Uitgelicht
De nieuwste aanwinst in de Garmin Edge familie is de Edge Explore. Het is de mooie opvolger van de Edge Touring. De doelgroep is de recreatieve fietser. Het toestel heeft een veel mooier scherm en handigere functies dan de Touring gekregen. De Edge Explore is inmiddels ook opgenomen in de nieuwe derde editie van het boek gps wijzer voor de sportieve en recreatieve fietser.
We zijn een aantal keer gaan fietsen met de Edge Explore en zijn er zeer tevreden over. De Explore beschikt over de volgende navigatie mogelijkheden:
Bij het berekenen van routes kun je routes maken van maximaal zo’n 320km. Je kunt daarbij gebruiken van Trendline. Wat is dat? Fietsers uploaden hun gereden ritten naar Garmin Connect. Dat levert informatie op over welke wegen het meest gereden wordt. Er wordt uitgegaan dat jij ook deze meest gereden routes wilt rijden. Als recreatieve fietser zou ik het niet snel gebruiken, want het uploaden wordt meer door racefietsers dan door tourfietsers gedaan. De wielrenner geeft toch de voorkeur aan andere routes dan de recreatieve fietser.
Uiteraard heb je net zoals de andere Edge’s de mogelijkheid om een berekende route te laten herberekenen zodra je er van afwijkt. Bedenk wel dat een berekende route heel wat anders is dan een koers. Dat lees je allemaal in ons boek.
De Explore heeft een mooi 3” scherm. Dit is 7,62 cm. Het is een kleuren touch screen en kan ook prima in de regen worden bediend. De resolutie is goed (240*400) en is ook bij weinig verlichting goed afleesbaar. Over de accu zijn we ook tevreden. We waren vijf uur onderweg en de accu was nog 63% geladen. Indien je echt heel lang onderweg wilt zijn dan is de 1030 een aanrader met de extra accumogelijkheid. Wil je zuiniger met de accu omgaan, dan schakel je de Batterijbesparingsmodus in. Je kunt dan wel allerlei meldingen, zoals afslagaanwijzingen, ontvangen. Bedenk wel dat je niet bij elke afslag een melding krijgt.
De Explore is net als de 1030 uitgerust met handige instelmogelijkheden voor gegevensschermen. Het handigste vind ik dat je de pagina volgorde kunt aanpassen. Daardoor kun je de kaartpagina als eerste laten verschijnen. Er zijn 2 algemene; de kaartpagina; het hoogtescherm; de weinig zinvolle kompaspagina; een pagina met koerspunten (indien er koerspunten in een koers zijn). Er is geen rondepagina beschikbaar, maar je kunt wel een zogenaamde aangepaste rondebanner instellen. Zodra je een ronde of een ingestelde afstand hebt gereden, krijg je instelbare ronde informatie te zien.
Wonderlijk genoeg is dit toestel alleen met GPS ontvangst uitgerust. De goedkopere 130 (Plus) is ook al op Galileo voorbereid. Er is dus ook geen Glonass ontvangst.
Een leuke nieuwe toepassing is de Gastmodus. Door deze te gebruiken, kun je maar een beperkt aantal instellingen wijzigen. Handig wanneer je hem uitleent of indien je zelf de neiging hebt om maar overal op te drukken, zonder te weten wat je doet.
Ook heeft de Edge Explore de voor geïnstalleerde Garmin Cycle map met hoogte kaart (DEM kaart). Je dient wel de kaart dient gelijk te updaten naar de nieuwste versie via Garmin Express om van de nieuwste Garmin kaarten gebruik te kunnen maken. Wil je liever andere kaarten gebruiken, lees dan het hoofdstuk over kaarten in het boek gps wijzer voor de Garmin Edge
Je kunt de Explore via Bluetooth koppelen met je smartphone (Android en iPhone): LiveTrack, grouptrack, meldingen van smartphone op gps, ongevaldetectie, versturen van berichten naar andere fietsers. Er is ook een Assistentie functie: tik op scherm om contactpersoon te waarschuwen via smartphone. De Explore kan via Ant+ veel sensoren (Hartslagmeter, Snelheidsmeter, Varia, Verlichting en achteruitkijkradar en Cadans aansluiten. Er is geen Wi-Fi.
De theoretische accuduur is 12 uur. In 5 uur fietsen hadden we nog 65% over.
Het toestel weegt slechts 116 gram en de afmetingen 5,5 * 1,8 * 10,5 cm. Natuurlijk is de waterdichtheid IPX 7.
Via Connect IQ kun je widgets toevoegen en widgetbeheer kun je de volgorde aanpassen.
De adviesprijs van de Edge Explore is € 245. Meestal is hij goedkoper, namelijk een prijs onder de € 200. Hij is o.a. te koop bij de firma Waypoint
of bol.com:
De Edge Explore is een waardige opvolger van de Edge Touring. De resolutie is veel beter, de navigatiemogelijkheden veel uitgebreider en de functies zijn voor de prijs uitstekend te noemen. We denken dat dit een populair toestel kan worden.
In het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser heb je de beste handleiding voor je Edge Explore.