GPS berg wandelen 2019 Embrun – Ecrin en Queyras

crete de vars bergwandelen

berg wandelen

Dit jaar ging ik al weer voor de derde keer op pad voor de berg wandelen week in de Ecrin en Qeuyras. Nu met een groep van 10 deelnemers. Een bijzondere wandelweek waarin gps navigatie wordt gecombineerd met berg wandelen in de nationale parken de Ecrin en de Queyras.

Sommigen wandelaars waren al enkele dagen eerder gearriveerd en hebben de omgeving al wat verkend. Anderen komen vlak voor de kennismaking aan. Op deze avond regent het fors. Het blijkt later de laatste bui van de week te zijn. Op het terras van camping la vieille ferme maken we kennis met de wandelgroep. De groep is divers: sommigen hebben in het verleden vaker in de bergen gelopen en anderen nog niet.

Dag 1 Réallon

Reallon berg wandelen

Réallon struinen langs de rivier

Vandaag gaan we wandelen aan de rand van de Ecrin. Dit is een echte inloopwandeling zodat iedereen kan wennen aan de bergen en het lopen erin. Hierdoor kan ik ook een inschatting maken hoe de rest van de dagen zullen verlopen. Bij de start in het lieflijke bergdorpje Réallon wordt de gps eerst goed ingesteld en kunnen we starten met de wandeling. Na een korte afdaling en klimmetje lopen we lekker langs een riviertje. Verderop wordt het uitzicht op de bergen steeds mooier. De indrukwekkende toppen doemen op. We proberen de hoogte te schatten van een top.

Op een van de gps’en lezen we de hoogte van de L’Aiguille af: 2791m. Wanneer er een open en saai stukje volgt, doen we met de gps een leuke struin oefening. We wijken van de tocht af en lopen richting de rivier. We volgen over de keien het rivierdal net zo lang tot we weer op de track zijn. Veel leuker en spannender en gelijk een goede oefening.

terras camping La vieille ferme

’s Avonds hebben we ons getrakteerd op een heerlijke maaltijd op het gezellige terras van Camping la Vieille ferme en kan er volop worden nagepraat over de dag van vandaag.

Dag 2 Crete de Vars

Hoogteprofiel crete de Vars

Vandaag staat een van mijn favoriete wandelingen op het programma. Spannend, omdat dit een pittige en uitdagende tocht is, zeker voor iedereen die geen ervaring heeft in de bergen. Deze keer wandelen we tocht andersom. Daardoor is de klim steiler en de afdaling langer. De track in de gps wordt omgekeerd, zodat je toch de juiste informatie tot het eindpunt krijgt. Ik vertel de groep nog even niet dat we straks bovenop de steile wand zo’n 800m hoger lopen. We beginnen rustig in het dal. Nadat de voorste lopers even niet opletten, lopen ze het onduidelijke pad voorbij. Al snel zien ze dat ze te ver lopen. Het pad gaat door een vallei waar vele keien naar beneden zijn gekomen. Het pad is onherkenbaar, maar de gps zorgt voor de juiste navigatie. Nu begint de klim. In het bos zijn de uitzichten

crete de vars bergwandelen

crete de vars

al mooi. We lopen door tot we zicht hebben over de mooie vallei en pauzeren daar even om te genieten. Na even een rustig stukje volgt de klim naar de col. Daar wordt menigeen verrast door het uitzicht richting Vars en het doorkijkje naar de Ecrin. Na de lunch volgt de steile klim. Voor sommigen is de ademhaling al wat lastiger. De combinatie van een steile klim en de hoogte zorgen er voor dat het tempo omlaag gaat. Eenmaal boven op de Crete is het uitzicht rondom fenomenaal. Het eerste stuk is mal en vraagt wat begeleiding om de opdoemende hoogtevrees te overwinnen. Op sommige plekken kun je kaarsrecht naar beneden kijken. De auto is hemelsbreed niet ver weg. Toch is de wandeling nergens gevaarlijk.

Uitzichten

In de verte doemt de Glacier Blanc op. Tijdens de lange afdaling worden we nog geconfronteerd met enkele uitgesleten rivier beddingen vol stenen. Weliswaar staat er in de zomer geen water in, maar je kunt zien hoe de natuur soms te keer gaat. Na een prachtige tocht komen we op de parkeerplaats aan. We kijken nog een keer omhoog naar de berg waar we over heen zijn gewandeld: erg indrukwekkend. Moe en voldaan rijden we terug naar de camping waar we met elkaar nog even lekker borrelen en na kletsen over de wandeldag.

Dag 3 Dormillouse

Dormillouse

Dormillouse

Het prachtig bergdorpje Dormillouse in de Ecrin is niet per auto bereikbaar. We moeten dus eerst een paar honderd meter klimmen om er te komen. Deze dag biedt daarna verschillende mogelijkheden. Na de zware dag van gisteren valt de lange wandeling naar het plateau met de steenmannetjes af. We besluiten eerst naar Dormillouse te lopen en daarna een ronde door een dal om vervolgens naar Lac Fangeat te gaan.  Enkelen lopen een verkorte variant. De klim langs de fantastische waterval gaat flink om hoog, maar is goed te doen.

Helaas is de gite dicht, dus missen we het kopje koffie. We lopen langs de mooie huisjes in Dormillouse en lopen een mooie vallei binnen met uitzicht op prachtige rotstructuren. Na een droog rivierdal doorgestoken te zijn zetten we koers richting het meer. Het pad gaat gestaag omhoog door het dal. Het riviertje hoor je ruisen. En dan sta je ineens in de stilte van de Ecrin. Een prachtig meer en fantastisch indrukwekkende bergen er om heen.

Dormillouse berg wandelen

Dormillouse berg wandelen

Zwemmen

Het is heerlijk weer dus een duik in het koude meer mag niet ontbreken. Wat is dat heerlijk verfrissend. Wel ijs en ijskoud. De afdaling gaat lekker en we passeren een tweede waterval. Door even naar van het pad af te gaan heb je een prachtig uitzicht op de waterval. Iets verderop zie je de waterval bij Dormillouse nu vanuit een ander perspectief. Hij is vanuit deze positie nog indrukwekkender. Het water dendert over zo’n 100m naar beneden. Het laatste deel van de afdaling is lekker makkelijk. We drinken nog even wat op het terrasje bij de P. Op de camping drinken we met elkaar een borrel met wat lekkers. Ieder gaat voor de avond zijn eigen weg.

Dag 4 Brunissard – abbaie de Boscodon

Abbaie de Boscodon

Abbaie de Boscodon

Het grootste deel van de groep bezoekt vandaag het Unesco werelderfgoed ‘abbaie de Boscodon’. Een prachtig klooster uit de 12e eeuw. Ilse – van de camping – geeft een boeiende en leuke rondleiding. Omdat ik er enkele keren ben geweest, besluit ik met twee deelnemers mee te gaan die niet genoeg krijgen van het lopen in de bergen.

Wandeling Brunissard

We besluiten naar Brunissard in de Queyras te gaan.  Een heerlijke wandeling met 650 hoogtemeters. In de vallei staan enkele droom vakantie huisjes. Idyllisch gelegen in deze ook weer prachtige vallei. Na de klim zie je de diverse meertjes liggen. De een mooier dan de andere.

Na de lunchpauze besluiten we nog een stukje door te lopen naar de col om uitzicht te hebben op het andere dal richting Arviex. Daar leg ik het alternatief voor en laat de gps uitrekenen hoe lang dit alternatief is en hoeveel hoogtemeters extra de lus zal zijn. We besluiten de langere tocht te maken. De afdaling is al pittig. Veel losse keien en steil. We lopen naar en door het opgedroogde meer. Een vreemde gewaarwording. Daarna moeten we ook weer steil omhoog. Tot 40%. Er is ook geen duidelijk pad. We lezen eerst de berg voordat we vertrekken. Onderweg gebruiken we de gps om niet te ver van het bedoelde pad af te wijken.

Brunissard berg wandelen

Brunissard

Soms maken we een extra slinger omhet ons zelf gemakkelijker te maken. Tijdens de week besteed ik ook veel aandacht en klim- en daaltechniek. Op de col moet er toch even gerust worden om bij te komen van deze pittige klim. De tweede afdaling is ook weer lekker steil zodat er met volle aandacht gedaald moet worden. Eenmaal weer op het oorspronkelijke pad, kunnen we lekker afdalen. Het was weer een prachtige wandeldag.

Dag 5 Col d’Agnel

Col Agnel berwandelweek

Col Agnel

Vandaag de wandeling naar het hoogste punt van de week. Niet de zwaarste maar wel een hele bijzondere. De temperatuur is inmiddels wat lager dan de vorige dagen en ook verschijnen er wat wolken aan de hemel. Op een hoogte van tegen de 3000m betekent dat dat de toppen in de wolken komen. Het is dus belangrijk vandaag het weer goed in de gaten te houden. Eerst een klimmetje naar de col waarbij sommigen al goed merken dat we op hoogte zitten. Op de col heb je een fantastisch uitzicht op een bergmeer en de pain de sucre. De vallei is een waar marmottendorp. De stevige dieren steken vlak voor je neus over. Vooral niet voeren of je fruitresten achterlaten want daar

Pain de sucre berg wandelen

Pain de sucre berg wandelen

worden ze ziek van. En waar is het pad naar de col? De gps doet ook hier weer uitstekend dienst. We vindende weg naar de col op eenvoudige wijze. Onderweg komen we nog bij een prachtig meertje met veel veenpluis. Omdat de lucht dreigender worden besluit ik de lunch in te korten. Op de col loop ik zelf nog even door naar een ruim 100m hoger gelegen top. Helaas komt deze net in de wolken, dus heb ik alleen uitzicht richting de Ecrin. De groep daalt al af. In deze afdaling haal ik ze snel bij en lopen we gezamenlijk terug naar de P. Op de terugweg doen we nog even een terrasje aan en op de camping sluiten we af met een gezamenlijke borrel voordat ieder zijn eigen maaltje kookt.

 

Dag 6 naar de Pic de Morgon – berg wandelen naar een top

Pic Morgon berg wandelen

Pic Morgon

De afsluitende dag gaan we naar de Pic de Morgon. Een pittige en uitdagende wandeling met ook weer prachtige uitzichten. Ook deze wandeling heeft weer een heel ander karakter dan de andere wandelingen.  Niet iedereen besluit mee te gaan naar de top. Het eerste deel gaat flink omhoog via een jeepweg. We hebben al regelmatig mooi uitzicht over het lac de serre poncon. Daarna komen we in de cirque de Morgon aan: een halve cirkel vallei. Een lieflijk uitzicht. We zetten de tocht voort.

We worden door een vriendelijke schaaps- en geitenherder gewezen op het feit dat de route is verlegd. Dat komt omdat de kudde niet verstoord mag worden en er een deel van de route aan het eroderen is. De klim naar de Pic is pittig, maar het uitzicht wonderlijk mooi. Daarna volgt de Crete en wat lastigere overstapjes. Daarbij zorg ik er voor dat de stokken eerst worden overgedragen. Daarna passeert iedereen op veilige wijze de rotsblokken.

Camping la vieille ferme embrun

Camping la vieille ferme Embrun

Er volgt een steile afdaling waarbij een goede daaltechniek van pas komt. In de vallei is de groep weer compleet en dalen we gezamenlijk af. Moe, voldaan en veilig komen we bij de auto aan. In een half uur rijden we terug naar de camping.

Afsluiting berg wandelweek

Op de camping sluiten we de laatste avond van de week berg wandelen af onder het genot van live muziek van zangeres Ilse en een gitarist. We genieten van een heerlijke maaltijd. De ervaringen van deze fantastische wandelweek worden uitgewisseld. Voor velen nieuwe ontdekkingen hoe geweldig mooi de bergen kunnen zijn.

 

Contact

Heb je interesse in onze bijzondere wandelactiviteiten, neem contact op.

« Terug naar nieuwsoverzicht