touch serie op onze website.
Oregon 700/750          Garmin Oregon 600 - 650 -700 -750 De Oregon 700/750 heeft ten opzichte van de 6xx serie een aantal nieuwe functies gekregen. iDe 700 heeft geen camera, de 750 wel. De 700 wordt zonder kaart geleverd. De 750 heeft de Garmin Topo Active. Beide types beschikken over Wifi en Bluetooth zodat ze direct gegevens kunnen uploaden naar Garmin Connect. Ze hebben allemaal de barometrische hoogtemeter, het elektronisch kompas en het sd-slot. De 7xx serie heeft nu ook een rondritplanner. Lees meer over de Oregon 7xx serie op onze website.
Montana  montana koopwijzer De Montana is ook geschikt voor motor- en auto navigatie en kent als enige spraakbegeleiding (als je er de juiste dure motor-/auto accessoires bijkoopt). Voor wandelaars is hij wel erg groot, maar mooi is hij wel. De vier modellen zijn de 610 of 680 met camera en de 650t of 680t met camera en kaart. De 600 en 650 zijn niet meer verkrijgbaar. Lees meer over de Montana serie op onze website.

De volgende populaire toestellen zijn alleen nog tweedehands te koop:

De Dakota is net als de eTrex klein en handzaam en heeft vrijwel dezelfde functies als zijn grotere broers. De twee types zijn: Dakota 10 en 20. De Dakota 20 heeft in tegenstelling tot de 10 een electronisch kompas, een barometrische hoogtemeter en een sd-slot. Dit toestel is alleen nog tweede hands te koop.

De Oregon 600/650 is groter dan de eTrex touch serie en heeft dus een groter scherm. De 600 heeft geen camera, de 650 wel. Beide types zijn er met en zonder kaart (T). Ze hebben allemaal de barometrische hoogtemeter, het elektronisch kompas en het sd-slot. De Oregon 6xx serie is alleen nog tweede hands verkrijgbaar.

Monterra koopwijzerEr is nog een zesde model, de Monterra, groot en zwaar. Als extra heeft hij een (verouderd) Android-gedeelte, waardoor je alles kunt wat met een smart phone ook kan, behalve … bellen. Het navigatiedeel is niet zo toegankelijk als op de andere toestellen en de prijs was hoog: € 599. Het toestel is niet meer leverbaar.

Activiteiten

De GPSMap 64/66, eTrex Touch, Oregon 600/650/700/750, Montana en Monterra hebben uitgebreidere mogelijkheden voor het navigeren met behulp van activiteiten dan de eTrex 20/30 en Dakota. Er zijn dertien activiteiten voor o.a. wandelen, hiken, bergwandelen, mountainbiken, toerfietsen en (race)fietsen aanwezig.

Koopwijzer overzicht van Garmin outdoor toestellen

Of download het aankoop overzicht outdoor gps’en.

Lees meer over de aanschaf en het gebruik van een outdoor gps in:

Of volg een gps cursus