Veelgestelde gps vragen en leuke weetjes

leuke gps weetjes en faqsOp deze pagina staan en komen antwoorden op veel gestelde vragen (faqs) en geven we informatie over leuke weetjes. Soms verwijzen we naar het betreffende hoofdstuk in ons boek gps wijzer. Elke week plaatsen we een nieuw gps weetje. Heb je zelf een vraag stel hem ons via het contactformulier. We wensen je veel plezier met je gps. Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek.

outdoor

Gevarenzone gebruiken op je Garmin gps
gevarenzone gebruiken

een gevarenzone gebruiken

Wanneer gebruik je een gevarenzone op je outdoor gps? We geven hier een leuk voorbeeld. Je gaat al fietsend of wandelend onderweg naar Santiago de Compostella. Je hebt je goed voorbereid en de track in ieder geval op je gps geplaatst. Misschien heb je er wel een directe route bijgemaakt om te zorgen dat je onderweg handigere aanwijzingen krijgt. Je hebt ook overnachtingsplekken opgezocht en er een waypoint van gemaakt. Je weet nog niet precies hoe lang je dagtrips zullen zijn, dus de lengte van de dagtochten is niet bekend. Je bepaalt ter plekke waar je wilt gaan overnachten. De overnachtingsplekken liggen natuurlijk niet altijd precies op de tocht.

gevarenzone in Basecamp

Maken van een gevarenzone in Basecamp

Je maakt dan een gevarenzone rond een waypoint aan, zodat je een waarschuwing krijgt zodra je in de buurt bent van de overnachtingsplek. De zone, die je invult bij Nabijheid, moet zo groot zijn dat hij over jouw tocht heenvalt. In de afbeelding zie je een voorbeeld. In ons boek gps wijzer lees je meer in de hoofdstukken 4.7, 10.3.2, 16.4.6.a en 18.3.

Google Earth opent niet via BaseCamp.

Google earthIn de Windows versie van BaseCamp lukt het soms niet meer om Google Earth automatisch te starten, tenzij… je een aanpassing op je computer hebt uitgevoerd.

Je moet eerst het volgende bepalen:

  • welke versie je van Google Earth gebruikt: kijk bij je programma’s.
  • of je een 32 of 64 bits pc hebt. Deze informatie is te vinden in het Configuratiescherm\Alle Configuratiescherm-onderdelen\Systeem (kopiëer en plak deze tekst in de Windows Verkenner) of ga naar je bureaublad en rechtsklik op Deze pc > Eigenschappen. Bij Systeem > type systeem zie je of je een 32 of 64 bits systeem hebt.

Kopieer nu afhankelijk van je systeem een van onderstaande opdrachtregels:

Google Earth

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer
 

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer

Google Earth Pro:

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

Deze regel ga je nu uitvoeren door de volgende stappen te doorlopen.

Windows 10: Druk gelijktijdig op de knoppen windows knop+ X. Klik nu op Opdrachtprompt (administrator). Nu krijg je de vraag: Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt? Beantwoord de vraag met Ja. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (Ctrl+v of rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Andere Windows versies: Druk op de Windows (Image: icon_Windows_key.png) -toets (Windows 8 + C) > In het zoekvak typ je Opdrachtprompt > Klik met de rechtermuisknop in de lijst met zoekresultaten op Opdrachtprompt en klik dan op Als administrator uitvoeren. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Mocht het nog niet werken, controleer dan waar het programma opstart: rechtsklik op de snelkoppeling van Google Earth op jouw bureaublad en klik dan op Eigenschappen. Er opent nu een scherm. Bij Doel vind je het volledige pad naar het programma Google Earth. Wanneer dit niet gelijk is aan de bovenstaande opdracht, kopieer je dit pad en vervang je dat in de code.

Hoe groot kan mijn micro sd kaart zijn en hoe groot mijn kaartbestanden?
micro sd kaart eigenschappen

micro sd kaart

In de oudere modellen (gpsmap 60, eTrex Vista/Legend/Summit) gebruik je een sd’tje van maximaal 4GB. Je kunt daarop slechts één kaartbestand plaatsen. De Oregon 200/300/400/450/550 en Dakota 10/20 kunnen ook een 8 of 16 gig kaartje aan. De moderne toestellen kunnen allemaal tot 32 gig hebben. Maar of dat nodig is? Eén kaartbestand mag namelijk 4 GB maximaal zijn; dat is bijvoorbeeld de reden waarom Open Fietsmap de kaart van Europa voor je gps in delen aanbiedt. Ook kan je gps niet een onbeperkt aantal kaarttegels (waaruit de bestanden bestaan) verwerken. Werk je met veel grote kaartbestanden, dan is het aan te raden die te verdelen over 2 of 3 (makkelijk te verwisselen) sd’tjes van 8 of 16 gig te verdelen. Hoe je kaartbestanden op je gps zet, lees je in hoofdstuk 15 van het boek gps wijzer.

Hoe houd ik mijn Garmin gps up-to-date?
garmin express

Garmin express

Met het programma Garmin Express wordt elke keer wanneer je je gps aan je computer verbindt, gekeken of er een update beschikbaar is. Met toestellen die beschikken over een Wifi connectie, kun je ook via deze verbinding een nieuwe update van de software downloaden en daarna installeren. Belangrijk is verder dat je regelmatig controleert of er een nieuw taalbestand is. Lees verder hoofdstuk 16.1 en 16.3 van het boek gps wijzer.

garmin express

Hoe maak ik een snelkoppeling in mijn gps?
Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen zijn handige knopjes op je scherm om snel een handeling te kunnen doen. Je kunt ze alleen aanmaken en gebruiken als je een Oregon 6xx/7xx of een Montana hebt. In de afbeelding hiernaast zie je drie snelkoppelingen: navigeren naar een coördinaat, navigeren naar horeca en het markeren van een waypoint.

In hoofdstuk 10.2 van het boek gps wijzer lees je er alles over.

Ik zie niet hetzelfde beeld op de kaarten in het boek als op de kaarten op mijn pc; hoe komt dat?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom het kaartbeeld in het boek anders is dan op jouw gps of in BaseCamp. Wij gebruiken meerdere kaarten, zoals de Topo BeNeLux, de Open Fietsmap en de Garmin Topo Pro Nederland. Heb jij bijvoorbeeld de Open Fietsmap, dan zullen onze afbeeldingen die gebaseerd zijn op de andere kaarten sterk afwijkend kunnen zijn, vooral grafisch, maar ook wat betreft de ingetekende wegen en paden en poi’s. Maar ook als het boek en jouw pc de Open Fietsmap gebruiken, kunnen er verschillen zijn door kaartupdates (van de Open Fietsmap). Kaarten maken gebruik van een bestand, de typ file waarin de informatie zit, hoe de kaart er uit komt te zien. Het is mogelijk om deze typ file aan te passen. Ook kan het zoomniveau een rol spelen: bij sterker uitzoomen, verdwijnen nogal wat details; dit is ook afhankelijk van het in BaseCamp ingestelde kaartdetail niveau. Gebruik je op je pc de in sommige toestellen meegeleverde Garmin TopoActive kaart, dan wordt het beeld weer heel anders. Vergelijk de afbeeldingen hieronder, allen van dezelfde locatie, op de Topo BNL, de OFM en de Garmin Pro NL; eerst op zoomniveau 200 m en dan op 500m; kaartdetail gemiddeld. Lees meer over kaarten  en BaseCamp in hoofdstuk 13 t/m 16 van het boek gps wijzer. Je vindt ook nog meer informatie over kaarten op onze kaartenpagina.

verschil in kaart beeld

verschil in kaartbeeld

Routes, wijzigen op de gps of niet?

Sommige routes kan ik in mijn gps via de routeplanner wel wijzigen en omkeren en andere niet. Hoe komt dat?

route omkeren BaseCamp

route omkeren BaseCamp

Alle routes die je in je gps maakt (zie hoofdstuk 5.1 en 5.4 van het boek gps wijzer), kun je wijzigen en omkeren: zowel directe als routerende routes. Dat geldt ook voor directe routes die je in BaseCamp maakt. Maar het geldt niet voor routerende routes van BaseCamp. De oorzaak is de codering in het door BaseCamp gegenereerde gpx-bestand. Wil je de route ook omgekeerd kunnen volgen, dan zul je dat in BaseCamp moeten voorbereiden. Daar kun je de route dupliceren en het duplicaat dan omkeren (hoofdstuk 17.24 in het boek gps wijzer).

Tracks op de eTrex touch laden indien de gps bij de ANWB is gekocht
Garmin eTrex touch gps informatie

eTrex touch

De eTrex touch die bij de ANWB is gekocht bevat als leuke extra’s 200 tracks in een bestand. Dat is een leuk extraatje, maar het gevolg is dat je de tracks die je er bijplaatst niet worden uitgelezen door de gps. Garmin heeft het aantal tracks gemaximeerd op 200. We adviseren het bestand van de gps af te halen en in BaseCamp te openen. Hierdoor kun je zelf bepalen welke tocht je wilt gaan wandelen en verzenden naar je gps. Door het verwijderen van het bestand kun je ook andere tracks toevoegen en de gps normaal gebruiken.

Waarom is de afgelegde afstand op de tripcomputer niet exact gelijk aan de lengte van de tracklog?

Je gverschil track en tripcomputerps berekent gemiddeld 1 x per seconde je positie en de afgelegde afstand. Zelfs in een snel voertuig op een bochtige weg levert dat een vrij exacte afstandsbepaling op. Deze afstandsmeting kun je in de tripcomputer terugvinden. Je tracklogpunten worden veel minder frequent opgeslagen (afhankelijk van je instellingen) dan er metingen worden gedaan. Dat betekent dat er regelmatig stukjes worden ‘afgesneden’. Hierdoor zal je tracklog dus een vertekend beeld van de lengte van je tocht geven. In het voorbeeld op de afbeelding is de tracklog zo’n 12% korter dan de werkelijke afstand. Lees meer over de instellingen van je tracklog in hoofdstuk 6 van het boek gps wijzer.

 

Wat is het verband tussen peiling, koers en route?

Peilen is:

de beste wensen voor 2017in welke kompasrichting je moet reizen om van punt A naar punt B te gaan. Op een papieren kaart: verbind A met B en bepaal met een kompas of kaarthoeklezer in welke richting die lijn loopt, bijvoorbeeld pal NO = 45o. Met een gps: richt je toestel op een zichtbaar doel (kerktoren, vuurtoren enz.) en lees de graden af op de Kompaspagina. In beide voorbeelden levert deze peiling de koers op die je strikt zou moeten volgen om B te bereiken: loop, rij of vaar steeds consequent langs de (denkbeeldige) lijn van A naar B. Elke afwijking van die lijn – door obstakels waar je omheen moet, of op het water door wind, golven en stroming – moet je dus steeds compenseren om weer op koers te komen. Je gps helpt je daarbij met de functie Peil en Ga. Lees hoofdstuk 9.6 van het boek gps wijzer. Al laverend, in de ‘wildernis’ of op het water, maak jij zo een route naar je doel.

Directe route navigeren

Navigeer je ‘direct’ met je gps naar een wpt, waarvan je gps dan de richting én de afstand berekent, dan maakt hij een constante peiling die steeds verandert zodra je beweegt. Die peiling is meteen de constant veranderende aanbevolen koers en jij – obstakels en wind enz. trotserend – zoekt zo je route.

Routerende route navigeren

Routeren met de Garmin Edge

Routeren met de Garmin

Navigeer je ‘routerend’ – wat alleen op het land en met een daarvoor geschikte kaart kan – dan maakt je gps het je heel gemakkelijk door alle berekeningen en keuzes voor je te doen en je een route voor te schotelen.