Een Garmin Edge fiets gps kopen

Van de grote merken die outdoor gps apparaten in Nederland op de markt brengen is Garmin de onbetwiste marktleider. De Garmin Edge is een zeer populaire fiets gps voor recreatieve en sportieve fietsers. Vele wielrenners, toerfietsers en mountainbikers rijden er mee en gebruiken het als een handig hulpmiddel. Daarnaast zijn er nog veel andere merken zoals Mio, Lezeyne, Wahoo, Polar, Sigma, TwoNav, Bryton en Teasi.

Van de grote merken die outdoor gps apparaten in Nederland op de markt brengen is Garmin de onbetwiste marktleider. Omdat er veel modellen van Garmin te koop zijn (voor elk wat wils), omdat de apparaten een groot gebruikersgemak hebben en omdat voor de Garmins wereldwijd veel – ook gratis – kaarten beschikbaar zijn, raden we je aan vooral naar Garmin te kijken als je een gps zoekt. In deze koopwijzer behandelen we dan ook alleen de Garmin gps toestellen.

Een tweede goede raad is: kijk naar prijs én naar deskundigheid van de aanbieder. Er zijn een paar specialistische gps (web)shops, waar je voor een goed advies en een goede prijs terecht kunt, zoals de keten van Waypoint. Deze raden we je van harte aan.  Kaarten kopen is tegenwoordig niet meer nodig. Er is er al aanwezig of je downloadt gratis de Open Street Map of Open Fiets Map BeNeLux. Kijk ook eens op onze kaarten pagina.

Koopwijzer: Modellen, keuzes en aan- en afraders

Als fietser kun je kiezen voor een outdoor toestel of voor een Edge. De outdoortoestellen behandelen we op een andere pagina. Garmin heeft twee soorten Edge toestellen: met knoppen en met touchscreen.  Criteria die je keuze kunnen bepalen zijn:

 1. Hoeveel wil je uitgeven? Vergeet er niet de eventuele accessoires bij aan te schaffen en mee te tellen in je budget.
 2. Wil je kunnen navigeren met een kaart? Wil je de standaard Garmin Cycle map gebruiken of vind je de andere kaarten interessant. Veel kaarten (OpenStreetMap en OpenFietsMap) zijn gratis (legaal) te downloaden.
 3. Wil je een micro-sd kunnen plaatsen om meer kaartmateriaal beschikbaar te hebben? Zo niet, dan kun je wel een kaart in het interne geheugen laden via de pc, maar dat is beperkter; hoewel de hele Europa kaart er toch wel in past.
 4. Welke schermgrootte en welke resolutie is voor jou van belang? Een groter toestel met een betere resolutie is gemakkelijker afleesbaar.
 5. Hoe lang wil je dat de accu meegaat?
 6. Wil je verschillende activiteitenprofielen kunnen instellen, bijvoorbeeld voor verschillende fietsactiviteiten of bij het gebruik van verschillende kaarten? Je hoeft daardoor niet iedere keer instellingen te wijzigen. Je selecteert met een enkele tik op het scherm een nieuw profiel.
 7. Heb je interesse in een toestel met trainingsmogelijkheden (Virtual Partners, Segmenten, Workouts etc.)?
 8. Wil je extra accessoires, zoals een cadans- en hartslagmeter of een van de vele andere kunnen koppelen?
 9. Wil je gebruik maken van extra apps en widgets (via Connect IQ) die door andere partijen zijn ontwikkeld?
 10. Gebruik je Strava Live segmenten?
 11. Wil je handige koppelingen met je smartphone?

Kortom veel vragen die je je zelf kunt stellen om voor jou het beste toestel aan te schaffen. Bij de aanschaf kunnen ook nog andere items een rol spelen:

 1. Wil ik gebruik kunnen maken van populaire fietsroutes?
 2. Wil ik mijn gps gemakkelijk kunnen instellen?

Zo zijn er nog meer selectie punten te bedenken. Het kan daarvoor handig zijn alvast ons boek eens te raadplegen.

Laten we de toestellen meer in detail gaan bekijken.

De touch screen modellen zijn onder te verdelen in twee groepen:

1. Voor de recreatieve fietser.

Deze toestellen hebben geen activiteitenprofielen en geen of beperkte mogelijkheden om accessoires te koppelen. De specifieke trainingsmogelijkheden zijn achterwege gelaten.

Edge Touring

                                          

Edge Touring Plus

Touring (Plus)

De Touring is een toestel waarmee je koersen en berekende routes kunt rijden. Voor het eenvoudige gebruik een prima toestel. De instellingen zijn beperkt waardoor bijvoorbeeld geen goed gebruik van de OpenFietsMap gemaakt kan worden. Dit toestel is vervangen door de nieuwe Garmin Explore.
Edge Explore

             

Edge Explore

Edge Explore

De Edge Explore is de nieuwste recreatieve fiets gps. Het heeft een mooi touchscreen. Hij heeft geen Glonass ontvangst naast de gps satellieten, maar dat is voor de scherpe prijs geen gemis. Hij is wel met enkele veiligheidssensoren te koppelen en je hebt de mogelijkheid om ongeval detectie en een assistentie functie aan te zetten.De accuduur is beperkt tot maximaal 12 uur. Je kunt er prima routes mee plannen, naar een adres navigeren en routes volgens populaire routes laten berekenen. Ook kun je anderen live laten meegenieten van jouw fietstocht. De gps kun je via Bluetooth koppelen met je telefoon en door Livetrack te activeren kan iemand je volgen als je dat wenst. De Explore heeft ook enkele nieuwe functies: widgetbeheer (je kunt daarmee extra functies op je gps gemakkelijk aan/uit zetten); gast gebruik (door dit in te stellen kunnen bepaalde instellingen niet aangepast te worden). De Edge Explore beschikt heeft geen micro-sd kaart. Het interne geheugen 16GB is. We hebben ook nog een uitgebreider artikel geschreven over de Edge Explore.
Edge Explore 820

Edge Explore 820

Explore 820

De Edge Explore 820 is compacte gps met een relatief klein scherm. In functies redelijk gelijk aan de Edge 1030, maar qua snelheid trager. Je kunt geen extra geheugenkaart toevoegen. Het intern geheugen is 16GB.
Edge Explore 1000

Garmin Edge 1000 Explore

1000 Explore

De Edge Explore 1000 is een toestel met een mooie resolutie en veel mogelijkheden voor de recreatieve fietser.

2. Voor de sportieve fietser en wielrenner.

Deze toestellen hebben activiteitenprofielen en uitgebreide mogelijkheden om accessoires te koppelen. Er zijn specifieke trainingsmogelijkheden. Deze toestellen kunnen ook voor recreatieve fietsers interessant zijn wanneer je verwacht dat je vaak verschillende instellingen gebruikt.

Edge 820

Garmin Edge 820

Garmin Edge 820

De Edge 820 is een klein compact toestel zonder mogelijkheid om een geheugenkaart toe te voegen. Het intern geheugen is 16GB. Het scherm is klein ten opzichte van andere toestellen. Daardoor is deze gps niet zo opvallend op je fiets. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met de Edge 1030.
Edge 830  Edge 830 De Edge 830 is een fiets gps dat qua formaat tussen de 820 en 1030 in zit. Het bevat een aantal leuke extra’s. De belangrijkste zijn: uitgebreide informatie tijdens een klim en diefstalbeveiliging. Voor de mtb’er worden er specifieke statistieken bijgehouden.  en toestel zonder mogelijkheid om een geheugenkaart toe te voegen. Het intern geheugen is 16GB. Het scherm is klein ten opzichte van andere toestellen. Daardoor is deze gps niet zo opvallend op je fiets. De mogelijkheden zijn vergelijkbaar met de Edge 1030. We hebben ook een praktijktest over de 830 geschreven.
Edge 1000

Handleiding Edge 1000 (Explore)

1000

De Edge 1000 is niet meer te koop zijn. De 1030 is een mooi alternatief. De accu duur van de 1000 werd als grootste probleem van deze gps gezien. De 1030 doet het veel beter.
Edge 1030

Garmin Edge 1030

Edge 1030

De Edge 1030 is het topmodel van Garmin. Het toestel heeft een zeer helder afleesbaar scherm en een goede resolutie. Vooral de accuduur is een plus ten opzichte van andere modellen. Wil je hele lange tochten maken, dan kun je een extra accupack koppelen aan deze gps. Deze gps laat zich gemakkelijk instellen. Extra gegevens pagina’s maken is daardoor een fluitje van een cent. Sinds de extra update 8.0 heeft deze gps dezelfde functies als de 830. We hebben een uitgebreidere praktijktest over de 1030 gemaakt en beschreven.
Er zijn vier knoppen-toestellen:
Edge 20 /

Edge 25

 

Garmin Edge 20 en 25

Garmin Edge 20 en 25

Deze toestellen hebben zeer beperkte mogelijkheden. Het zijn als het ware veredelde kilometertellers. Je hebt de mogelijkheid een koers in te laden en de gegevens terug te zien via Garmin Connect. De resolutie is erg laag. Overweeg een iets duurder toestel of misschien een app op je telefoon.
Edge 130

Edge 130 HR

Edge 130 MTB

"Garmin De Edge 130 is de grotere versie van de Edge 20/25 en daardoor al een veel betere resolutie. De mogelijkheden blijven beperkt, omdat de 130 geen kaart aan boord heeft. Een prima toestel om gegevens op te nemen en eventueel een koers na te fietsen. Je ziet alleen een zwart lijntje op je scherm waar je overheen moet rijden. Bijzonder is wel dat dit toestel als eerste de Europese satellieten van Galileo kan ontvangen en daardoor mogelijk nauwkeuriger is.
Edge 520 /

520 Plus

Garmin Edge 520

Garmin Edge 520

De Edge 520 is een knoppentoestel met redelijk uitgebreide mogelijkheden. Nadeel van dit toestel zijn de vele knoppen, waardoor de bediening lastiger is dan bij een touchscreen toestel. Je kunt het ook als voordeel zien: bij regenachtig of koud weer is de bediening eenvoudiger. De gps bevat geen kaarten dus je hebt alleen de mogelijkheid om koersen zichtbaar te maken op het scherm. Er wordt een lijn waarover je moet fietsen zichtbaar. Je kunt ook segmenten zichtbaar maken en daarover informatie krijgen. Er is een koppelingsmogelijkheid met je smartphone mogelijk om gebruik te maken van Livetrack en grouptrack. Anderen kunnen daardoor zien waar jij bent.

De Edge 520 plus heeft een belangrijke plus ten opzichte van de 520: je hebt de mogelijkheid om een gedetailleerde kaart te gebruiken en daardoor koersen met afslag aanwijzingen te krijgen en een route naar een locatie te berekenen. De 520 plus kent geen rondritplanner en geen routeplanner.

Bij beide toestellen kun je bij het opslaan van een locatie geen symbool kiezen. Je hebt geen mogelijkheid om coördinaten in te voeren of naar coördinaten te navigeren.

De volgende toestellen zijn alleen nog tweedehands te koop:De Edge 500, 510, 605, 705, 800, 810, 820, Explore 820, Explore 1000, Touring (plus) en 1000.

Koopwijzer overzicht van Garmin Edge toestellen: overzicht volgt later
Of download het binnenkort.