GPS WIJZER 10 jaar

10 jaar geleden begon ons gps wijzer avontuur. Hoe is dat ontstaan? Foeke Jan en Joost waren al vele jaren actief voor de website OnTrack, een website met wandel- en fietsroutes. De website bevatte zowel beschreven als gps routes. Voordat een route op de website kwam werd deze uitgebreid gecontroleerd. We maakten niet alleen allebei vele routes en begeleidden andere vrijwilligers daar ook in. We specialiseerden ons in het maken van de gps routes en het gebruik van de gps’en. In 2010 ontstond het idee om een boek te gaan schrijven met onze gps kennis. Het uitdenken, uittesten en beschrijven van alles kostte meer dan een jaar. Begin 2011 kwam de eerste editie uit. Het boek werd meteen goed ontvangen en was uniek in zijn soort en dat is het nog steeds. Wat het geheim van het boek is, dat laten we je graag zelf ervaren.

In die tien jaren hebben we het boek gps wijzer maar liefst zeven keer herschreven. Enerzijds met nieuwe toestellen, anderzijds met nieuwe ontdekkingen en mogelijkheden. Wat bleef was de heldere en praktische uitleg.

Direct bij het verschijnen van het boek organiseerden we onze eerste gezamenlijke workshop. Daarvoor hadden we al ervaring opgedaan met persoonlijke begeleiding. Het was meteen een hele bijzondere. Naast dat er heel veel belangstelling was, sneeuwde het die dag. Dat maakte het tot een bijzondere ervaring. Vele cursussen volgden in de tien jaar erna. We organiseerden de kennismakingsworkshop, basis, gevorderden en expert workshop. We werden ook steeds vaker gevraagd voor lezingen en activiteiten voor andere organisaties.

In de eerste boeken besteden we ook aandacht aan de Garmin Edge. Dat was toen de Edge 800. We schreven er één hoofdstuk over. Ook deze toestellen werden steeds uitgebreider en we ontdekten zelf ook steeds meer mogelijkheden. Daarom besloot Joost Verbeek ook handleidingen voor de Edge te gaan schrijven. In 2017 kwam de eerste editie van het boek GPS Wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser uit. Ook dit werd een succes. Er wordt inmiddels gewerkt aan de zevende editie. De oplagen zijn weliswaar niet heel groot, maar dat heeft als voordeel dat er steeds ingespeeld kan worden op de actualiteiten.

Tenslotte zijn er handleidingen voor de smartwatches geschreven. Dit zijn zelfs de meest uitgebreide handleidingen geworden. Er is ongelooflijk veel mogelijk met deze toestellen.

In de tussentijd proberen we zelf ook nog te wandelen en fietsen.

Joost Verbeek

« Terug naar nieuwsoverzicht