Demo modus Garmin outdoor of fiets gps

De demo modus in je Garmin gps is een handige functie om bijvoorbeeld een route te simuleren. Helaas kennen niet alle gps’en een demo modus.

Hoe kom je in de demo modus?

  1. Alle outdoor modellen: als je gps meldt geen satellieten te kunnen vinden en vraagt of hij door moet gaan met zoeken kies je Nee. Je bent nu in de demomodus.
  2. Alle outdoor modellen: via Stel in > Systeem > Gps/Satellietsysteem > Demo(nstratie)modus.
  3. eTrex, Map62, Oregon 6xx en Montana: Satellietpagina > menu > Gebr(uik) met GPS uit.
  4. Edge Touring, 810, Explore 1000 en 1000: Stel in > Systeem > GPS > GPS-modus > Demonstratiemodus.
  5. De Edge Explore, Explore 820, 820 en 1030 hebben geen demonstratiemodus.

Wat kun je in de demo modus?

Je kunt nu je referentiepunt wijzigen. Bij GPS aan is dat korte tijd de plaats waar je je gps de laatste keer uitzette, tot het moment van ontvangen van genoeg satellietsignaal: dan wordt het referentiepunt je huidige positie.

Als je dat referentiepunt verandert, kun je een aantal handelingen verrichten alsof je op die plek – hoever weg ook – was: je kunt een route of (op de kaart getoonde) track bekijken of gesimuleerd rijden, wpts aanmaken, poi’s opzoeken, projecties maken of omgekeerd de projecties aflezen (graden en afstand) als je van 2 wpt’s een directe route maakt enzovoort.

Hoe wijzig je je referentiepunt?

In alle toestellen kan dat door een navigatie te starten naar een bestemming (wpt, via-punt op de kaart, poi, adres) of door de navigatie van een route (niet een track!) te starten. Kies je een bestemming, dan geeft je gps (naast de vraag ‘Wilt u de route gesimuleerd rijden’) de mogelijkheid ‘Naar locatie gaan’. Kies je dat, dan is je nieuwe referentiepunt de gekozen bestemming. Kies je de navigatie van een route, dan zal je gps automatisch het eerste wpt van de route als referentiepunt kiezen. Bij een tracknavigatie lukt dit niet. Maak dan een via-punt aan het begin van de track aan (via Trackbeheer > Bekijk kaart > tik punt in > Ga) en kies nu Naar locatie gaan.

De eTrex, Map62, Oregon 6xx en Montana kennen, als je eenmaal in de demomodus bent, via Satellietpagina > menu nog enkele opties:

  1. Koers/track boven of Noord boven: een snelle manier om je kaartoriëntatie even te wijzigen
  2. Stel loc(atie) op kaart in: zet een via-punt en kies Gebr(uik). Je nieuwe referentiepunt is er.
  3. Positie automatisch bepalen: de laatst bekende plek wordt als referentiepunt gekozen.

Veel voegt dit dus niet toe aan de eerder genoemde opties. Het meest voor de hand liggend is de navigatie naar een bestemming of routebegin > Naar locatie gaan.

Demo modus en projectie

Voor een wpt-projectie is de demo modus niet nodig. Waar je ook bent, je kunt altijd een willekeurig wpt oproepen en een projectie uitvoeren. Wel nuttig is de demomodus als je wilt aflezen welke projectiegegevens (graden en afstand) je nodig hebt om door te geven aan anderen. Maak daartoe de twee wpt’s aan en kies het stand-wpt als referentiepunt. Lees vervolgens via Waypoint manager af in welke richting en hoever het andere wpt ligt. Zie je geen graden maar koersletters (NW of Z of zo), verander dan de koersaanduiding via Stel in > Koers van letters in graden.

Meer informatie over je gps

Wil je meer informatie over je gps kijk eens wat we allemaal geschreven hebben in onze boeken en handleidingen.

« Terug naar nieuwsoverzicht