Rijnstrangen in de Gelderse Poort, Oud Zevenaar 14km

Gelderse Poort De wandeling door de Rijnstrangen in de Gelderse Poort bij Oud Zevenaar is erg afwisselend. De Rijnstrangen zijn oude rivierlopen van de Rijn. de nieuwe natuur is ontstaan door de kleilagen af te graven. Daardoor zijn er veel vogels te spotten. je kunt er bijvoorbeeld de bruine kiekendief, zwarte stern, watersnip, rietgors, buidelmees, grote karekiet en de zeldzame roerdomp spotten.In het tweede deel van de route staat een ooievaarsnest. Als je in het juiste jaargetijde bent, kun je jongen aantreffen op het nest. Ooievaars blijven lang op het nest voordat ze zelfstandig uitvliegen.

Oud ZevenaarJe kunt te maken maken krijgen met droogte en nattigheid. Wanneer het te droog is, kunnen de twee aanwezige trekpontjes vastlopen. Bij te natte grond heb je kans op soppige schoenen. De route gaat ruim 3km over geasfalteerde wegen en paden.

Na een start in Oud Zevenaar kom je iets voor de helft een oud gemaal tegen. Daarin is horeca en een B&B gevestigd.  Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het gemaal Oude Rijn. Het oude gemaal in RijnstrangenPannerden is niet meer in werking sinds 1970. Toch wilden het Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Rijnwaarden het cultuurhistorische monument uit 1884 in ere houden. De uitwateringssluis, ook wel het ‘gemaal Bach’ genoemd, naar de familie die het generaties lang heeft beheerd, is een idyllisch stukje van de Liemers. Na een grondige restauratie met behulp van de provincie Gelderland, het Waterschap en de gemeente Rijnwaarden opende het gemaal in mei 2016 opnieuw haar deuren.

De route start bij Thoen & Thans waar je prima op het terras kunt vertoeven.

Startpunt: Thoen & Thans , Kerkweg 10, Oud Zevenaar. de route is ook te starten bij een parkeerplaats die in het gpx bestand is te vinden. Daardoor heb je zeker horeca onderweg.

Download: Wandeling Rijnstrangen in de Gelderse Poort, Oud Zevenaar 14km

« Terug naar de kaart