Afslagaanwijzingen bij een koers – voor mountainbikers met een Edge

Er is voor je Garmin Edge een methode om zonder een route te laten berekenen bij een koers toch afslagaanwijzingen te krijgen.

De onderstaande methode is erg handig voor mountainbikers. Ook andere fietsers kunnen hier gebruik van maken als je over wegen of paden gaat die niet op de kaart staan. Of je hebt in BaseCamp een gemengde route voorbereid. Wil je weten wat een gemengde route is, lees dan het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser.

Je kunt er ook voor kiezen een route met alle route aanwijzingen om te zetten naar koers­punten. De route aanwijzingen vind je in BaseCamp terug op het tabblad Routeaanwijzingen bij de eigenschappen van de route.

Stappenplan voor afslagaanwijzingen

 1. Sluit je gps aan op de computer en start BaseCamp en selecteer daar de Garmin Cycle Map of een andere kaart.
 2. Kies het activiteitenprofiel waarmee jij wilt gaan fietsen (Fietsen, Tourfietsen of MTB).
 3. afslagaanwijzingen 1 mtb
 4. Maak een berekende route. Je ziet hiernaast als voorbeeld een korte route met veel afslagen.
 5. Exporteer de route vanuit BaseCamp via Bestand > Exporteren > Selectie exporteren > sla als gdb bestand en kies een handige map waarin je het bestand opslaat. Door te kiezen voor een gdb bestand krijg je op je Edge de route aanwijzingen die in BaseCamp zijn bepaald (zie de afbeelding hieronder). Zou je voor gpx-bestand gekozen hebben, dan krijg je aanwijzingen op basis van de hoekinstelling zoals we eerder in hoofdstuk 34.5 beschreven. Een gpx-bestand is in dit geval dus minder handig.
 6. afslagaanwijzingen 2 mtb
 7. Start het programma JaVaWa RTWtool. Dit programma kun je downloaden via de website van Javawa. Weliswaar wordt het programma niet meer ondersteund, maar is nog uitstekend bruikbaar.
 8. Klik op Open bestand en selecteer het zojuist opgeslagen bestand.
 9. Selecteer bij Uitvoeren naar > Toestel (Koersen).
 10. Bij Routes selecteer je bij Uitvoeren als: > Koersen en controleer of het vinkje Aan staat bij Bewerking: > Koerspunten toevoegen.
 11. Klik op Converteren > kies het toestel waarop je het wilt opslaan > Ok.
 12. Op het tabblad Uitvoer zie je het resultaat op de kaart wanneer je dubbelklikt op de koersnaam.
 13. Koppel de Edge veilig los en start hem op.
 14. Stel de Edge in met de volgende instellingen: Afslagbegeleiding > Uit (zie hoofdstuk 31.2), Herberekenen > Uit (zie hoofdstuk 26.2.d en oefening 15) en Zet vast op de weg > Uit zie hoofdstuk 26.2.b).
 15. Navigeer de koers (zie hoofdstuk 34).
 16. Je krijgt nu wel aanwijzingen bij de aangegeven punten.

afslagaanwijzingen 4 mountainbiken afslagaanwijzingen 5 mountainbiken

« Terug naar nieuwsoverzicht