Active routing – gebruik van paden

Active routing is een manier van routes maken die beschikbaar is voor de Garmin Pro-kaarten. Je kunt gebruik maken van een database aan bestaande paden, zoals langeafstandspaden en bewegwijzerde routes. Afhankelijk van het land zijn er wandel-, fiets of MTB-routes beschikbaar.  We schreven dit eerder artikel eerder in onze boeken gps wijzer. Omdat je de tracks veelal ook kunt downloaden van het internet en er steeds meer gebruik gemaakt wordt van Open Street Maps is deze methode wat achterhaalt. Wil je er toch meer even weten, lees de instructie hieronder door.

Active routing in BaseCamp gebruiken

Wil je zo’n route vinden en gebruiken, dan selecteer je in BaseCamp in de menubalk bij Zoeken > Paden met naam zoeken. Je krijgt dan een overzicht van de paden met naam te zien. Een andere manier van zoeken bereik je door een gebied op de kaart te selecteren en Ctrl+f te gebruiken. Klik eventueel op Meer naast Paden met naam. Klik op een pad en hij wordt zichtbaar op de kaart.

De route aanpassen

Active routing

Active routing

Om er een berekende route van te maken, selecteer je eerst het gewenste activiteitenprofiel en rechtsklik je op het pad. Kies voor Maak route van pad met naam. Er wordt een route gemaakt op basis van het ingestelde profiel. Het kan zijn dat de berekende route niet geheel (zie afbeelding) of geheel niet overeenkomt met het originele pad. Hoe kun je deze route nu exact gelijk met het pad krijgen? Houd zowel de berekende route als het gevonden pad zichtbaar op het scherm. Wijzig de route door extra via-punten aan de route toe te voegen totdat deze overeenkomt met het pad.

Active routing koppelen aan bestaande routes

Je kunt deze aanwezige paden ook koppelen aan een door jou uitgezette route. Maak eerst een berekende route aan met zo weinig mogelijk via-punten. Gebruik er bij voorkeur twee bij een lijnroute en vier bij een rondtocht. Je zorgt er zo voor dat de kans groot is dat er een koppeling wordt gemaakt met een geschikt pad. Maak een duplicaatroute met een andere kleur aan, om het verschil met de nieuwe route te kunnen bekijken. Open het Eigenschappenscherm van de route en klik op Zoek paden met…Active routing - zoek paden met naam Er verschijnt een lijst met een of meer fiets- of wandelroutes. Dubbelklik op een van de paden om te zien hoe dit loopt. Is dit een gewenst pad om te koppelen aan jouw begin- en eindpunt, klik dan op Selecteer pad met naam. De route wordt opnieuw berekend.

Vergelijk deze route met de duplicaatroute. Indien het geselecteerde pad te ver van jouw route vandaan ligt, zal de route soms wel aangepast worden, maar wordt het pad niet opgenomen in jouw route. Je kunt de route nog verder optimaliseren door extra via-punten toe te voegen. Is de nieuwe berekende route naar je zin, verzend hem dan naar je gps en ga navigeren.

Active routing op je gps

Het is ook mogelijk op je gps met Active routing te werken. Kies Find/Waarheen en selecteer Sporen/Paden . Let op: kies niet voor .
De laatste zijn de tracks die je zelf op de gps hebt gezet. Kies een locatie op de kaart en Ga. Neem het punt op loop-/fietsafstand, dus niet te ver weg en zo dicht mogelijk bij het pad, anders krijg je een foutmelding bij het berekenen.