Hoogtelijnen toevoegen op je Garmin gps

Hoe kun je hoogtelijnen op je gps toevoegen?

hoogtelijnen 1

met toegevoegde hoogtelijnen

hoogtelijnen 2

OpenFietsmap zonder toegevoegde hoogtelijnen

Sommige kaarten bevatten hoogtelijnen, maar veel fietsers, wandelaars vinden deze te beperkt. Toch zijn er mogelijkheden extra hoogtelijnen in beeld te krijgen. Dat is natuurlijk vooral in heuvel- en bergachtig gebied interessant. Je krijgt daardoor een betere indruk van de steilte.

Hoogtegegevens zijn opgenomen via een Amerikaanse  spaceshuttle. Dit zijn de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) gegevens. De SRTM-gegevens zijn van de hele wereld met uitzondering van de poolgebieden beschikbaar. Informatie over SRTM vind je op Wikipedia. Ook Europa heeft gegevens verzameld in het Lidar (Light Detection And Ranging) project. Het voordeel van Lidar ten opzichte van SRTM is dat de Lidar hoogtelijnen vloeiender zijn. De Lidar gegevens zijn voor Garmin alleen terug te vinden in Kleineisel en beschikbaar voor Duitsland de Alpenlanden, Scandinavië, Nepal, Iran en Westelijk Afrika. Op de website van Kleineisel klik je eerst bij Inhalt op het betreffende land en daarna kies je onder Höhenlinien het gewenste bestand. Je kunt kiezen uit een bestand met elke 10, 20 of 100m een hoogtelijn.

Hoogtelijnen 3

Garmin Topo Active met toegevoegde hoogtelijnen

Hoogtelijnen 4

Garmin Topo Active zonder hoogtelijnen

OpenTopoMap

Op OpenTopoMap vind je van alle landen naast OSM kaarten ook de hoogtelijn bestanden. Per land kun je deze downloaden en naar de juiste map in je gps kopiëren. Je kunt de kaart ook tonen in BaseCamp door deze te kopiëren naar de map C:/ProgramData/Garmin/Maps/, maar dan zie je de kaart niet over andere kaarten liggen.

 

thkukuk

Tenslotte noemen we nog de kaarten van thkukuk. Ook daar vind je bestanden voor hoogtelijnen.

Kaartinstellingen toepassen op je Garmin

Voor de juiste toepassing en instellingen lees je voor de outdoortoestellen hoofdstuk 15 van het boek gps wijzer en voor de Garmin Edge het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser.

Dem kaart of kaart met contourlijnen of beiden?

Kun je de DEM kaart nu verwijderen van je Garmin? Nee doe dat vooral niet. Deze kaart bepaalt het hoogteprofiel in bijvoorbeeld een route of een track die hoogtegegevens mist. De toegevoegde hoogtelijnen kaart geeft slechts een visuele toevoeging aan je kaart en voegt dus geen extra hoogtegegevens toe.

Updaten

Het is niet nodig de gegevens te updaten, omdat hoogtegegevens nauwelijks wijzigen.

Hoogtegegevenskaart van Nederland en Vlaanderen

Er zijn ook hoogtegegevens van Nederland beschikbaar, maar deze kun je niet direct op je Garmin gebruiken. Een mooi kaart beeld van de Nederlandse hoogtes vind je hier. Voor Vlaanderen kijk je hier.

« Terug naar nieuwsoverzicht