Edge 830 – een praktijktest met een sportieve fiets gps

De nieuwste aanwinst in de Garmin Edge familie is de Edge 830. Het is de mooie opvolger van de Edge 820. De doelgroep is de wielrenner, sportieve fietser en de mountainbiker. Toch is deze fiets gps uitstekend te gebruiken voor de recreatieve fietser, maar die zal misschien eerder kiezen voor een toestel met een wat groter scherm zoals de Edge Explore. De handleiding voor de Edge 830 staat ook beschreven in het boek gps wijzer voor de sportieve en recreatieve fietser.

Wat is nieuw op de Edge 830

830 BaseCamp gps

We hebben een aantal leuke nieuwe functies op de 830 ontdekt. We beschrijven ze in het kort:

  • Climbpro is wel een hele leuke functie. Je ziet aan het begin van een helling het profiel dat je te wachten staat.
  • De Edge 830 heeft een fietsalarm. Je kunt je gps op je fiets laten zitten. Wordt je fiets meegenomen dan krijg je op je telefoon een melding.
  • Ben je je Edge kwijt en staat deze aan, dan kun je deze via je smartphone terugvinden.
  • Voor mountainbikers zijn er veel leuke extra’s toegevoegd. Je kunt gegevens van jumps, grit en flow zien. Deze gegevens kun je ook in Garmin Connect teruglezen.
  • De wijze waarop workouts worden weergegeven is verbeterd. Dit geldt ook voor de trainingskalender.
  • Je kunt informatie krijgen over de hoeveelheid voeding en drank dat je moet innemen tijdens een tocht.
  • Het is nu ook mogelijk om koersen op een andere wijze te sorteren dan op alfabet. Dit geldt ook voor workouts.
  • De 830 kent ook de mogelijkheid voor het detecteren van een ongeval. Zodra dat wordt gemeten, wordt er naar een ingestelde contactpersoon een bericht verzonden.
  • De functie Hulp ontvangen is ook toegevoegd. Deze functie is vergelijkbaar als de ongevaldetectie, maar nu activeer je hem zelf.
  • Je hebt nu de mogelijkheid om gegevensschermen die niet van belang zijn te verbergen.
  • Widgets kun je nu ook gemakkelijk instellen.

Navigatie mogelijkheden

We zijn een aantal keer gaan fietsen met de Edge 830 en zijn er zeer tevreden over. De 830 beschikt over de

volgende navigatie mogelijkheden:

  • Routes berekenen van A naar B
  • Routes berekenen langs verschillende locaties en points of interests
  • Adressen, plaatsen en coördinaten zoeken en ernaartoe navigeren
  • Koersen rijden; koersen maken van een rit
  • Rondrit planner met richting keuze.
  • Terug naar start navigatie via dezelfde of de snelste route

Bij het berekenen van routes kun je routes maken van maximaal zo’n 320km. Je kunt daarbij gebruiken van Trendline. Wat is dat? Fietsers uploaden hun gereden ritten naar Garmin Connect. Dat levert informatie op over welke wegen het meest gereden wordt. Er wordt uitgegaan dat jij ook deze meest gereden routes wilt rijden. Als recreatieve fietser zou ik het niet snel gebruiken, want het uploaden wordt meer door racefietsers dan door tourfietsers gedaan. De wielrenner geeft toch de voorkeur aan andere routes dan de recreatieve fietser.

Uiteraard heb je net zoals de andere Edge’s de mogelijkheid om een berekende route te laten herberekenen zodra je er van afwijkt. Bedenk wel dat een berekende route heel wat anders is dan een koers. Dat lees je allemaal in ons boek.

Scherm

Edge ExploreDe Edge 830 heeft een mooi 2,7” scherm. Dit is 6,86 cm. Het is een kleuren touch screen en kan ook prima in de regen worden bediend. De resolutie is goed (246*322) en is ook bij weinig verlichting goed afleesbaar. Over de accu zijn we ook zeer tevreden. We waren vijf uur onderweg en de accu was nog 75% geladen.  Wil je zuiniger met de accu omgaan, dan schakel je de Batterijbesparingsmodus in. Je kunt dan wel allerlei meldingen, zoals afslagaanwijzingen, ontvangen. Bedenk wel dat je niet bij elke afslag een melding krijgt. De accu duur is volgens de opgave van Garmin 20 uur en met een batterypack uit te breiden tot 40 uur.

Gegevensschermen

De 830 is net als de 1030 uitgerust met handige instelmogelijkheden voor gegevensschermen. Het handigste vind ik dat je de pagina volgorde kunt aanpassen. Daardoor kun je de kaartpagina als eerste laten verschijnen. Er zijn 2 algemene; de kaartpagina; het hoogtescherm;  de weinig zinvolle kompaspagina; een pagina met koerspunten (indien er koerspunten in een koers zijn). Er is ook een rondepagina beschikbaar.

Ontvangst – satellieten

De 830 beschikt over GPS ontvangst en kan daarnaast ook Galileo en Glonass ontvangen waardoor een betere ontvangst wordt gerealiseerd.

Kaarten

Ook heeft de Edge 830 de voor geïnstalleerde Garmin Cycle map met hoogte kaart (DEM kaart). Je dient wel de kaart dient gelijk te updaten naar de nieuwste versie via Garmin Express om van de nieuwste Garmin kaarten gebruik te kunnen maken. Wil je liever andere kaarten gebruiken, lees dan het hoofdstuk over kaarten in het boek gps wijzer voor de Garmin Edge

Andere eigenschappen van de Edge 830

Je kunt de 830 via Bluetooth koppelen met je smartphone (Android en iPhone): LiveTrack, grouptrack, meldingen van smartphone op gps, ongevaldetectie, versturen van berichten naar andere fietsers. Er is ook een Assistentie functie: tik op scherm om contactpersoon te waarschuwen via smartphone. De 830 kan via Ant+ veel sensoren (Hartslagmeter, Snelheidsmeter, Varia, Verlichting en achteruitkijkradar en Cadans aansluiten. Er is geen Wi-Fi.

De theoretische accuduur is 20 uur. In 5 uur fietsen hadden we nog 75% over.

Het toestel weegt slechts 79 gram en de afmetingen 5,0 * 8,2 * 2,0 cm. Natuurlijk is de waterdichtheid IPX 7.

Via Connect IQ kun je widgets toevoegen en ze beheren via widgetbeheer

Wat heeft de Edge 830 niet ten opzichte van de Edge 1030

Door de update van de 1030 zijn het qua functies twee identieke toestellen geworden. De 830 heeft echter geen mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een micro-sd kaart. Dus wil je extra kaarten op je gps plaatsen dan kun je tegen de beperkingen van het interne geheugen oplopen. Een tweede opvallend verschil is de schermgrootte.

Verschil tussen de Edge 830 en de 1030 Plus

Het belangrijkste verschil tussen de 830 en 1030 Plus is de wijze waarop de 1030Plus koersen herberekend zodra je afwijkt. De 1030Plus heeft een hele slimme manier hiervoor. Je krijgt tot drie nieuwe voorstellen om weer op de koers uit te komen.

De Edge 830 kopen

De adviesprijs van de Edge 830 is € 400. Hij is o.a. te koop bij de firma Waypoint voor € 369 of bij Bol.com: Garmin Edge 830

Conclusie

De Edge 830 is een waardige opvolger van de Edge 820. Het scherm en de resolutie zijn veel beter en de bediening gaat veel soepeler. De opties zijn erg interessant en veel uitgebreider.  We denken dat dit een populair toestel kan worden.

Handleiding voor de Edge 830

Met het boek gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser heb je de beste handleiding voor je Edge 830.