Hoe werkt gps?

gps plaatsbepalingHeb je wel eens moeite gehad om de parkeerplaats van de auto terug te vinden? Of heb je wel eens in de mist de weg proberen te zoeken? In dit soort gevallen kan een gps-apparaat je een hoop gezoek besparen. Gps is een afkorting van Global Positioning System. Met dit systeem kun je zeer nauwkeurig bepalen waar je je bevindt. Het bestaat uit 24 satellieten die elk op een hoogte van 20.200 km in zes vaste banen om de aarde draaien. Om de signalen van de satellieten te ontvangen en te kunnen bepalen waar je bent, heb je een gps-apparaat nodig. Het gps-systeem is een Amerikaans systeem. Er zijn er nog meer, zoals het Russische Glonass-systeem en het Europese Galileo, die steeds vaker op de Garmin gps’en aanwezig is. Hoe werkt gps nu?

Plaatsbepaling

De satellieten zenden informatie de ruimte in. Deze informatie bevat het nummer van de satelliet, de locatie van de satelliet in de ruimte en de datum en tijd dat het signaal is verstuurd. Een gps toestel ontvangt en interpreteert deze gegevens. Met behulp van een berekening (driehoeksmeting) kan de gps ontvanger jouw locatie bepalen.

GPS

SatellietDankzij de Amerikaanse NAVSTAR-satellieten kunnen op elke plaats op aarde minimaal vier satellieten ontvangen worden. Deze satellieten zenden codes uit op twee frequenties: 1575,42 MHz (Link 1=L1) en 1227,6 MHz (Link 2=L2). Door unieke codes die meegezonden worden is de ene satelliet van de andere te onderscheiden. Elke satelliet verstuurt twee soorten codes: de C/A-code (coarse/Acquisition code) en de veel nauwkeuriger P-code (Precision code). Alleen op de L1-frequentie worden beide codes meegezonden. Op de L2-frequentie wordt alleen de P-code uitgezonden. De C/A-code is gratis beschikbaar voor iedere gps-gebruiker, en deze code wordt gebruikt door de reguliere outdoorapparaten. De P-code is gereserveerd voor militaire gebruikers.

hoe werkt gpsWAAS en EGNOS

Om de nauwkeurigheid van gps-apparaten te verbeteren zijn nieuwe technieken ontwikkeld. In Noord-Amerika kan gebruik gemaakt worden van WAAS (Wide Area Augmentation System) en in Europa van het EGNOS–systeem (European Geostationary Navigation Overlay Service). Beide systemen bestaan uit satellieten en grondstations. In de praktijk leveren deze systemen geen betere ontvangst op.

Galileo

In Europa is Galileo, een systeem voor gps-navigatie, ontwikkeld. Het systeem gaat bestaan uit dertig satellieten en moet 2020
operationeel zijn. Het Europese systeem is nauwkeuriger (tot 2m horizontaal en 4m verticaal) dan het bestaande Amerikaanse gps-systeem. Galileo gaat ook via commerciële diensten tweerichtingsverkeer aanbieden. Er zijn reeds enkele satellieten beschikbaar in het EGNOS-systeem, dat naast drie satellieten uit grondstations en controlecentra bestaat. Voor meer informatie zie: ESA. Het systeem wordt sinds eind 2018 toegepast op nieuwe navigatie systemen van Garmin. Zie schooltv voor uitleg over Galileo.

Glonass

Glonass is het Russische navigatie systeem. Het Glonass satelliet systeem is op steeds meer Garmin gps systemen te ontvangen. Voor meer informatie zie Wikipedia.

Beidou

Beidou is het Chinese navigatie systeem. Het Beidou systeem is niet bruikbaar op Garmin gps systemen. Voor meer informatie zie Wikipedia.

Welk gps systeem ga je gebruiken?

De vraag hoe werkt gps is eigenlijk wat vreemd. We hadden ook kunnen zeggen: hoe werkt Galileo. Gps was echter het eerste bruikbare systeem voor consumenten en is helemaal ingeburgerd.

Op steeds meer Garmin gps’en wordt gps en een combinatie van twee systemen aangeboden. Je kunt kiezen voor gps, gps+Glonass of gps + Galileo. Naar verwachting zal in 2020 de combinatie gps + Galileo de nauwkeurigste positiebepaling gaan geven.

Voor geocachers kan het gaan betekenen dat ze niet ver meer hoeven te gaan zoeken naar een geocache.

DGPS

DGPS staat voor Differential Global Positioning System. Het is een aanvullend plaatsbepalingssysteem, waardoor de nauwkeurigheid van de gps wordt verbeterd. Op sommige gps-apparatuur kun je op het satellietscherm zien dat de gps wordt gecorrigeerd door het DGPS-signaal. In dat geval komen er D’s te staan in de staafjes van het satellietscherm. DGPS-ontvangst wordt mogelijk wanneer WAAS/EGNOS op je gps is geactiveerd.

RTK

Er bestaat een nog geavanceerdere vorm van DGPS, namelijk RTK (Real Time Kinematic). Deze vorm van gps-gebruik wordt alleen in de professionele wereld toegepast. Er wordt gebruik gemaakt van twee ontvangers die een faseverschil kunnen meten.

A-gps

A-gps is een systeem dat gebruik maakt van wifi-netwerken en telefoonmasten. Outdoor en fiets gps’en hebben dit systeem nie.

Gps gebruik duidelijk uitgelegd

Hierboven vind je een theoretische uitleg van gps gebruik. Wil je er als fietser, wandelaar, kanoër, paardrijder gebruik van maken dan kun je het gebruik leren met de handige boeken van de auteurs van gps wijzer:

Gps wijzer voor de outdoor gebruiker

Gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser

 

GPS Wijzer het boek

Het gps boek

  • Nieuwe achtste editie 2021
  • 248 pagina’s
  • Praktische uitleg
  • Voor alle outdoor gps'en
GPS Wijzer het boek

Garmin Edge boek

  • Bestel nieuwe 6e editie bij de auteur! Op 4 mei verschenen
  • Stap voor stap instructies
  • Oefeningen en tips
  • Ook met ringband verkrijgbaar

gps cursussen

Er zijn weer cursussen gepland. Zie daarvoor de cursuspagina.