Met mapthema de roze, magenta routelijn op mijn Edge of Fenix aanpassen

Vaak krijgen we de vraag of de roze, magenta routelijn is aan te passen. Op de Garmin Edge en Garmin Fenix en Epix is dit en nog veel meer mogelijk. Dat kan via een mapthema bestand. We leggen het uit.

Op welke toestellen kun je kleuren aanpassen?

De nieuwere Garmin Edge en smartwatches zoals de Fenix 7 en Epix toestellen hebben mapthema’s. Door een nieuw mapthema aan te maken of een bestaande te wijzigen, kun je de kleuren wijzigen. Dit beperkt zich niet alleen tot de routekleur, ook allerlei andere gegevens op de kaartpagina kun je van een andere kleur voorzien.

Waar vind je een kaartthema op de Garmin toestellen?

De mapthema’s vind je in de map \GARMIN\MAPTHEMES. Daarin vind je kmtf bestanden. Deze bestanden kun je openen met een editor, zoals bijvoorbeeld Notepad++. Daarin kun je aanpassingen maken. Verstandig is om eerst van de originele bestanden een kopie te maken en daarna bewerkingen uit te voeren. Hieronder zie je een voorbeeld van een stukje van het bestand. Je ziet allerlei kleurcodes. Deze kun je aanpassen. Een lijst met codes vind je hier. Deze methode is best lastig. Met de volgende methode is het veel simpeler.

mapthema kleur aanpassen fenix Epix edge

 

 

 

Mapthema aanpassen met programma

Er is een veel eenvoudigere methode om het mapthema op je gps toestel aan te passen. Het programma Theme editor is een handig hulpmiddel. Als je een bestaand kmtf bestand opent zie je per item de kleur. Door er op te klikken, kun je een wijziging doorvoeren. Je kunt ook een geheel nieuw bestand aanmaken. Er is geen beschrijving beschikbaar waarvoor een lijnkleur precies gebruikt wordt. Het blijft dus experimenteren.

mapthema kleur aanpassen Garmin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je een mooi mapthema gemaakt? Stuur het ons op, dan kunnen we dat ook delen met anderen.

Waarschuwing

  1. Ga je met een mapthema aan de slag, maak altijd eerst een kopie van je origenele bestanden.
  2. Kleuren kunnen op het scherm anders tonen dan je verwacht had.
  3. Het blijft zoeken waarvoor een item gebruikt wordt. Wijzig dus per keer niet te veel items tegelijk. Probeer eerst de wijzigingen.
« Terug naar nieuwsoverzicht