Ommetje de Hogert 6km Gemonde Noord Brabant

Ommetje De Hogert is een korte rondwandeling door het agrarische gebied en langs de Dommel bij Gemonde.
Dit is één van de Ommetjes die de Brabantse Milieufederatie samen met een aantal andere organisaties heeft ontwikkeld. Het waardevolle cultuurlandschap van de Meierij wordt hiermee voor wandelaars toegankelijker. Een netwerk van zandpaden maakt het mogelijk om zo vanuit de bebouwde kom het aangrenzende boerenland in te wandelen en kennis te maken met de rijke natuur dicht bij huis.

De route start in Gemonde, een oud kerkdorp. In de loop der tijd hebben er negen kerken gestaan, waarvan vijf op De Hogert.
De Dommel is een zogenaamde ‘traagstromende laaglandbeek’, wat wil zeggen dat de stroomsnelheid minder dan 0,5 m per seconde bedraagt. Ze ‘ontspringt’ op de Donderslagse Heide bij Peer in België en komt bij Borkel-Schaft ons land binnen. Na een loop van 85km vormt ze binnen Den Bosch samen met de Aa de Dieze, die na 5 km weer uitmondt in de Maas. Van bron tot monding bedraagt het verval 35 meter.

Aan het begin van de route, op Dorpstraat 22, passeert u Theehuis De Groene Kamer, open: zo van 10.30-17.30 uur. Op Dorpstraat 30 is Café De Schuif alleen op di gesloten.

STARTPUNT: Kerk Gemonde Twijnmeer 2, 8291 AM Gemonde Noord-Brabant

Download gps wandeling: Ommetje de Hogert 6km

Routemaker: Christien van den Besselaar

« Terug naar de kaart