Veelgestelde gps vragen en leuke weetjes

leuke gps weetjes en faqsOp deze pagina staan en komen antwoorden op veel gestelde vragen (faqs) en geven we informatie over leuke weetjes. Soms verwijzen we naar het betreffende hoofdstuk in ons boek gps wijzer. Elke week plaatsen we een nieuw gps weetje. Heb je zelf een vraag stel hem ons via het contactformulier. We wensen je veel plezier met je gps. Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek.

Veelgestelde vragen voor de Garmin Edge vind je hier.

outdoor

veelgestelde vragen voor je Garmin outdoor gps, zoals de etrex, gpsmap 62 / 64, Montana, Monterra, Oregon, Dakota.

Adres zoeken op je gps, waarom lukt dat niet altijd?

Ik kan op de topografische kaart die ik gebruik niet of niet exact genoeg een adres opzoeken. Wat kan ik daaraan doen?

In tegenstelling tot een autonavigatiesysteem bevatten niet alle (outdoor) gps-kaarten geen of beperkte gegevens van adressen. Een adres zoeken kan via Google Maps en door vervolgens rechtstreeks de coördinaten of via een waypoint over te brengen naar de gps ben je geholpen. Zie voor uitgebreidere informatie hoofdstuk 16.4.6.c van het boek gps wijzer. Een voorbeeld van een coördinaat van de Domtoren in Utrecht vind je hier.

Gevarenzone gebruiken op je Garmin gps
gevarenzone gebruiken

een gevarenzone gebruiken

Wanneer gebruik je een gevarenzone op je outdoor gps? We geven hier een leuk voorbeeld. Je gaat al fietsend of wandelend onderweg naar Santiago de Compostella. Je hebt je goed voorbereid en de track in ieder geval op je gps geplaatst. Misschien heb je er wel een directe route bijgemaakt om te zorgen dat je onderweg handigere aanwijzingen krijgt. Je hebt ook overnachtingsplekken opgezocht en er een waypoint van gemaakt. Je weet nog niet precies hoe lang je dagtrips zullen zijn, dus de lengte van de dagtochten is niet bekend. Je bepaalt ter plekke waar je wilt gaan overnachten. De overnachtingsplekken liggen natuurlijk niet altijd precies op de tocht.

gevarenzone in Basecamp

Maken van een gevarenzone in Basecamp

Je maakt dan een gevarenzone rond een waypoint aan, zodat je een waarschuwing krijgt zodra je in de buurt bent van de overnachtingsplek. De zone, die je invult bij Nabijheid, moet zo groot zijn dat hij over jouw tocht heenvalt. In de afbeelding zie je een voorbeeld. In ons boek gps wijzer lees je meer in de hoofdstukken 4.7, 10.3.2, 16.4.6.a en 18.3.

Google Earth opent niet via BaseCamp.

Google earthIn de Windows versie van BaseCamp lukt het soms niet meer om Google Earth automatisch te starten, tenzij… je een aanpassing op je computer hebt uitgevoerd.

Je moet eerst het volgende bepalen:

  • welke versie je van Google Earth gebruikt: kijk bij je programma’s.
  • of je een 32 of 64 bits pc hebt. Deze informatie is te vinden in het Configuratiescherm\Alle Configuratiescherm-onderdelen\Systeem (kopiëer en plak deze tekst in de Windows Verkenner) of ga naar je bureaublad en rechtsklik op Deze pc > Eigenschappen. Bij Systeem > type systeem zie je of je een 32 of 64 bits systeem hebt.

Kopieer nu afhankelijk van je systeem een van onderstaande opdrachtregels:

Google Earth

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer
 

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth\client\googleearth.exe” /RegServer

Google Earth Pro:

64 bits:

“C:\Program Files (x86)\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

32 bits:

“C:\Program Files\Google\Google Earth Pro\client\googleearth.exe” /RegServer

Deze regel ga je nu uitvoeren door de volgende stappen te doorlopen.

Windows 10: Druk gelijktijdig op de knoppen windows knop+ X. Klik nu op Opdrachtprompt (administrator). Nu krijg je de vraag: Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt? Beantwoord de vraag met Ja. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (Ctrl+v of rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Andere Windows versies: Druk op de Windows (Image: icon_Windows_key.png) -toets (Windows 8 + C) > In het zoekvak typ je Opdrachtprompt > Klik met de rechtermuisknop in de lijst met zoekresultaten op Opdrachtprompt en klik dan op Als administrator uitvoeren. Plak nu in het zwarte scherm achter de tekst de regel (rechtermuisknop > Plakken) en druk op Enter. Sluit het scherm. Nu moet het weer werken.

Mocht het nog niet werken, controleer dan waar het programma opstart: rechtsklik op de snelkoppeling van Google Earth op jouw bureaublad en klik dan op Eigenschappen. Er opent nu een scherm. Bij Doel vind je het volledige pad naar het programma Google Earth. Wanneer dit niet gelijk is aan de bovenstaande opdracht, kopieer je dit pad en vervang je dat in de code.

Gpx bestand wat vind je erin en hoe open je het?

In een gpx bestand vind je wpt’s, ‘uitgeklede’ wpt’s zoals via-punten en trackpoints, ‘aangeklede’ wpt’s zoals geocaches en poi’s. En wanneer zulke punten aan elkaar geschakeld zijn, vind je routes en/of tracks. Er worden geen foto’s of kaarten opgenomen in het gpx bestand.

De inhoud van een gpx bestand bekijken

Wil je de inhoud van een gps-bestand bekijken, open het dan met Notepad/Kladblok. Een handig programma om het gpx bestand te bekijken is Notepad++. Het programma is zowel voor Windows als voor de Mac beschikbaar.

Hoe groot kan mijn micro sd kaart zijn en hoe groot mijn kaartbestanden?
micro sd kaart eigenschappen

micro sd kaart

In de oudere modellen (gpsmap 60, eTrex Vista/Legend/Summit) gebruik je een sd’tje van maximaal 4GB. Je kunt daarop slechts één kaartbestand plaatsen. De Oregon 200/300/400/450/550 en Dakota 10/20 kunnen ook een 8 of 16 gig kaartje aan. De moderne toestellen kunnen allemaal tot 32 gig hebben. Maar of dat nodig is? Eén kaartbestand mag namelijk 4 GB maximaal zijn; dat is bijvoorbeeld de reden waarom Open Fietsmap de kaart van Europa voor je gps in delen aanbiedt. Ook kan je gps niet een onbeperkt aantal kaarttegels (waaruit de bestanden bestaan) verwerken. Werk je met veel grote kaartbestanden, dan is het aan te raden die te verdelen over 2 of 3 (makkelijk te verwisselen) sd’tjes van 8 of 16 gig te verdelen. Hoe je kaartbestanden op je gps zet, lees je in hoofdstuk 15 van het boek gps wijzer.

Hoe houd ik mijn Garmin gps up-to-date?
garmin express

Garmin express

Met het programma Garmin Express wordt elke keer wanneer je je gps aan je computer verbindt, gekeken of er een update beschikbaar is. Met toestellen die beschikken over een Wifi connectie, kun je ook via deze verbinding een nieuwe update van de software downloaden en daarna installeren. Belangrijk is verder dat je regelmatig controleert of er een nieuw taalbestand is. Lees verder hoofdstuk 16.1 en 16.3 van het boek gps wijzer.

garmin express

Hoe kan ik een master reset uitvoeren?

Als je gps software up to date is en je toch problemen hebt, kun je een aantal handeligarmin eTrex 20 - 30ngen verrichten om het probleem op te lossen; in uiterste instantie besluit je tot de master reset. Je kunt wel eerst een backup van je toestel maken, indien dat nog mogelijk is. Dat kan met het programma Javawa device Manager (JDM).

Die master reset is voor elk toestel weer anders. Voor de Map 6x gaat dit als volgt: druk op Enter + Page + Aan/Uit. Laat Aan/Uit los als het Garmin-logo verschijnt en wacht tot er een vraag verschijnt.Voor het oplossen van problemen en het uitvoeren van master reset op een ander toestel lees je hoofdstuk 12.1.1 van het boek gps wijzer.

Hoe krijg ik al die vervelende html-codes in mijn geocache-beschrijving weg?

Hoe krijg ik al die vervelende html-codes in mijn geocache-beschrijving weg?

Als je een cache van www.geocaching.nl geocachecache met html  direct naar je gps verstuurt (via de button Send to My GPS,) kan het zijn dat de tekst op je gps scherm vol met html-codes zit. Verwijderen kun je ze niet. Je kunt het probleem wel vermijden door via de button GPX file de cache als gpx-bestand te downloaden en dat bestand vervolgens te kopiëren naar de map [GPS]:\Garmin\GPX in je toestel. Het verschil  is daarna groot; zie de beide afbeeldingen!

Hoe maak ik een snelkoppeling in mijn gps?
Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen op je gps

Snelkoppelingen zijn handige knopjes op je scherm om snel een handeling te kunnen doen. Je kunt ze alleen aanmaken en gebruiken als je een Oregon 6xx/7xx of een Montana hebt. In de afbeelding hiernaast zie je drie snelkoppelingen: navigeren naar een coördinaat, navigeren naar horeca en het markeren van een waypoint.

In hoofdstuk 10.2 van het boek gps wijzer lees je er alles over.

Hoe maak ik een snelkoppeling Thuis aan?

Snelkoppelingen kun je alleen aanmaken en gebruiken als je een Oregon 6xx/7xx of een Montana hebt. In hoofdstuk 10.2 van het boek gps wijzer lees je er alles over. Hoe je een snelkoppeling Thuis maakt beschrijven we specifiek in hoofdstuk 10.2.4. In alle modellen kun je ook een poi Thuis plaatsen. Hoe? Lees het in hoofdstuk 18 van het boek gps wijzer.

Hoe meet de gps de afstand bij heuvels en bergen?

Iemand vroeg ons: als ik een steile bergwandeling maak, meet de gps dan de afstand in het platte vlak of de afstand schuin omhoog en weer naar beneden? Dezelfde vraag kun je je stellen bij een fietstocht in de bergen.

Of de vraag in een tekening: meet de gps de afstand van A naar C of de afstand va A naar B naar C? In dit geval, met een stijginghoek van 45° (ofwel 100 %):

als AC = 10 km, dan ABC = 14,14km (Pythagoras: 1, 1, √2); over de berg is dus 4,14km langer!

hoogte opname in een track

Nu zul je zelden zo’n sterke stijging en daling meemaken, maar het blijft interessant om te weten of je bij 20 % stijging 10km hebt afgelegd of 10,198. Verhoudingsgewijs ziet dat er uit als de rechter illustratie: wel minder spectaculair; maar fiets het maar eens omhoog, 5km lang …!

Of bij een bergwandeling in de Hautes Alpes:

welke lengte heeft de gps gemeten

Tracklengte bij een bergtocht

De tracklengte geeft aan 10 km. Is dat in een plat vlak gemeten? Of via de top? Heb je 10 km gelopen of 10,218 (bij een stijging + daling van 21%) ?

welke afstand meet je gps bij het lopen van een trap of heuvel?We hadden zelf een vermoeden: de meting is in het platte vlak. Andere specialisten die we het vroegen, zeiden: we denken dat het de meting over de top is. Maar, zeiden ze, het is een vermoeden; en probeer maar eens proefondervindelijk te bewijzen wat juist is…

Wij bedachten het volgende. Bij het Maarnse Gat, ofwel de Zanderij Maarn, is er een zeer steile trap: naar schatting bijna 450 ofwel  bijna 100%. Daar moest iets op te meten zijn…

Al eerder hadden we een simpele proef bij de Lekbrug in Vihoe meet je de routelengteanen bedacht:

  • we maakten twee waypoints pal boven elkaar, op de grond en bovenop de brug
  • we bekeken het hoogteverschil – dat bleek ruim 10m te zijn
  • we maakten een directe route van die twee waypoints

Vraag: hoe lang is de route? Dat bleek 0m te zijn. Ofwel: met de hoogte wordt geen rekening gehouden.

Controle, zowel beneden als boven uitgevoerd: we startten een navigatie van het ene naar het andere wpt; pal onder of pal boven het andere wpt was de Afstand tot bestemming 0 m. Elke meter die we opzij bewogen gaf een meter meer Afstand tot bestemming.

Conclusie: bij navigatie tussen twee waypoints wordt geen rekening gehouden met de hoogteverschillen.

welke afstand meet de gps

Terug naar de proef in de Zanderij Maarn:

  • onderaan de trap maakten we een wpt, startten we de trackopname en toen klommen we omhoog
  • bovenaan stopten we de trackopname en maakten we een waypoint aan
  • vervolgens maten we de lengte van de leuning van de trap en die was iets meer dan 40m.
  • thuis in BaseCamp bekeken we de resultaten:

1) de ietsje slingerende track was 32,3 m lang

2) de directe route tussen de 2 wpts was 32 m lang en we weten al dat die route in het platte vlak is gemeten

Conclusie:

Omdat track en route (nagenoeg) even lang zijn, zijn beide in het platte vlak gemeten.

Volgende stap: als we volgens de stelling van Pythagoras (a2 + b2 = c2) de lengte van de op de trap gelopen afstand berekenen, dan weten we de trackafstand platte vlak = 32,3m (AB) en de hoogte = 23m (BC) en dus: AC = √(AB2 + BC2) = √(1043,29 + 529) =√1572,29 = 39,7 m. De met het touw gemeten afstand van de leuning was 40 m. Met enig krediet voor de onnauwkeurigheid van een touw en de gps afwijking lijkt dit alles aardig te kloppen en tot de conclusie te leiden:

Het opnemen van een track gebeurt in een plat vlak zonder rekening te houden met de gemaakte hoogtemeters.

Ik zie niet hetzelfde beeld op de kaarten in het boek als op de kaarten op mijn pc; hoe komt dat?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom het kaartbeeld in het boek anders is dan op jouw gps of in BaseCamp. Wij gebruiken meerdere kaarten, zoals de Topo BeNeLux, de Open Fietsmap en de Garmin Topo Pro Nederland. Heb jij bijvoorbeeld de Open Fietsmap, dan zullen onze afbeeldingen die gebaseerd zijn op de andere kaarten sterk afwijkend kunnen zijn, vooral grafisch, maar ook wat betreft de ingetekende wegen en paden en poi’s. Maar ook als het boek en jouw pc de Open Fietsmap gebruiken, kunnen er verschillen zijn door kaartupdates (van de Open Fietsmap). Kaarten maken gebruik van een bestand, de typ file waarin de informatie zit, hoe de kaart er uit komt te zien. Het is mogelijk om deze typ file aan te passen. Ook kan het zoomniveau een rol spelen: bij sterker uitzoomen, verdwijnen nogal wat details; dit is ook afhankelijk van het in BaseCamp ingestelde kaartdetail niveau. Gebruik je op je pc de in sommige toestellen meegeleverde Garmin TopoActive kaart, dan wordt het beeld weer heel anders. Vergelijk de afbeeldingen hieronder, allen van dezelfde locatie, op de Topo BNL, de OFM en de Garmin Pro NL; eerst op zoomniveau 200 m en dan op 500m; kaartdetail gemiddeld. Lees meer over kaarten  en BaseCamp in hoofdstuk 13 t/m 16 van het boek gps wijzer. Je vindt ook nog meer informatie over kaarten op onze kaartenpagina.

verschil in kaart beeld

verschil in kaartbeeld

Routes, wijzigen op de gps of niet?

Sommige routes kan ik in mijn gps via de routeplanner wel wijzigen en omkeren en andere niet. Hoe komt dat?

route omkeren BaseCamp

route omkeren BaseCamp

Alle routes die je in je gps maakt (zie hoofdstuk 5.1 en 5.4 van het boek gps wijzer), kun je wijzigen en omkeren: zowel directe als routerende routes. Dat geldt ook voor directe routes die je in BaseCamp maakt. Maar het geldt niet voor routerende routes van BaseCamp. De oorzaak is de codering in het door BaseCamp gegenereerde gpx-bestand. Wil je de route ook omgekeerd kunnen volgen, dan zul je dat in BaseCamp moeten voorbereiden. Daar kun je de route dupliceren en het duplicaat dan omkeren (hoofdstuk 17.24 in het boek gps wijzer).

Ruiterroutes, menroutes en kaarten voor gps

We krijgen wel eens de vraag of het handig is om een gps bij het paardrijden te gebruiken.  Het antwoord is simpel: dat is het zeker. Er zijn steeds meer paardrij- en ruiterroutes op het internet te vinden. Door deze op je gps te zetten, kun je ze gemakkelijk volgen. Ook zijn er speciale routes voor het mennen beschikbaar. Bedenk wel dat je de ‘routes’ die je downloadt op je gps terugziet als track of spoor.

GPS Kaarten voor paardrijdenpaardrijden gps

Er zijn verschillende kaarten te downloaden met gegevens voor het paardrijden. Een goede kaart is te vinden op: http://www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php. Van verschillende delen van Europa zijn er kaarten te vinden. Deze kaarten kun je zowel installeren op je pc en daardoor in BaseCamp gebruiken, als direct op je gps plaatsen. De kaarten zijn echter niet routeerbaar. Dat betekent dat je er geen routes op kunt laten berekenen. Je kunt in Basecamp wel een track exact over een pad tekenen waarop je met je paard mag komen. Het is even wat werk, maar het is goed mogelijk. Indien je niet weet hoe dit moet, kun jet het lezen in ons boek gps wijzer in hoofdstuk 16. Een tweede optie – en nog eens minder werk – is het maken van een directe route. Je leest ook alles over directe routes in het zojuist genoemde boek.

Legenda voor de kaartpaardrijden gps

De legenda vind je op http://www.wanderreitkarte.de/download/Legende.pdf.  Hier staan enkele afbeeldingen van de legenda die speciaal voor het paardrijden bedoeld zijn.ruiterroutes

 Paardrijnetwerk Twente op kaart

Het paardrijnetwerk van Twente is als kaart te downloaden via http://planner.gps.nl/download.php?toolid=7.

Ruiterroutes gps routes

Wellicht vind je het interessant om ook enkele websites te hebben waar je de paardrijtochten kunt  downloaden. We noemen er enkele:

routes voor ruiters op knhs

website ruiter menroutes

website ruiter routes

routeyou ruiter- en menroutes

Tenslotte noemen we nog een website waar je een zogenaamde doorzichtige overlay kunt vinden met ruiterroutes. De kaart is wel wat gedateerd en geeft beperkte gegevens. Hopelijk komt er een keer een verbeterde versie. http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee32/OSM/OpenHorseMapLayer.htm

Heb je zelf nog tips, laat het ons even weten.

 

Tracks op de eTrex touch laden indien de gps bij de ANWB is gekocht
Garmin eTrex touch gps informatie

eTrex touch

De eTrex touch die bij de ANWB is gekocht bevat als leuke extra’s 200 tracks in een bestand. Dat is een leuk extraatje, maar het gevolg is dat je de tracks die je er bijplaatst niet worden uitgelezen door de gps. Garmin heeft het aantal tracks gemaximeerd op 200. We adviseren het bestand van de gps af te halen en in BaseCamp te openen. Je vindt het bestand in de map [GPS]:\Garmin\GPX. Hierdoor kun je zelf bepalen welke tocht je wilt gaan wandelen en verzenden naar je gps. Door het verwijderen van het bestand kun je ook andere tracks toevoegen en de gps normaal gebruiken.

Waarom is de afgelegde afstand op de tripcomputer niet exact gelijk aan de lengte van de tracklog?

Je gverschil track en tripcomputerps berekent gemiddeld 1 x per seconde je positie en de afgelegde afstand. Zelfs in een snel voertuig op een bochtige weg levert dat een vrij exacte afstandsbepaling op. Deze afstandsmeting kun je in de tripcomputer terugvinden. Je tracklogpunten worden veel minder frequent opgeslagen (afhankelijk van je instellingen) dan er metingen worden gedaan. Dat betekent dat er regelmatig stukjes worden ‘afgesneden’. Hierdoor zal je tracklog dus een vertekend beeld van de lengte van je tocht geven. In het voorbeeld op de afbeelding is de tracklog zo’n 12% korter dan de werkelijke afstand. Lees meer over de instellingen van je tracklog in hoofdstuk 6 van het boek gps wijzer.

 

Waarom verdwijnen kaarten van mijn gps wanneer ik een nieuwe kaart naar mijn toestel zend?
namen kaartbestanden

namen kaartbestanden

Kaartbestanden verdwijnen soms wanneer je een nieuwe kaart op je gps plaatst. Kaartbestanden die je downloadt van internet (Open fietsmap bijvoorbeeld) of die je via MapInstall op een leeg sd’tje installeert, hebben de naam gmapsupp.img. Zo’n naam wordt door je gps als een tijdelijk bestand gezien, dat overschreven wordt bij een volgende kaartinstallatie. Controleer of je zo’n bestand hebt, en zo ja, hernoem het. Hoe je dat doet en hoe voorzichtig je daarbij moet zijn en waar je op moet letten, lees je in hoofdstuk 15.5 van het boek gps wijzer.

Waarom zet je de Worldwide DEM Basemap aan?

GPS Wijzer adviseert in haar boeken de Worldwide DEM Basemap altijd Aan te zetten. Waarom eigenlijk?

Worldwide DEM Basemap Sommigen denken dat dat te maken heeft met het verkrijgen van de juiste hoogtegegevens als je op de kaartpagina een waypoint aanmaakt (zoals je in hoofdstuk 9.1 leert; zie ook hoofdstuk 11.1). Dat is niet juist. Die hoogtegegevens krijg je ook als al je kaarten Uit staan.

Kaart in- en uitzoomen

Het heeft wel te maken met het sterk uitzoomen van je gps-kaart. We gaan in de volgende uitleg uit van een eTrex 35 waarin de WW Dem Basemap en de OFM BNL aanstaan met de instelling Detail > Normaal; dat laatste is de standaardinstelling. De afbeelding links is op een redelijk wandel- of fiets zoomniveau van 80m; je ziet geen enkel gegeven over de plaats waar je bent. Wil je je oriënteren op je omgeving, dan zoom je flink uit, tot bijvoorbeeld 5km: afbeelding rechts. Het opbouwen van je kaartscherm heeft al enige vertraging, merk je. Ga je nog verder, naar 12km (volgende afbeelding links) dan gaat de opbouw echt langzaam en het resultaat is een vrij onoverzichtelijke wirwar van lijnen. Bij verder uitzoomen (naar 20km en hoger) schakelt je gps automatisch over op het tonen van alleen de WW DEM kaart (afbeelding rechts). Geen vertraging in de opbouw meer. Maar of je er wat aan hebt… Zoom je uit naar 80km, dan springt de kaart in Noord boven (derde afbeelding links).

Invloed Detail instelling kaart

Wijzig je de instelling Detail > Normaal naar Minder of Minst, dan komt de overgang naar de WW Dem kaart al bij 8km dan wel 5km. Stel je in op Meer of Meest, dan komt de kaartovergang bij 30km of 80km. De overgang Noord boven blijft steeds op 80km.

Interessant detail: heb je de kaart van het Fietsroutenetwerk Nederland aanstaan, dan wordt die niet onderdrukt, hoe ver je ook uitzoomt. En dus zie je helemaal geen kaart, alleen groene wirwar (laatste afbeelding rechts).

Bij het gebruik van andere kaarten, is het effect hetzelfde; we kozen voor de OFM BNL omdat gebruikers van veel andere modellen deze kaart herkennen. Behalve die doosjes met groen deksel… Die zie je alleen als je een toestel met veel geocaches gebruikt, totdat je uitzoomt boven de 5km, onafhankelijk van de Detail-instelling. En zelfs als je alle kaarten Uit zet, blijf je de caches zien.

 

Wat is de zin van het bolletje dat ik langs de buitenste cirkel op mijn satellietpagina zie schuiven?

Satelliet   pagina op je gps

NW pijl

satellietscherm

In onze nieuwste – zesde – editie van GPS Wijzer lees je in hoofdstuk 2.9 bijna alles over de satellietpagina. Over het bolletje schreven we niets; het is niet bijzonder functioneel. Je ziet het alleen maar als je de Satellietpagina op Noord boven hebt ingesteld. Als je dan tijdens een tocht naar je satellietontvangst, je gps hoogte of de gps afwijking  wilt kijken, kun je aan het bolletje blijven zien in welke richting je beweegt. In de eerste twee afbeeldingen is dat respectievelijk NW Satellietpaginaof O. Let op: het is dus niet hetzelfde als wat de Aanwijzer of de pijl op je kompas aangeeft: dat is de richting waarin je moet bewegen om je eerstvolgende viapunt te bereiken. Waarom zie je het bolletje niet als je de Satellietpagina op Koers boven instelt? Omdat dan de richting waarin je beweegt bovenin je scherm staat (Zuid, in de derde afbeelding). Veel wijzer word je dus niet vanhet bolletje, maar het is wel leuk om te weten wat het betekent.

Instellingen satellietpagina wijzigen

Om de instellingen van je satellietpagina te kunnen veranderen, druk je op de knop Menu of tik je op het symbool Menu. Het symbool  zie je in de eTrex Touch en de Oregon 7xx pas wanneer je van onder naar boven stevig over je scherm veegt en in het Snelmenu (zie hoofdstuk 2.3 in GPS Wijzer) komt.

Wat is het verband tussen peiling, koers en route?

Peilen is:

de beste wensen voor 2017in welke kompasrichting je moet reizen om van punt A naar punt B te gaan. Op een papieren kaart: verbind A met B en bepaal met een kompas of kaarthoeklezer in welke richting die lijn loopt, bijvoorbeeld pal NO = 45o. Met een gps: richt je toestel op een zichtbaar doel (kerktoren, vuurtoren enz.) en lees de graden af op de Kompaspagina. In beide voorbeelden levert deze peiling de koers op die je strikt zou moeten volgen om B te bereiken: loop, rij of vaar steeds consequent langs de (denkbeeldige) lijn van A naar B. Elke afwijking van die lijn – door obstakels waar je omheen moet, of op het water door wind, golven en stroming – moet je dus steeds compenseren om weer op koers te komen. Je gps helpt je daarbij met de functie Peil en Ga. Lees hoofdstuk 9.6 van het boek gps wijzer. Al laverend, in de ‘wildernis’ of op het water, maak jij zo een route naar je doel.

Directe route navigeren

Navigeer je ‘direct’ met je gps naar een wpt, waarvan je gps dan de richting én de afstand berekent, dan maakt hij een constante peiling die steeds verandert zodra je beweegt. Die peiling is meteen de constant veranderende aanbevolen koers en jij – obstakels en wind enz. trotserend – zoekt zo je route.

Routerende route navigeren

Routeren met de Garmin Edge

Routeren met de Garmin

Navigeer je ‘routerend’ – wat alleen op het land en met een daarvoor geschikte kaart kan – dan maakt je gps het je heel gemakkelijk door alle berekeningen en keuzes voor je te doen en je een route voor te schotelen.