In eerste instantie is mijn associatie met dit toestel: dat is wel een heel basic toestel. Maar al snel blijkt dat deze kleine gps toch heel veel mogelijkheden heeft. Het voordeel is dat het een goedkoop instaptoestel is. Van de Edge’s die op dit moment – medio 2021 – te koop zijn, is het het enige toestel met een zwart / wit scherm. De Edge 130 Plus ontbeert ook een kaart. Toch kan dit toestel erg handig zijn. Je kunt altijd een koers voorbereiden in Garmin Connect en van daaruit verzenden naar je gps. Je kunt ook gedownloade koersen via Connect naar je gps verzenden. In beide gevallen krijg je een koerslijn op de kaart te zien en ook afslagaanwijzingen. De doelgroep is de wielrenner en mountainbiker die niet improviserenderwijs gaat fietsen. Wil je afwijken van de koers dan is de Edge 130 Plus geen handig toestel.  Ook als je veel koersen wilt opslaan, is op deze gps niet handig. Je kunt er maar 30 opslaan. Maar als je ze in Garmin Connect bewaart en later synchroniseert met je toestel hoeft dit geen probleem te zijn.

Welke functies vind je zoal op de Edge 130 Plus

  • Edge 130 PlusClimbpro is wel een hele leuke functie. Je ziet aan het begin van een helling het profiel dat je te wachten staat.
  • Je kunt de 130 Plus via Bluetooth koppelen met je smartphone (Android en iPhone) en daardoor gebruik maken van LiveTrack en grouptrack
  • Je kunt meldingen van je smartphone op gps ontvangen
  • Dit toestel beschikt ook over ongevaldetectie,
  • De 130 Plus kan ook met sensoren koppelen.
  • De theoretische accuduur is 12 uur.
  • Het toestel weegt slechts 33 gram en de afmetingen zijn 4,1 x 6,3 x 1,6 cm. Natuurlijk is de waterdichtheid IPX 7.
  • Via Connect IQ kun je widgets toevoegen en ze beheren via widgetbeheer.
  • Voor mountainbikers zijn er veel leuke extra’s toegevoegd. Je kunt gegevens van jumps, grit en flow zien. Deze gegevens kun je ook in Garmin Connect teruglezen.
  • Via Garmin Connect kun je workouts laden. Als training kun je ook intervals uitvoeren en de Virtual Partner gebruiken.

Navigatie mogelijkheden

De navigatiemogelijkheden op het toestel zijn beperkt tot het volgen van gedownloade koersen.

Gegevensschermen

Je kunt verschillende gegevensschermen met gegevens aanmaken.

Ontvangst – satellieten

De 130 Plus beschikt over GPS ontvangst en kan daarnaast ook Galileo en Glonass ontvangen waardoor een betere ontvangst wordt gerealiseerd.

Kaarten

De Edge 130 Plus beschikt niet over kaarten. Door het gebruik van Garmin Connect of een andere routeplanner kun je prima routes voorbereiden. Hoe je dit doet, lees je in het boek  gps wijzer voor de Garmin Edge.

De Edge 130 Plus kopen

De adviesprijs van de Edge 130 Plus is € 199. Hij is o.a. te koop bij de firma Waypoint  of bij Bol.com

Conclusie

De Edge 130 Plus is een leuk toestel voor de fietser die vaste koersen rijdt.

Handleiding voor de Edge 130 Plus

Met het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser in combinatie met de gratis aanvulling heb je de beste handleiding voor je Edge 130 Plus.