Actief zijn tijdens de corona crisis in je eigen omgeving

rondrit plannenNatuurlijk volg je alle adviezen op zoals ze door de overheid en rivm worden opgesteld zodat de verspreiding van het Corona virus te voorkomen wordt. En hopelijk ben jij en zijn je naasten gezond. Voorlopig mag je in ieder geval in je eigen omgeving op pad of op de fiets. Een goede gelegenheid om je eigen omgeving beter te ontdekken. We geven je een paar tips hoe je gps je hierbij kan helpen.

  1. Laat je gps een rondje berekenen. Steeds meer gps’en hebben de mogelijkheid om zelf een rondje te berekenen. Dit kan met de Oregon 7xx, Gpsmap 66 series en Edge’s (Explore, Touring, 820, 830, 1000, 1030). Voor de outdoortoestellen lees hoofdstuk 12.1.4 en in het Edge boek hoofdstuk 25.
  2. fietsersbond routeplanner coronaKan je gps geen rondje berekenen dan kun je dit met diverse online planners doen. Dat kan onder andere met de volgende planners:
  3. man over boardEen leuke methode vooral voor wandelaars is het gebruik van de functie Man over Board (MOB). Deze methode kan alleen met de outdoortoestellen (Oregon, Dakota, Gpsmap, eTrex, Montana) of sommige smartwatches. Je legt je thuislocatie vast als MOB punt. Daarna ga je op pad en je blijft met een elastiek vastzitten aan het MOB punt. Als je op je kaartpagina het veld Afstand tot bestemming toont zie je ook steeds hoe ver je hemelsbreed van je startpunt weg bent. Vervolgens ga je lekker op pad en probeer je iedere keer als je iemand tegenkomt een ander pad in te slaan. Hopelijk woon je in een gebied waar veel paden zijn. Is er geen afslag, dan ga je even van het pad af om de minimale 1,5 meter afstand te kunnen houden.
  4. Maak een persoonlijke heatmap. Laat ik eerst uitleggen wat een heatmap is. Een heatmap toont al je activiteiten op een kaart, zodat je ziet waar je geweest bent. Probeer daarna eens een route te maken over paadjes die je nog nooit hebt genomen. Hoe doe je dit? Je moet eerst een koppeling maken met Strava, zodat al je activiteiten worden gekoppeld met Strava en vervolgens maak je op de website van Jonathan Okeeffe een heatmap aan. Maak daarna in bijvoorbeeld BaseCamp een route aan over wegen en paden die je nog nooit hebt genomen.

Nog een paar tips ten tijden van Corona:

  • ga niet naar de populaire gebieden;
  • zet je auto niet op een drukke parkeerplaats, maar zoek een rustig startpunt;
  • woon je in de buurt van een struingebied, ga hier lekker doorheen lopen;
  • ga op een rustig tijdstip op pad. de natuur is dan vaak ook nog veel mooier.

Kortom genoeg mogelijkheden om tijden van de Corona crisis op pad te gaan. Houd voor iedereen gezond!

« Terug naar nieuwsoverzicht