Bereken de wandelduur van een bergwandeling

De wandelduur kun je eenvoudig bereken met een Excel blad. We hebben een formulier gemaakt die na invulling van de variabele gegevens een schatting geeft van de te verwachten looptijd van je bergwandeling. Probeer het eens uit.

Aannames

Het Excel blad is al ingevuld met een aantal gegevens die je kunt wijzigen. Deze gegevens gelden voor een gemiddelde wandelaar. De gemiddelde wandelsnelheid in vlak land is bijvoorbeeld 4 km/uur.
Een gemiddelde wandelaar stijgt ongeveer 400 m/uur. Dit noemen we de verticale klimafstand.
Dalen gaat sneller, ongeveer 600 m/uur. Dit noemen we de verticale daalafstand.

Hoe snel loop jij?

Hoe kun je bepalen hoe snel jij loopt. Het handigste is een opgenomen track te bekijken. Je ziet daarin bijvoorbeeld je gemiddelde bewogen snelheid. wanneer je een heuvel- of bergtocht hebt gedaan, kun je aflezen hoeveel meters je in een bepaalde tijd geklommen of gedaald bent. Op basis hiervan kun je in het onderstaande Excel blad zelf je gegevens naar boven of beneden bijstellen zodat je de wandelduur kunt berekenen.

Berekening wandelduur

Bereken de horizontale tijd : afstand / 4km/u (wandeltijd 1).
Bereken de verticale tijd: stijging/400 + daling/600 ( wandeltijd 2)
Bepaal welke van de twee de meeste tijd kost.
Totale wandeltijd = langste wandeltijd + 1/2 van de kortste wandeltijd.Bergwandelen voorbereiding wandelduur

Download het gps wijzer Excel rekenblad: berekening wandeltijd in de bergen

In het Excelblad zijn de standaard en de variabele gegevens ingevuld. De gegevens in de groene velden zijn aan te passen.

Wandelvoorbereiding

Het is te adviseren om je goed voor te bereiden voor een wandelvakantie in de bergen. Lees bijvoorbeeld eens enkele tips op de hiking site of op de website van de Nederlandse Klim en bergsportvereniging (NKBV).

Bergwandelen in Nederland

We hebben een aantal ‘bergwandelingen in Nederland voor je voorbereid, zodat je ook in de buurt kunt oefenen om je goed voor te bereiden. Bedenk wel dat lopen in het hooggebergte anders is dan in ons lage Nederland, ondanks dat je hier ook behoorlijke hoogteverschillen kunt afleggen.

  1. Zevenheuvelen
  2. Zevendalen
  3. Zevende Zeven
  4. In de zevende hemel
  5. Zeven stegelkes
  6. Droomland
  7. Fraai he
« Terug naar nieuwsoverzicht